zaterdag 27 juli 2013

Nieuw Baarnstraat toen en nu

Deze prachtige foto vond ik op de site http://www.onbekendinnederland.nl. Gelukkig wist men ook al precies waar deze foto genomen was, namelijk de Nieuw Baarnstraat, de huidige huisnummers 2 en 4. Opgelost dus. Nou, niet helemaal... Leuk om te weten waar de foto genomen is, maar ik wil dan het liefst nog wel een beetje dieper graven.

Een pension aan de Nieuw Baarnstraat.
Normaal gesproken kom je met een beetje speurwerk wel wat verder. In oude adresboeken zijn vaak oude bewoners, of eigenaren van bedrijven of winkels. Maar in dit geval niets! De ansichtkaart zelf geeft toch eigenlijk genoeg aanwijzingen zou je zeggen. Op de gevel staat overduidelijk 'pension' vermeld en als dat nog niet duidelijk genoeg is, er staat ook nog een bordje in de tuin met de vermelding 'pension'. Volgens mij had het pand toen deze foto gemaakt werd nog één huisnummer. Tegenwoordig heeft de voordeur die u ziet huisnummer 2 en de serre links huisnummer 4. Links is nu een kapsalon gevestigd. Het hek, dat op deze foto nog de hele voortuin inclusief serre omsluit, is nog steeds (deels) te vinden voor het pand. Het rechter deel van de woning heeft nog steeds hetzelfde tuinhek. Rechts op de kaart staat met de hand geschreven: 'Dit is het huis van Oom Dekker'.


Nieuw Baarnstraat 2-4 nu.
Draaien we de kaart om, dan vinden we nog wat aanwijzingen. De kaart is gedateerd 4 oktober 1907 en afgestempeld op 5 oktober 1907. We kunnen dus concluderen dat de foto vóór deze datum genomen moet zijn. De kaart is gericht aan de jongejuffrouw Bernardina Waltz en geadresseerd aan Gesticht 'Eben Haëzer' in Bloemendaal. Het gaat dus niet goed met Bernardina. Met deze kaart feliciteren oom Dekker, de nichten Nelie en Betsy en de neven Barend en Jan Bernardina met haar verjaardag. En ze hopen dat ze nu weer snel geheel beter mag wezen.

In geen van de oude adresboeken die ik heb kan ik vinden dat dit pand ooit pension was. Ik ben heel erg benieuwd of we kunnen achterhalen wie de eigenaar of eigenaresse van dit pension was. Even ter orientatie: Rechts naast dit pand is het gebouw waar apotheek Bierhaalder te vinden was, en de ingang van de Nieuwstraat. Links is nu restaurant Joyah te vinden. Weet iemand wie deze Bernardina Waltz was? En wie waren haar oom Dekker en nichten Nelie Betsie, Barend en Jan? Hoe is het met Bernardina afgelopen? Was 'Oom Dekker' de eigenaar van het pension of woonde hij daar tijdelijk? Alle tips zijn welkom.

Update 14-08-2013:

Een berichtje van dhr. Jan Spoolder brengt veel licht in de duisternis. Zo blijkt het meisje dat de ansichtkaart ontvangt niet Waltz maar Valk te heten en dat wijst weer op een connectie met de apotheek die naast dit pand gevestigd was: Bierhaalder. Afijn lees het bericht van Jan spoolder:

Ik heb wat naspeuringen gedaan nav de oproep over het pension van 'Oom Dekker' aan de Nieuw Baarnstraat 2-4. De afzender van deze kaart 'Oom Dekker',  was Jan Dekker Jr.. Geboren Zaandam 20-6-1857, gehuwd op 4-8-1886 te Alkmaar met Geertruida Cornelia Valk (Alkmaar 4-8-1859-Alkmaar 9-3-1907). Ten tijde van zijn huwelijk was Jan Dekker apothekersbediende. Jan Dekker overleed op 3 januari 1938.

Jan Dekker kreeg met Geertruida Valk 4 kinderen:
 - Cornelia Elisabeth (Neeltje), geb. Alkmaar 1887.
Gehuwd Baarn 29-9-1920 met Willem Anthonie van der Heiden
 - Barend Dekker, geb. Alkmaar 1889. Banketbakker.
Gehuwd  Alkmaar 7-9-1916 met Anna Johanna Kwast. Ten tijde van het huwelijk was zijn vader, Jan Dekker, pensionhouder.
 - Elisabeth Dekker (Betsy) (Geb. Alkmaar 13-5-1890. Overleden 25-2-1971.)
Gehuwd Baarn 15-5-1919 met Gerard Potgieser (16-11-1893 Overleden 22-1-1962)
 - Jan Dekker. Verdere gegevens onbekend.

In 1902 woonde het echtpaar Dekker-Valk in Den Burg op Texel. Jan Dekker was daar toen apotheker of drogist. In iedergeval verkocht hij er het "Echt Kroon Maltz-extract voor Zwakken, herstellenden en Maaglijders". Ook in 1904 woonde het gezin nog op Texel.
Echter in of vóór augustus 1906 zijn ze al verhuisd naar Baarn.

Geertruida Cornelia Valk overleed 48 jaar oud te Alkmaar op 12 maart 1907. Volgens de overlijdensakte woonde het echtpaar Dekker-Valk toen te Baarn en was Jan Dekker nog steeds apothekersbediende. Dat was een half jaar voor het verzenden van de kaart uit Baarn.

In Baarn was gevestigd de apotheek van Dirk Bierhaalder. Deze was gehuwd met Johanna Catharina Valk, een zus van Geertruida Cornelia. De apotheek was gevestigd op de hoek van de Nieuwstraat en Nieuw Baarnstraat, naast het pand op de foto. Het is dus zeer wel denkbaar dat Jan Dekker als apothekersassistent in dienst was bij zijn zwager Dirk Bierhaalder en naast de apotheek woonde.

Kan het zijn dat Jan Dekker in 1907 kort na het overlijden van zijn vrouw een nieuwe start wilde maken en een pension begon of een bestaand pension overnam in Baarn? In ieder geval trouwden beide dochters in Baarn, en was Jan Dekker daar in 1916 pensionhouder.

Ook in het Adresboek handel, nijverheid, landbouw en verkeer uit 1920 staat J. Dekker als pensionhouder in Baarn vermeld. Merkwaardig genoeg bevat dit adresboek (met uitzondering van de grote steden) geen adressen! Jan Dekker en Geertruida Valk liggen begraven op de Algemene begraafplaats aan de Westerweg in Alkmaar.


De geadresseerde is niet Berendina Waltz, maar Barendina Valk. Zij kreeg de kaart op haar 9e verjaardag, want ze werd geboren op 5-10-1898 in Rotterdam.  Zij was een dochter van Geertruida Cornelia Valk’s broer Dirk Jan Valk en Johanna Geertruida Hoogwinkel, en dus een nichtje van de families Dekker-Valk en Bierhaalder-Valk. Blijkbaar is Barendina wel weer opgeknapt, want zij trouwde op 25 oktober 1928 in Mijdrecht met Dirk Bakker, geboren te Mijdrecht. Of dit mede te danken is aan het Echte Kroon Maltz Extract heb ik nog niet kunnen achterhalen...


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter