woensdag 24 juli 2013

Straten in Baarn vernoemd naar Baarnaars, Kastanjelaan

Bart Breunesse
(1857-1935)
In een vorige aflevering van 'straten in Baarn vernoemd naar Baarnaars' schreef ik over de Johannalaan. In deze aflevering komt de Kastanjelaan aan bod. Nee, er was geen meneer Kastanje in Baarn of zo, maar in de volksmond heette de Kastanjelaan de 'Reet van Bart'. 'Reet' heeft hier de betekenis van 'nauwe steeg', laat daar geen vergissing over bestaan ;-).

Naar wie is deze 'Reet van Bart' genoemd? Vele oude Baarnaars zullen het wel weten: Bart Breunesse.

De Kastanjalaan, oftewel de Reet van Bart.

Bart Breunesse werd geboren op 9 mei 1857 in Zeist als zoon van Jacob Breunesse en Maagje van Eck. In 1880 trouwde hij in Driebergen met Gerrigje de Kruijf uit Driebergen. In 1882 kwam het gezin in Baarn wonen waar Bart als metselaar ging werken. Uit het huwelijk werden maar liefst 8 kinderen geboren. Gerrigje stierf al jong, pas 49 jaar oud, in 1903. Eind 1903 trouwde Bart met zijn tweede echtgenote, Klaaske Volbeda uit Nicolaasga. Uit dat huwelijk werden nog eens drie kinderen geboren, waarmee het aantal kinderen op elf uitkwam. Twintig jaar later stief ook Klaaske, op slechts 56-jarige leeftijd. In 1924 trouwde Bart voor de derde keer, nu met Grietje Pel uit Leeuwarden, die zelf ook al weduwe was van Bernardus Dijkhuizen. Op 4 januari 1935 stierf Bart Breunesse op 77-jarige leeftijd. Hij werd begraven op de nieuwe algemene begraafplaats aan de Wijkamplaan.

Klaaske Volbeda (links) en Bart Breunesse (rechts) met kinderen Jacoba, Bart, Jacob en Klaaske.
Maar waarom werd de Kastanjelaan nu naar Bart Breunesse genoemd? Bart woonde op de hoek van de Zandvoortweg en de Kastanjelaan. Hij was metselaar, maar verdiende wat extra door huisjes te kopen en te verkopen. Zo had hij onder andere in de Kastanjelaan zes huisjes in zijn bezit. Daar kreeg hij weer huurinkomsten uit waarmee hij weer andere huisjes kocht. Nu is de Kastanjelaan niet zo'n hele lange straat. Met zes huisjes in zijn bezit was zowat de halve straat zijn eigendom. Geen wonder dat de Kastanjelaan ook wel de 'Reet van Bart' werd genoemd.

De tweeling Gerrit en Johannes
Breunesse
Uit het eerste huwelijk van Bart Breunesse werd een tweeling geboren: Johannes Breunesse (1882-1967) en Gerrit Breunesse (1882-1944). Deze zoons kregen zelf respectievelijk twaalf en dertien kinderen. Vader Bart had elf kinderen. Als u iemand in Baarn met de naam Breunesse de hand schudt, is de kans dus groot dat hij of zij afstammeling is van deze Breunesses.

Heeft u nog een leuk idee voor een straat die naar een Baarnaar vernoemd is? Of zijn er ook straten buiten Baarn naar Baarnaars vernoemd? Laat het me weten!

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter