maandag 17 april 2017

Vergeten Baarns hotel "De Pauw" weer zichtbaar

door Eric van der Ent


Op de hoek van de Eemnesserweg en de Nieuwstraat in Baarn zijn nog steeds de resten van wat ooit Garage Kooij was zichtbaar. Het bedrijf van Peter Kooij (1896-1976) begon als fietsenhandel in de Dijkweg. De Dijkweg liep van de Zandvoortweg naar de Berkenweg op de plek waar nu straten als Elzenlaan en Goudenregenlaan lopen. Het oude buurtje Santvoort, waar de fietsenwinkel van Kooij te vinden was is in 1970 gesaneerd. Zoon Marinus (beter bekend als Ries) was inmiddels zijn eigen bedrijf begonnen aan de Eemnesserweg hoek Nieuwstraat. Ries had daar zijn garage- en taxibedrijf en  verhuurde auto's. 

Garagebedrijf Kooij aan de Eemnesserweg in betere tijden. (Coll. Groenegraf.nl)
Ries Kooij, voor op de moter naast zijn moeder
Johanna Kooij-de Ruiter.Achterop zit broer
Bart Kooij die later de bekende kapper in de
 Lindenlaan zou worden.
Foto gemaakt in de Dijkweg bij fietsenhandel Kooij.
(Coll. Anjuschka Kooij)
Al snel werd ook de ambulance-service van Albert van de Hoef overgenomen. Een bloeiend bedrijf!

Wie herinnert zich niet de taxi's van Kooij op de
 taxi-standplaats bij het Baarnse station?
Het garagebedrijf in 2004. Slechts een paar jaar later zou het bedrijf ophouden te bestaan.


Dit is de situatie op de hoek Eemnesserweg / Nieuwstraat de afgelopen jaren. (Bron: Google Streetview)

In december 2016 / januari 2017 is het asbest in het bedrijf verwijderd en werd gevelbekleding verwijderd. Sandra van Berkum, schrijfster van vele artikelen over oud-Baarn en trouw volgster van onze website, ontdekte twee oude gevels die achter de façade tevoorschijn kwamen. Ze vroeg zich af of dat misschien nog oude gevels waren van "Hotel de Pauw" die vroeger op deze plek gestaan heeft. Onderstaande foto's ontvingen we van haar.

Garage Kooij gefotografeerd vanaf de Nieuwstraat. Twee oude gevels komen te voorschijn. (Foto: Sandra van Berkum)


Ingezoomd op de oude gevels (Foto: Sandra van Berkum).

Hotel de Pauw net de oude gevels, het bewijs. (Coll. Groenegraf.nl)
Hotel De Pauw. Op deze kaart zijn de gevels nog duidelijker te zien. (Coll. Groenegraf.nl)
Na het zien van de hier boven afgebeelde ansichtkaarten kunnen we denk ik vast stellen dat het inderdaad de oude gevels van Hotel de Pauw tevoorschijn zijn gekomen. In het gebouw zouden ook nog de glas-in-lood ramen aanwezig moeten zijn. Onderstaande foto is gemaakt in Hotel de Pauw tijdens een dansavond. Hierop zijn deze glas-en-lood ramen goed te zien.

Een dansgroep in Hotel de Pauw. De glas-in-lood ramen op de achtergrond zouden nog steeds aanwezig moeten zijn
in het vervallen gebouw van garage Kooij. (Coll. Groenegraf.nl)
Tot slot nog een kleine anekdote:

Jordaan van der Pauw (1828-1888) vestigde zich rond 1865 met zijn echtgenote Maria Meier als wagenmaker in Baarn.  Na een aantal jaar, zo rond 1880, begon hij een logement op de hoek Eemnesserweg-Nieuwstraat. Dat logement heette gewoon "Jordaan van der Pauw". Kort na zijn overlijden in 1888 werd het logement door de weduwe omgedoopt in "De Roskam", niet te verwarren met "De Roskam" bij de Hooge Vuursche. De weduwe Van der Pauw besloot echter de uitspanning van de hand te doen. Lambertus (Bertus) Kuijer (1864-1919) kocht het en bleef de uitspannning onder de naam "De Roskam" voortzetten. Een vreemde gebeurtenis zorgde er echter voor dat Kuijer zijn logement van de hand deed en een totaal ander beroep koos.

In 1899 deed Anthonij van der Helden (1835-2002) zijn kwekerij aan de Zandvoortweg van de hand. Hij was al op leeftijd en het was tijd om met pensioen te gaan. De kwekerij werd via een openbare veiling verkocht. In de zaal waar de verkoop plaats vond, zat ook onze Lambertus Kuijer. Lambertus ging wel vaker naar dit soort openbare verkopingen. Hij maakte er een sport van om mee te bieden, en ervoor te zorgen dat hij het aangebodene kavel net niet zou krijgen. Zo kon Kuijer een zakcentje bijverdienen, want in die tijd was het zo, dat de op één na hoogste bieder (om de prijs op te drijven) een klein percentage van de verkoopprijs kreeg. Maar soms had je pech en ging niemand meer over je bod heen. Dan was je dus verplicht om het kavel te kopen voor het bedrag dat je geboden had. En dat overkwam Lambertus. Hij dacht een beetje provisie in zijn zak te steken, maar kreeg de kwekerij van Van Helden in zijn bezit. Spijt heeft Lambertus Kuijer van zijn aankoop nooit gehad. Al in 1901 liet hij zich bij de Kamer van Koophandel in Amersfoort inschrijven als Firma L. Kuijer. Het bedrijf zou drie generaties onder die naam blijven bestaan.

Het logement aan de Eemnesserweg werd overgenomen door Nicolaas Verbeek die er de naam "De Pauw" aan gaf, natuurlijk refererend aan de voormalige uitbater Jordaan van der Pauw. Verbeek was ook al directeur van Hotel Central aan de Brink, op de plek waar nu Hema te vinden is.

Met dank aan Sandra van Berkum die me tipte dat de gevels van De Pauw weer zichtbaar werden.


Aanvulling 17-4-2017 van Anja Kooij:

Mijn vader Ries, zoon van Peter Kooij begon het bedrijf al rond 1950. Ver voor de sanering van de Dijkweg. In het linker gedeelte waar de stallen voor de paarden waren. Rond 1961 kocht hij het rechter gedeelte erbij. Dat was tot dan cafetaria de Pauw, gerund door de familie Rombouts. Boven was het een pension voor gerepatrieerde Indische Nederlanders. 
Boven de danszaal, het rechter gedeelte, dat later een naaiatelier van Middelveld was, zouden achter schotten, mooie glas en loodramen moeten zitten. Maar zo te zien zijn die al weg gewaaid 😄 achter het restaurant was een speeltuin. Daar zouden pilaren van de oude entree begraven zijn... ben benieuwd.


Aanvulling 17-4-2017 van John Kappers:
John Kappers kon onderstaande ansichtkaart sturen. Waarschijnlijk van iets recentere datum dan de afbeeldingen boven. Ook hier zijn de gevels heel goed zichtbaar.


Aanvulling 19-4-2017 van Mercia Vries:

Met belangstelling je stukje over Hotel De Pauw gelezen. Ik miste daarin twee dingen nl. de Baarnse Matrassenfabriek nog voordat Ries Kooy in dat pand is getrokken en voordat hij naar de Eemnesserweg ging had hij ook nog een vestiging voor zijn motoren in de Brinkstraat (tijdens of vlak na WO2). Ik dacht me te herinneren in het pandje waar nu die brillenwinkel is gevestigd.
Ik was toen in de tienerleeftijd, dus mijn belangstelling lag natuurlijk heel ergens anders! maar mogelijk dat er meerdere mensen dit zich kunnen herinneren. Dan is de geschiedschrijving in ieder geval meer zoals het zou moeten zijn.

Anja Kooij heeft bevestigd dat haar vader Ries Kooij inderdaad een motorzaak in de Brinkstraat heeft gehad. Dat moet rond 1950 geweest zijn.
De matrassenfabriek zegt ons niets. Als iemand ons daar meer informatie over kan verstrekken: graag!

Aanvulling 21-4-2017:

Deze advertentie vond ik in het adresboek van Baarn van 1956. M.A. Rombout had dus blijkbaar inderdaad een matrassenfabriek op dit adres. De naam van die fabriek: De Pauw!









Aanvulling 20-4-2017 van John Kappers:

John Kappers heeft nog een mooie mix oud/nieuw van de hoek Eemnesserweg / Nieuwstraat geweest.
De huidig situatie en hotel De Pauw gepakt in één foto. Dit wilde ik u niet onthouden.




Eric van der Ent











Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter 

Geïnspireerd geraakt door onze oud Baarn verhalen? Kom in aktie en stuur ons uw oud Baarn verhaal!