donderdag 28 augustus 2014

De eerste Ladderwagen van Baarn

de eerste ladderwagen in 2005
In 1996 is in het kader van het Project Versterking Brandweer een onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat de opkomsttijd voor een ladderwagen voor circa zevenhonderd objecten in Baarn zeer slecht was.

Behalve voor objecten moet de brandweer ook voorzien in een ladderwagen voor het werken op hoogte voor blus-, red- en hulpverleningswerkzaamheden, mede gelet op de huidige wetgeving, zo vertelde Jacco Krol.

Argumenten voor de aanschaf van een ladderwagen in Baarn
De Baarnse brandweer heeft onderzocht of Soest of Hilversum de beschikbaarheid van een ladderwagen ten behoeve van Baarn zou kunnen garanderen. Uiteindelijk bleek de aanschaf van een eigen ladderwagen de enige optie om de opkomsttijden sterk te verbeteren en om claims voor schades en slachtoffers sterk te verminderen.







de ladderwagen in aanbouw

De aanschaf

We hebben bij de aanschaf gekeken naar verschillende mogelijkheden. Herplaatsing van een ladderwagen uit Amersfoort of Wassenaar naar Baarn was een optie. Uiteindelijk is via een leverancier de ladderwagen van Utrecht aangekocht. Eerst is deze teruggegaan naar de fabrikant, Camiva. In één jaar tijd zijn de cabine en het volledige onderstel gerenoveerd en voorzien van een twee maanden oud ladderpakket.







het begint er al op te lijken

Wat kost een ladderwagen eigenlijk?
Jacco vertelde: ‘Als je een nieuwe bestelt kost dat circa € 550.000. Wij hebben alles kunnen regelen voor zo’n € 145.000.’

Waar moeten de sirenes aan voldoen?
De sirenes voldoen aan de Nederlandse norm van 116 decibel.

Mag iedereen met een vrachtwagenrijbewijs op de ladderwagen rijden?


Nee zeker niet, legde Jacco uit. De chauffeurs krijgen een speciale opleiding en ze moeten een aantal jaren rijervaring hebben op andere brandweerwagens. Als je gaat rijden moet je rekening houden met de wielbasis, breedte en hoogte van de wagen. Het ladderpakket steekt ongeveer anderhalve meter voor de cabine uit.







Schoorsteenbrand in de Bremstraat

Je kunt in Baarn niet overal rijden met de ladderwagen!

Je moet goed uitkijken. En bij de aanleg van nieuwe wegen en de herindeling van wijken, zoals de Oosterhei, wordt rekening gehouden met de druk op de wielen en de draaicirkel.

Wel heeft iedere brandweerwagen zijn eigen verhaal, zegt Jacco Krol. ‘Wij zijn in ieder geval blij met onze ladderwagen, hij heeft al vele malen zijn diensten bewezen.’

 Vervangen
Inmiddels is de ladderwagen vervangen door een Hoogwerker en of deze in Baarn blijft ?
Daarover is het College van Burgemeester en Wethouders momenteel druk over in gesprek met de Veiligheidsregio Utrecht.
 
 
Geplaatst door L.J.A.Bakker oud korpslid van Brandweer Baarn http://www.grijsvuur.nl

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter