zondag 25 maart 2012

Kunstschilder Daniël Been schilderde toch Baarnse taferelen!

Het tolhuisje aan de Eemweg in Baarn, geschilder door Daniël Been
Op 25 februari 1967 stierf in Baarn kunstschilder Daniël Been. Daniël Been, Rotterdammer van geboorte, wilde als kind al kunstschilder worden. Hij leerde de kneepjes van het kunstenaarsvak aan de Academie voor Beeldende Kunst. Als Rotterdams schilder richt hij zich in eerste instantie op havengezichten. Later schilderde hij ook veel bloemen, die hij kocht bij een winkel om de hoek bij zijn atelier en daar arrangeerde in kleurige boeketten. Na studiereizen naar Zuid-Frankrijk en de Spaanse Costa Brava schildert, aquarelleert en tekent hij in naturalistische trant Mediterrane landschappen. Zijn kleurrijke, impressionistische werken worden door liefhebbers ook wel ‘beentjes’ genoemd.
Been woonde in Baarn aan de Sophialaan 18. Aangenomen werd dat hij geen Baarnse taferelen schilderde, maar onlangs liep ik bij één van mijn "oude-foto-scan-sessies" in Harderwijk een prachtig schilderij van Daniël Been tegen het lijf. Tot mijn verbazing was daar het Tolhuisje aan de Eemweg op te zien. Aan het eind van de weg is duidelijk de kerktoren op de Brink te zien. De eigenaar- en eigenaresse, dhr. en mevr. Verburg-Groeneveld vertelden me dat in de familie nog zo'n schilderij is. Vrijwel hetzelfde tafereel, maar nu met een paard-en-wagen op straat afgebeeld.
Daniël Been werd op 2 maart 1967 begraven op de nieuwe algemene begraafplaats aan de Wijkamplaan in Baarn. Hij werd 81 jaar oud.


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten