zondag 9 juni 2013

De Bree, Kunstschilder (4)

Gijsbert de Bree
(1875-1962)
Al drie keer eerder schreef ik een stukje over de Baarnse kunstschilder Gijsbert de Bree (1875-1962). Zie het eerste, tweede en derde artikel. Deze kunstschilder, zoon van Albert de Bree en Antje van de Bovenkamp, was eigenlijk huisschilder en woonde aan de Eikenweg. Toch wil ik er nog een artikeltje aan besteden. In de eerdere stukjes zijn al een aantal schilderijen van zijn hand afgebeeld, maar onlangs werd mij nog een foto's van een schilderij toegestuurd. Zonder twijfel het mooiste schilderij dat ik tot nu toe van hem gezien heb. Een prachtig polderlandschap.

De foto van dit schilderij werd mij toegestuurd door dhr. S.F.H. Góra. Het kunstwerk is in bezit van zijn moeder, mevr. G. Góra-Koffrie uit Baarn.




Mevr. G. Góra-Koffrie met haar prachtige schilderij.
Dhr. Góra schreef mij het volgende:

Toen ik op het weblog de stukjes over schilder De Bree las, moest ik eraan denken dat mama over haar schilderij altijd zei: “ja, de maker was eigenlijk huisschilder”. Toen keek ik eens in het hoekje van het schilderij en jawel, gesigneerd: G. de Bree. Het schilderij verbeeldt de polder bij Baarn met noodweer. Het hangt al bij ons thuis zolang ik me herinner. Mama zegt er dan altijd bij: “het is echt zoals de polder was, hoor”. Zij heeft de stukjes over De Bree met veel plezier gelezen. Het schilderij is ook echt prachtig, zo levendig, je “stapt er zo in” als het ware. Het schilderij is olieverf op doek. Ik stuur hierbij tevens een foto van het schilderij met de trotse bezitster, mijn moeder.


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter