vrijdag 1 juni 2012

Het verhaal achter Schmidtje op de Dalweg

Speciaal voor Groenegraf.nl heeft dhr. L.J. Schmidt uit Baarn het familieverhaal van de familie Schmidt opgetekend. Voor elke Baarnaar is de naam "Schmidtje uit de Dalweg" een begrip. Eerst drogist, later handelaar in verf en doe het zelf artikelen. Zoon Leo Schmidt heeft voor ons de geschiedenis van deze Baarnse middenstandsfamilie opgeschreven, aangevuld met prachtig beeldmateriaal. Hieronder zijn verhaal:

De familie Schmidt uit Baarn

Gerardus Johannes Schmidt en Wilhelmina Aleida Arler
in 1947 bij hun 25 jarig huwelijk
Dit verhaal begint op het R.K.kerkhof van de St.Nicolaaskerk aan de Kerkstraat. Hier zijn mijn grootouders begraven: J.M.W. Schmidt, geboren 10-3-1854 en overleden 8-5-1931 en zijn echtgenote A.M. Harmse geboren 27-2-1857 overleden 2-2-1933. Ik heb beiden helaas niet gekend. Hun jongste zoon G.J.Schmidt kwam in 1919 naar Baarn en vestigde zich in de Kerkstraat no.5, waar hij met mijn moeder W.A.Arler uit Oldenzaal een winkel begon. Later was daar de groentewinkel van Ruitenbeek gevestigd.



Het complete gezin van Gerardus Johannes Schmidt en Wilhelmina Aleida
Arler in 1947 bij hun 25 jarig huwelijk


Op de foto hierboven ziet u:

1 Wilhelmina Aleida (Willie) Schmidt
2 Johannes Wilhelmus (Joop) Schmidt
3 Gerardus Everardus (Gerrit) Schmidt
4 Maria Wilhelmina (Ria) Schmidt
5 Anna Theresia (Annie) Schmidt
6 Everardus Wilhelmus (Everard) Schmidt
7 Christina (Tiny) Schmidt
8 Bernardus Hendrikus (Bennie) Schmidt
9 Leonardus Jacobus (Leo) Schmidt
10 Theresia Maria (Trees) Schmidt
11 Wilhelmina Aleida Arler (moeder)
12 Gerardus Johannes Schmidt (vader)


Vader Gerardus Johannes was van professie schilder, dus het lag voor de hand, dat glas, verf en drogisterij-artikelen en alles daaromheen zijn handel was.


Het pand aan Kerkstraat 5 in Baarn, waar Gerardus Johannes zijn
handel begon. Later was hier groenteboer Ruitenbeek gevestigd
Op deze foto is nog goed te zien, wat hij allemaal verkocht. Op de gevelbanden staan artikelen vermeld, die anno 2010 geen bestaansrecht meer hebben, respectievelijk geheel uit ons dagelijks leven verdwenen zijn, zoals kapok, zeegras, varens; alledrie artikelen om beddenkussens en matrassen op te vullen. Later, in 1946, gingen wij als kleine jongens zelfs naar het bos van Groeneveld om varens te strippen, mee naar huis te nemen, om die daar te laten drogen en de Baarnse bevolking ter verkoop aan te bieden. Voor goede nachtrust!!!!

Wat stond er allemaal op die gevel van Kerkstraat 5? U kunt bijvoorbeeld lezen: behangsel-linnen en zinken naalden. (Gesnapt?) En ook : koolteer, carbolineum en bruine teer. Lees ook: terpentine, lijm en sicatief. En tot slot:: abdijsiroop en Odol-mondwater.
Aan de boom voor de deur een reclamebord waarop 1 kop witkalk á 15 cent wordt aangeboden!!! Goed voor een hele keuken. Een “kop” was een door hem zelf geprepareerd groenteblikje met een draagtouwtje. Vóór de winkel staat mijn moeder met vier van mijn oudste broers en zusjes.



De eerste Ford van Gerardus Johannes Schmidt. Op de treeplank
zitten Joop, Everard, Annie, Ria en Gerrit
Met 5 kinderen staat hij op de foto met zijn eerste Ford in 1932, één van de eerste auto's in Baarn. Pracht model, hé? Het had 2 reserve-banden en dichte wielen. De wagen is gekocht bij Garage van Dijen aan de Zandvoortweg. Die garage heeft daar heel lang gezeten, nu vindt u er Loodgietersbedrijf Visser.








Villa Dalhof aan de Dalweg 16 in Baarn, een foto uit 1950
Zijn zaak werd groter, alsmede zijn gezin. In 1936 woonden wij daar met 10 kinderen. In 1938 werd hem dat allemaal te klein en kocht hij Huize “Dalhof” aan de Dalweg nummer 16. Achter het pand lag een prachtig park dat doorliep tot aan de Eemnesserweg.

Wat een pracht villa. Wat een durf en handelsgeest. In de Dalweg stonden toen 9 grote beukenbomen. Hoe hij aan een vergunning is gekomen om in dat pand een winkel te beginnen? Misschien was toen nog geen vergunning nodig? Daar werd hij eerst goed bekend in Baarn als “Schmidtje van de Dalweg“. Een bekende vraag in Baarn was toen: Iets nodig op klusgebied? Dan was de kreet: ”Ga maar naar Schmidtje op de Dalweg, die heeft het en je wordt er goed geholpen". Maar dat ging natuurlijk niet altijd vanzelf, en wij als kinderen werden vanzelfsprekend ingezet om overal mee te helpen. Niets doen was als een doodzonde. Maar van dat werken zijn wij allemaal niet slechter geworden, integendeel.
Een leuk voorbeeld: op maandag na school ging ik met mijn broer Bennie hotels in Baarn langs om lege wijnflessen op te halen. Thuis schoonmaken, etiket er af, kurken er uit halen. En dan maakte mijn broer Joop van zuivere chloor daar weer bleekwater van. Etiket erop en hup de winkel in.
Nog leuk voorbeeld: iedere zaterdagmorgen moest ik zorgen, dat er 12 stuks 4-liter kannetjes met petroleum gevuld voor de klanten klaar stonden. Een petroleumstel werd gebruikt om de was te koken. Mijn broer Gerrit kreeg toen vaak de opdracht om auto-nummerborden te schilderenen te nummeren. Mijn oudste broer Joop, die zelf ook drogist is geworden, opende in het oude pand van de heer en mevrouw Van der Spek, die Boter-Kaas en eieren verkochten, in Oosterstraat 31, zijn eigen bedrijf. Drogisterij ”Het Oosten”. Hij verhuisde later naar Valkenswaard en in dat pand is nu café de Verfrissing gevestigd.

Mijn broer Gerrit , als ”meester schilder” van de Nationale Schildersschool gekomen, nam in 1956 met zijn vrouw de winkel en het woonhuis van mijn vader over. Hij slaagde erin om er een groot bedrijf van te maken. Voor klanten uit het hele Gooi was hij de vraagbaak. Geliefd bij de klanten om zijn vakkennis en geduld. Helaas is Gerrit te vroeg overleden en zijn zoon Paul was toen nog te jong om al in de voetsporen van zijn vader te treden. Daarom werd de zaak toen verkocht . Het is voor mij echter fijn te zien, dat de huidige eigenaar in ieder geval de voorgevel in prima staat onderhoudt. En nog steeds prijkt de naam Schmidt op de gevel!!!!!

Het park achter Dalweg 16 dat doorliep tot aan de Eemnesserweg
Maar zoals zo vaak, ook Paul, de zoon van Gerrit heeft die handelsgeest van Opa Schmidt en is nu eigenaar van het Baarnsche schilderbedrijf Timmer. In het achter Dalweg 16 gelegen park, dat doorliep tot aan de Eemnesserweg (zie de winterfoto hieronder) heeft mijn vader in 1954 door aannemer F. Klaarwater van het Melkpad in Baarn, een nieuw huis laten bouwen voor mijn moeder en voor zichzelf.




Eemnesserweg 14a (links) en 14b (rechts), de woning die Schmidt
liet bouwen voor zijn echtgenote en zichzelf
Hij heeft er echter met mijn moeder niet lang van kunnen genieten. Zijn echtgenote Wilhelmina overleed reeds in 1957. Enige tijd later kocht hij Brinkstraat 39 en woonde daar boven de winkel. Vanaf dat balkon keek hij uit over het pand Kerkstraat no. 5, waar het allemaal begon.








Brinkstraat 39, op de hoek met de Kerkstraat en
vlakbij de Dalweg
En zo eindigt dit verhaal over één van Baarns bekende ondernemers, mijn vader: G.J.Schmidt. Mijn ouders zijn ook op de R.K. begraafplaats achter de Nicolaas-kerk in de Kerkstraat begraven.






Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.