zaterdag 24 december 2016

Bertus Roskamp en Bescherming Bevolking

door Eric van der Ent


Altijd op zoek naar oude Baarns beeldmateriaal en oude Baarnse documenten liep ik op Marktplaats.nl dit persoonsbewijs tegen het lijf.



Over de ogen van de man op de portretfoto was een balkje geplaatst en de naam was afgeplakt, maar het adres en de handtekening waren nog zichtbaar. Ik herkende dus "Beukenlaan" en "L. Roskamp" en had al snel in de gaten dat deze meneer de opa één van onze eerste en trouwste vrijwilligers, Karla Roskamp, is. Zonder twijfelen heb ik het legitimatiebewijs aangeschaft en ervoor gezorgd dat het weer terug in familiebezit kwam.

Lambertus (Bertus) Roskamp (1896-1991) was een echte Baarnaar. In het dagelijks leven was hij bakker. Samen met zijn broer Friedrich Wilhelm (Willem) Roskamp (1893-1974) nam hij de bakkerij van hun vader Jan Roskamp aan de Eemnesserweg over. Blijkens het legitimatiebewijs woonde hij in 1954 aan Beukenlaan 28 en was hij plaatsvervangend blokhoofd van Blok 5 in Baarn bij de Bescherming Bevolking (BB).

Wat was de organisatie Bescherming Bevolking?
De 'Bescherming Bevolking' was een civiele bescherminingsorganisatie die in 1952 werd opgericht om de Nederlandse Bevolking in tijd van oorlog te kunnen beschermen. Zo kort na de Tweede Wereldoorlog was men uiteraard behoorlijk nerveus. Zou het mogelijk zijn dat zo'n verschrikkelijke gebeurtenis nog eens kon gebeuren? De BB had tot taak om de bevolking te ondersteunen in geval van oorlogshandelingen en grootschalige rampen. Zo kende de BB onder andere een brandweer-, een eerste hulp- en een reddingsdienst. Ook moest de BB de 'gewone' burger voorlichten. Men ging er in die tijd nog vanuit dat een eventuele oorlog nog met conventionele wapens uitgevochten zou worden, maar vanaf de tweede helft van de jaren vijftig werd duidelijk dat een eventuele Derde Wereldoorlog met atoomwapens zou worden uitgevochten.

In 1956 telde de organisatie ruim 160.000 vrijwilligers. De bedoeling was om een organisatie van 200.000 op poten te zetten, maar dat aantal werd nooit gehaald, daarom werd in 1958 de noodwachtplicht ingevoerd. Na de invoering van deze buitengewone dienstplicht werd het aantal toch bereikt. Nadat de verplichte deelname werd ingesteld verdween de vrijwillige BB geleidelijk. Pas in 1986 werd de BB opgeheven.

Op zoek naar meer informatie over de Bescherming Bevolking?

http://www.museumbeschermingbevolking.nl/





Eric van der Ent











Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter 

Geïnspireerd geraakt door onze oud Baarn verhalen? Kom in aktie en stuur ons uw oud Baarn verhaal!