maandag 24 april 2017

Apotheek Julius, de verhuizing

Klaar voor een lange “toekomstige geschiedenis”

door Eric van der Ent


In deze rubriek, "Vandaag is morgen alweer gisteren, bruggetjes naar vroeger", bent u van ons, de auteurs van deze serie (Ed Vermeulen, Cees Rootnat en ik), gewend dat we telkens proberen gebeurtenissen in het heden te linken met gebeurtenissen uit het verleden in Baarn. Voor dit verhaal over de verhuizing van apotheek Julius naar haar nieuwe adres, kan de koppeling van het verleden, het heden en de toekomst niet beter gemaakt worden. Het Baarnse bedrijf heeft een lange geschiedenis en met haar huidige verhuizing is ze klaar voor een lange mooie toekomst.

Het nieuwe pand van apotheek Julius, Laanstraat hoek Teding van Berkhoutstraat.
De laatste werkzaamheden aan het prachtige nieuwe gebouw. (Foto: Groenegraf.nl)
Maria Elisabeth Julius
(1870-1946)
Wat zou ze trots geweest
 zijn op het nieuwe pand.
(Coll. apotheek Julius)
De geschiedenis van apotheek Julius begint al in 1886 als apotheker C.J. Schuld zijn bedrijf in de Laanstraat begint. Baarn kreeg hiermee voor het eerst een apotheek. Acht jaar later ging Schuld de samenwerking aan met J.P. Land. In 1908 werd de apotheek overgenomen door Maria Elisabeth Julius (1870-1946). Sinds die tijd draagt het apothekersbedrijf haar naam.


Mej. Julius achter haar bureau in het oude gebouw
van apotheek Julius. (Coll. apotheek Julius)
Tegenwoordig vinden we het heel normaal dat vrouwen gaan studeren, maar in die tijd was het heel erg bijzonder. Een apotheek die geleid werd door een vrouw, dat kwam zeker niet vaak voor. Dat haar vader, Willem Julius, docent was aan het Gymnasium in Zwolle zal zeker geholpen hebben. Mej. Julius zou het bedrijf tot aan haar overlijden leiden. Haar opvolgers, tot op heden, waren ook bijna allemaal vrouwen. In 1946 mej. Frida Ruth, in 1953 mej. J.G. Tresling, in 1970 dhr. O.P. Hofkes en mevr. E. Hofkes-Dazert en tegenwoordig mevr. M.A. Smulders-de Jong. Afgelopen jaar nam mevr. Smulders het moedige besluit om naar een nieuwe plek in de Laanstraat te verhuizen, namelijk op de hoek met de Teding van Berkhoutstraat in het oude pand van de ABN-AMRO bank. 

Het gebouw van ABN-AMRO, gestript. (Foto: Groenegraf.n)
Het bekende oude pand van Julius
gefotografeerd in de jaren zeventig.
(Coll. apotheek Julius)
Dat Julius zich zou gaan vestigen in het voormalige bankgebouw bracht bij mij eerlijk gezegd geen glimlach op mijn gezicht. Het knusse oude apothekers-zaakje verruilen voor een kil kantoorpand zag ik niet zo zitten. Wat moet zo’n mooi oud Baarns bedrijf in een pand, dat in 1970 gebouwd is als bankgebouw? In die tijd was het voor de bank een prachtig modern gebouw, maar in mijn ogen niet geschikt voor Julius. Maar wat zat ik ernaast! Het bankgebouw is volledig gestript en kreeg een prachtig, statig, chique uiterlijk. 

Meester Onvlee met kinderen van de School met de Bijbel (Coll. Groenegraf.nl)

Het gebouw van de School met de Bijbel /
Laanstraatkerk (Coll. Groenegraf.nl)
Een parel voor de Laanstraat en “apotheek Julius-waardig”, gebouwd op een plek waar al zoveel Baarnse geschiedenis ligt. Wie herinnert zich niet de School met de Bijbel? Op die school hebben veel van onze voorouders les gehad. Al in 1881 stond die school op deze plek en werd geleid door hoofdonderwijzer Louis Onvlee en later door meester Gerrit Visée. In 1937 ging de school samen met Koningin Wilhelmina School en het gebouw werd verkocht aan de Gereformeerde Kerk. Vanaf die tijd deed het gebouw dienst als (tweede) kerkgebouw. De huidige Paaskerk was te klein geworden. Dit tweede kerkgebouw, in de volksmond “Laanstraatkerk” genoemd, was hard nodig. In 1965 verhuisde de kerk naar een nieuw gebouw, de Opstandingskerk aan de Eemweg en in 1966 werd het school- / kerkgebouw gesloopt.

De metamorfose van modern bankgebouw naar apothekerszaak in een gedaante van een prachtig oud herenhuis mag een succes genoemd worden. Het zal ongetwijfeld een plek worden waar de Baarnaars met plezier hun medicijnen gaan halen. Voor apotheek Julius hoop ik dat ze hier nog een lange “toekomstige geschiedenis” mogen beleven en ik zal in de toekomst blijven genieten van het mooie gebouw dat onze winkelstraat rijk geworden is

Voor dit verhaal heb ik dankbaar gebruik gemaakt van de optekening van de geschiedenis van apotheek Julius door Karla Roskamp en een beschrijving van de geschiedenis van de School met de Bijbel / Laanstraatkerk door Johan Hut. 

Eric van der Ent












Dit verhaal verscheen op maandag 24 april 2017 in de Baarnsche Courant  in de rubriek

  ’Vandaag is morgen alweer gisteren (bruggetjes naar vroeger)’

Deze rubriek is een samenwerking tussen de Historische Kring Baerne en Groenegraf.nl    







Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. 

Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

Geïnspireerd geraakt door onze oud Baarn verhalen? 
Kom in aktie en stuur ons uw oud Baarn verhaal!