maandag 27 juni 2016

Zeg het met bloemkool

door Cees Roodnat


Goos Brölman III in 2014 (Foto Bob Awick)
Winkels van 100 jaar of ouder zijn in het winkelwezen van Baarn een uitstervend fenomeen. Groente en Fruitzaak Brölman, hoek Laandwarsstraat (Jeneversteeg) / Leestraat, behoorde ook tot die van vader op zoon overgedragen categorie. Goos Brölman, in opvolging helaas de hekkensluiter van de familie, ging evenals zijn gelijknamige opa op zijn dertiende meehelpen in de winkel. Broers of zussen hadden geen interesse. Door gezondheidsproblemen gedwongen moest ook Goos er per juli 2014 mee stoppen. 

Bij gebrek aan een opvolger betekent dit dat weer een bij velen geliefde winkelier zijn winkelwaren aan de wilgen moest hangen. U herinnert zich vast nog het paginagrote artikel in de BC ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de zaak in 2013. Met Goos gaat het overigens wel weer goed. Toen hij nog in vol bedrijf was vroeg hij zich wel eens af waar het met de zaak zonder hem en zonder nazaten naar toe moest. Hij liep immers al naar de  zestig en werkweken van soms tachtig uur gingen hem niet in zijn kouwe stofjas zitten. Goos’ rechterhand Carmen, vaste kracht in de zaak sinds haar zeventiende en inmiddels ingewerkt bij ambachtelijke slager van Moorselaar in de Brinkstraat (ook zo’n stokoud maar springlevend winkelbedrijf), vraagt mij daar nu wekelijks ‘of ik worst lust’.

Hendrik Brölman bij de opening van de nieuwe zaak in 1921

Maar nog even terug naar de bloemkolen. Ik vat de geschiedenis van het familiebedrijf nog maar eens kort samen. De jonge Hendrik Brölman, zoon van de smid in de Brinksteeg (daarom ook Smitssteeg genoemd) voelt niks voor de smederij. De ondernemende jongen koopt van kooplui, die in Baarn manden met levensmiddelen proberen te slijten, overgebleven handel op om er de volgende dag zelf succesvol mee op pad te gaan. Fruit (vooral citroenen in die tijd) blijkt goed te verkopen, ziet ook vader in, die uiteindelijk besluit voor zijn 18-jarige zoon een huis met winkelruimte te bouwen. In maart 1888 gaat de fruitwinkel van H. Brölman officieel van start.

Goosen Brulleman, de smid met zijn gezin, 5e van links is zoon Hendrik
Die winkel was nog op Leestraat 38, naast café Nieuw-Baarn. Toen dat in 1921 werd gesloopt, kwam de huidige winkel op nummer 44 daarvoor in de plaats. Zoon Goos Sr kon na de Lagere School meteen bij vader Hendrik aan de slag. Verbouwingen volgden (muurtje weg/kamertje erbij enz.) en waren hard nodig. Het assortiment breidde zich uit, de klantenkring groeide. Was het tot en met de oorlogsjaren voornamelijk fruit, erna verschoof het accent meer naar groenten, fruit en delicatessen. Verse waar en specialiteiten waar de opkomende supermarkten toen en nog steeds niet aan kunnen tippen. Rond 1955 gaf Hendrik het stokje over aan zoon Goos Jr, hoewel Hendrik zich tot zijn 83-ste met de zaak bleef bemoeien. Goos jr had een groot gezin waaronder de Goos waarmee we dit verhaal begonnen (duizelt het u al?) Hij dreef de zaak vanaf 1973 tot hij er mee moest stoppen… maar dat wist u al.



Is er al een koper of huurder gevonden voor het vrijkomende pand? Ja, en sterker nog: u heeft de primeur. Miranda & Marloes van de Gooische Bloembinderij en Goos zijn het eens geworden.
Na 14 jaar succesvol ploeteren in een monumentale villa in Laanstraat 16a  (trappie op – trappie af, weinig zonlicht, geen vlakke vloer, geen parkeermogelijkheid voor de deur) wilden de meiden wel weer eens wat anders. Het pand van Goos voldoet aan alle eisen, is met de auto makkelijker bereikbaar en ligt voor ‘bloemlustigen’ minstens zo centraal als de oude zaak in de Laanstraat. Tot november gaat de verkoop op het oude adres gewoon door. Ondertussen wordt voortvarend aan herinrichting van het nieuwe onderkomen gewerkt. “En Goos denkt en helpt daar enthousiast in mee, die lieve schat”, aldus twee trotse bloemenmeiden. Als volgens planning op 15 november de nieuwe zaak wordt geopend zal Goos er bij zijn, en met weemoed terugdenken aan 128 jaar familiegeschiedenis op deze plek. En alleen de gedenksteen in de gevel zal ons daar later nog aan herinneren.


Geraadpleegd: 
Jubileumartikelen in de BC t/m 2013.
Interview met Goos Brölman  en Miranda & Marloes van de Gooische Bloembinderij, juni 2016.
Foto’s collectie G. Brölman


Cees Roodnat













Dit verhaal verscheen op maandag 27 juni 2016 in de Baarnsche Courant  in de rubriek

  ’Vandaag is morgen alweer gisteren (bruggetjes naar vroeger)’

Deze rubriek is een samenwerking tussen de Historische Kring Baerne en Groenegraf.nl    






Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter