vrijdag 17 augustus 2012

Een gevelsteen aan de Eemstraat

De gevelsteen van Eemstraat 8 in Baarn
Ik kan het niet laten. Als ik een gevelsteen zie in Baarn, met een naam erop, dat wil ik weten wie die persoon was. Het gekke is, dat het bij oudere gevelstenen vaak gemakkelijker is om gegevens te achterhalen. Bij recente vermeldingen op gevelstenen zijn gegevens vaak nog niet openbaar in verband met privacy.

Neem nu eens deze gevelsteen. Ik vond deze steen op de gevel van een woning aan de Eemstraat 8 in Baarn. Het is de helft van een dubbele woning (nummer 6 en 8) die bijna op de Brink gesitueerd is. Op de gevelsteen is het volgende vermeld:

De eerste steen gelegd door Zeger Woudenberg oud 3 jaar, 22 september 1922.

Van Zeger zijn geen gegevens te vinden in Genlias. Een geboorteakte wordt pas openbaar na 100 jaar na de geboortedatum. Huwelijksaktes na 75 jaar en overlijdensaktes na 50 jaar. Ik vond in Genlias wel een andere Zeger Woudenberg, overleden in Utrecht op 2 maart 1919 in Utrecht. Deze Zeger, zoon van Jan Woudenberg en Maria Priem, was geboren in Baarn volgens de overlijdensakte. De Zeger van de gevelsteen was in 1922 drie jaar oud, dus geboren in 1919. Het zou dus heel goed een broertje van de overleden Zeger kunnen zijn.

Zeger Maria Woudenberg overlijdensbericht
De oplossing kwam van één van de overlijdensberichten uit mijn verzameling. Het afgebeelde bericht is in 1979 gepubliceerd in de Baarnsche Courant. Blijkbaar was zijn volledige naam "Zeger Maria Woudenberg". Ook de geboortedatum is vermeld: Baarn, 22 september 1919. Hij overleed blijkbaar op 7 januari 1979 en was getrouwd met Th.M.J. Maessen. Zeger werd begraven op de R.K. begraafplaats aan de Kerkstraat in Baarn. In onze database met personen begraven in Baarn vond ik ook nog de voornaam van echtgenote mevr. Maessen: Therese. Zij is overleden in 2006 en op dezelfde begraafplaats begraven.

Zeger is dus geboren op 22 september 1919. De gevelsteen is gelegd op 22 september 1922, dat was dus op zijn derde verjaardag!
Zeger werd geboren, ruim 6 maanden na zijn jong overleden broertje. Vader Jan Woudenberg was boerenknecht en bierbottelaar. Hij trouwde in 1913 met de Nijkerkse Maria Priem. Jan is conciërge geweest van het gebouw Christelijk Belangen en koster van de Pauluskerk. Waarschijnlijk was Zeger's echtgenote Therese Maessen katholiek, en heeft ook Zeger zich bekeerd, zodat ze ook beiden op de katholieke begraafplaats werden begraven.

In onze oude adresboeken heb ik geen bewijs kunnen vinden, dat de familie Woudenberg ook op Eemstraat 8 heeft gewoond. Volgens het adresboek van 1917 woonden op dat adres de dames I.L. en Th. Fokker. De eerste steen dateert uit 1922, dus de dames Fokker moeten in een pand gewoond hebben dat voor de huidige Eemstraat 8 op die plek heeft gestaan. Volgens adresboek 1948 woonde op dit adres I. Radstake, hoofdcommies van de gemeentesecretarie. Radstake woonde daar in 1967 nog steeds.
Zeger staat in 1929 ingeschreven bij School- en Werktuinen, als leerling van de Hervormde School, op het adres Weteringstraat 25. In het adresboek van 1967 staat hij ingeschreven op Prof. Molengraafflaan 22, waar hij, blijkens het overlijdensbericht, tot aan zijn dood zou blijven wonen.

Zeger Maria Woudenberg (1919-1979)
Wetende dat Zeger Maria Woudenberg op de Hervormde School aan de Spoorstraat heeft gezeten heb ik onze beeldbank ook nog maar eens doorzocht en kwam hem tegen op een groepsfoto voor de school. Hier ziet u een detail van die foto. In het midden van de foto staat Zeger.

Dit soort puzzeltjes vind in nu leuk om te doen. Vraag me niet waarom, maar kleine beetjes gegevens bij elkaar brengen om een puzzel compleet te maken is mijn passie.

Kunt u meer vertellen over Zeger Maria Woudenberg? Laat het ons dan weten!!

Eemstraat 8, de gevelsteen is op de hoek van het pand te vinden

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.