zaterdag 31 december 2016

De herinnering blijft... De Baarnse Ziekenomroep bij RTV Baarn

door Ans van Egdom



Maandenlang zijn ze ermee bezig geweest en dan eindelijk is het zover. Een paar Baarnse medewerkers van de Stichting Ziekenomroep (SZO) in Hilversum tekenen op 29 april 1960 de oprichtingsacte van de Baarnse Ziekenomroep. 
Medewerkers, apparatuur, studioruimte en geld is er niet. Wel een groot enthousiasme om programma's te gaan maken voor de mensen in het ziekenhuis en de verzorgingshuizen.
Greet v.d. Leen was één van de oprichters van de BZO. In de studio van RTV Baarn, de huidige lokale omroep, vertelt zij over het allereerste begin.

Nadat er een bestuur was geformeerd, werd er in de Baarnsche Courant een oproep geplaatst, want de pas opgerichte BZO zocht medewerkers. Reacties waren er, maar er was meer nodig. Er moest apparatuur komen, een studio, programma's en natuurlijk luisteraars. Voorzitter en gepensioneerd arts, Dr. Roegholt, legde de eerste contacten met het ziekenhuis aan de Torenlaan. Op 8 juli 1960 werd daar het eerste bandprogramma, dat 15 uur aan voorbereiding had gekost, ten gehore gebracht, De eerste presentator van dat programma was Wim Luikinga.

Greet v.d. Leen
Greet v.d. Leen vertelt hoe dat ging: ”In het ziekenhuis gingen we langs de bedden om verzoekjes op te halen. Voor de platen zorgden we zelf. Later kwam de muziek uit de fonotheek van Philips. We namen het op band op in Studio La Cuisine (de keuken van Jan Zijtveld) of bij ons in de garage. Het bandje werd dan naar het ziekenhuis gebracht waar het werd opgestart.”
Al snel werd deze locatie te klein en kwam er een echte studio in zicht: de voorzolder van de Koningin Julianaschool. Toen ook dat te klein werd, kreeg de Baarnse Ziekenomroep toestemming om het oude gasstation aan de Lindenlaan te verbouwen als studioruimte.

In de allereerste Julianaschool-studio presenteren Marie-ette en Menno de Jong een programma
met technische begeleiding van Ad Rozendaal. Foto waarschijnlijk genomen in 1965
Om geld voor apparatuur, aansluitingen en verbouwingen bij elkaar te krijgen werden acties gevoerd. De verkoop van balpennen en loten door scholieren in Baarn en Soest bracht bijna fl. 7000.- op!
De omroep wordt groter. Er komt een lijnverbinding met de verzorgingshuizen en de programma's worden uitgebreid. Greet vertelt dat er zelfs een cabaretgroep werd opgericht.
Fijne herinneringen heeft Greet v.d. Leen aan de BZO. Zij was één van de oprichters van de Baarnse Ziekenomroep en 25 jaar lang niet alleen bestuurslid maar ze presenteerde ook programma's.
In deze aflevering van “De herinnering blijft” vertelt zij ook over de gezellige sfeer , want werken bij een ziekenomroep doe je toch om iets te doen voor je medemens.
RTV Baarn is nu een lokale omroep met radio en televisie en zendt digitaal uit.
Toch is het bijzonder om nog eens terug te kijken en te horen hoe het op 29 april 1960 begon. Met de beelden erbij uit het archief van RTV Baarn is het een bijzonder stukje omroepgeschiedenis geworden.

Deze aflevering van “De herinnering blijft” is gemaakt door Jan Andries Smit en Ans van Egdom en wordt vanaf 1 januari 2017 uitgezonden.

De uitzendingen van RTV Baarn zijn te zien via het digitale pakket van Ziggo op kanaal 42 of via de stream op www.rtvbaarn.nlYouTube en Facebook. 
Ook via Xs4all en Telfort met de witte afstandsbediening op kanaal 626 en via XMS, Edutel, Fiber.nl, Stipte, Lybrandt en Telfort met de zwarte afstandsbediening op kanaal 2125.



Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter 

Geïnspireerd geraakt door onze oud Baarn verhalen? Kom in aktie en stuur ons uw oud Baarn verhaal!