woensdag 31 december 2014

Toen de Schilderswijk er nog niet was

Blik in de polder achter het tolhuisje, hoek Eemstraat / Kerkstraat.
De Schildersbuurt bestond nog niet.
Het is bijna niet meer voor te stellen. Ruim zestig jaar geleden, dus begin vijftiger-jaren van de vorige eeuw,  zag Baarn er totaal anders uit. Denk je eens in, de hele noordkant van Baarn was er nog niet. Zestig jaar is nog niet eens zo lang als een gemiddeld mensenleven, maar wat is er allemaal wel niet gebeurd met ons mooie Baarn. Uitbreiding was onvermijdelijk. Na de oorlog barstte Baarn uit zijn voegen. er moest nodig uitgebreid worden.

Het tolhuisje bij één van de vele overstromingen die voordat de afsluitdijk werd aangelegd regelmatig plaatsvonden.
Maar goed dat de Schildersbuurt er toen nog niet was.

Afbraak van het tolhuis in 1956
Probeer je Baarn eens voor te stellen in 1950. Als je van de Brink de Eemstraat op liep, richting Bunschoten en je kwam bij het tolhuisje bij de Kerkstraat, dan was dat het begin van de polder. Rechts had je wat woningbouw rondom de Faas Eliaslaan, achter het tolhuisje stond nog de prachtige villa Eemwijk, die nog steeds aan de Eemweg te vinden is. Voordat de afsluitdijk gebouwd werd, in 1932, stond het water van de Zuiderzee regelmatig tot aan deze plek en bij storm en extreem hoog water zelfs tot in Baarn. De complete Schilderswijk en de Opstandingskerk waren er nog niet, en natuurlijk waren ook de Zeeheldenbuurt en het Eemdal nog niet gebouwd. Die zijn van veel latere datum. Het tolhuis is in 1956 gesloopt. Het toenemende verkeer op de Eemweg had meer ruimte nodig. Weg uniek plekje in Baarn!

Rechts de boerderij van Haarman aan de Kerkstraat. Ook inmiddels verdwenen.

Maria Oord en daarachter de Nicolaaskerk
Lopen we in 1950 vanaf het Tolhuisje de Kerkstraat in, dan was rechts de boerderij van Haarman te vinden, even verderop Maria Oord, het voormalige Zusterhuis van de Nicolaaskerk en daarvoor de woning van Dr. Karel Wessel van Gorkom.


Achter Maria Oord lag een flinke tuin en daarachter de tuintjes van School- en Werktuinen. Toen begin jaren vijftig de Schilderswijk werd gebouwd, moest School- en Werktuinen naar de huidige Geerenweg verhuizen. Dan was daar de Nicolaaskerk met tussen de kerk en Maria Oord een pad naar de oude begraafplaats. Daarachter dus alleen maar polderlandschap.


Nicolaas Hornsveld en Klaas Hornsveld in de tuin van Maria Oord. 


In de tuin van Maria Oord was Nicolaas Hornsveld (1836-1936) tuinbaas. Van Anneke van Dalen uit Huissen ontving ik een prachtige foto van Nicolaas Hornsveld met zijn kleinzoon Klaas Hornsveld. De foto is gemaakt in de tuin van Maria Oord. Je kunt prachtig de polder inkijken richting de Eemweg.
Op de achtergrond zie je twee villa's aan de Eemweg nabij de Tromplaan liggen. De linker is 'Villa De Piraat', waar Johannes Franciscus (John) Wijsmuller woonde, grondlegger van de sleep- en bergingsmaatschappij. Deze villa is daar nog steeds te vinden. De rechter villa heb ik  hier nog even in close up weergegeven. Links tussen de bomen is nog net het theekoepel zichtbaar dat bij 'De Piraat' gehoord zal hebben. Op de foto met de twee tuinlieden Hornsveld is prachtig het polderlandschap te zien.

De tuintje van School- en Werktuinen, achter de tuin van Maria Oord
Achter de tuin van Maria Oord waren zoals ik schreef de tuintjes van School- en Werktuinen te vinden, die begin jaren vijftig moesten verhuizen naar de Geerenweg toen de Schildersbuurt gebouwd werd.

Op deze foto is een mooi overzicht van de rand van Baarn te zien. Midden onderaan villa Maria Oord met daarachter de
tuin waar de foto van Nicolaas Hornsveld genomen is en daarachter (op de foto helemaal rechts) de tuintjes van
School er werktuinen. Achter de Nicolaaskerk ziet u de katholieke begraafplaats. De oppervlakte daarvan is
inmiddels verdubbeld. In de rechter bovenhoek het Rode Dorp.

Het karakteristieke 'Rode Dorp' 
Lopen we verder door de Kerkstraat, dan kreeg je voorbij de kerk rechts het Melkpad en de Weteringstraat die naar het 'Rode Dorp' leidden. In die wijk zijn straten als Breitnerstraat, Marisstraat, Mesdagplein en Mauvestraat te vinden. Dat 'Rode Dorp' lag als een soort eiland in de polder. Deze wijk is al in de jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd.





De bouw van het Rode Dorp in de jaren twintig. Destijds een 'eiland' in de polder aan de rand van Baarn.

Boerderij Daatselaar aan de Zandvoortweg. Het pad dat hier de polder
in loopt heet nu Thorbeckelaan.
Voorbij het Melkpad kwam je op de splitsing Dalweg - Zandvoortweg. Ook de Zandvoortweg was de grens van Baarn. De Mauvestraat, behorende bij het 'Rode Dorp' was nog bebouwd, maar daar voorbij, de huidige Staatsliedenbuurt en verderop de Professorenbuurt, bestonden nog niet.

Dahliaveld van kweker Bruidegom aan de Zandvoortweg. De hier afgebeelde huizen staan nu aan de Nolenslaan.

Aan de rechterzijde van de Zandvoortweg waren alleen wat boerderijen en kleine woningen te vinden en af een toe een kwekerij, vooral dahliakwekerijen. De Staatsliedenbuurt en de Professorenbuurt zijn pas in de jaren zestig gebouwd.

De Zandvoortweg ter hoogte van de huidige Prof. Molengraafflaan. Zie het polderlandschap achter de bebouwing.
Nu ligt daar de Professorenbuurt.
Eric van der Ent

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

dinsdag 30 december 2014

In memoriam, Gerard Brouwer (1942-2014)

Gerard Brouwer
(1942-2014)
Deze week bereikte ons het droevige bericht dat op 23 december j.l., twee dagen voor Kerst, Gerard Brouwer is overleden. Gerard is in Baarn vooral bekend om zijn activiteiten voor de Historische Kring Baerne. Hij schreef talloze publicaties en was ook (co-)auteur van een aantal boeken over de geschiedenis van Baarn. Zo heeft hij ook voor de laatste uitgave van de Historische Kring Baerne, 1000 jaar Baarn, een belangrijk aandeel geleverd aan de inhoud van dit prachtige boek.

Door zijn interesse in, en kennis van oud Baarn lag het voor de hand dat hij ook voor Stichting Groenegraf.nl veel betekend heeft. Zo heeft hij belangeloos de taak op zich genomen om ons boekje Baarnaars en Barinezen op inhoud te corrigeren en te redigeren. Verder mochten we, zonder beperkingen, gebruik maken van zijn onuitputtelijke kennis en zijn verzameling beeldmateriaal voor onze website en overige publicaties. Zijn enorme kennis en zijn warme persoonlijkheid zullen we missen. Wij wensen zijn vrienden bij de Historische Kring Baerne en natuurlijk in de allereerste plaats zijn echtgenote Monica heel veel sterkte toe bij het verlies van Gerard.

Namens alle vrijwilligers van Stichting Groenegraf.nl

Eric van der Ent

maandag 29 december 2014

Uit de spelonken van ons weblog

Ongeveer vijfhonderd verhalen uit de geschiedenis van Baarn zijn inmiddels in ons weblog te vinden. Het aantal lezers en volgers groeit en groet. Het eerste verhaal dat we plaatsten in ons weblog in de huidige vorm stamt al uit 2012. De grote schare volgers van nu heeft waarschijnlijk de eerste verhalen gemist, daarom zullen we vanaf nu, naast nieuwe (oude) verhalen, ook af en toe weer eens een verhaal dat we in het verleden geplaatst hebben herplaatsen. Het is toch zonde als die mooie oude verhalen in de spelonken van ons weblog verdwijnen.

Wilt u niet wachten op de 'herhalingen' en wilt u de eerste 125 verhalen uit 2012 als PDF bestand ontvangen? Dat kan: voor € 3,99 kunt u deze als download bestellen in ons webwinkeltje. Klik hier.
U steunt dan gelijk onze activiteiten.

Wilt u geen enkel verhaal missen? Schrijf u dan in om gratis de verhalen in uw email te ontvangen, zodra deze geplaatst zijn. Klik op deze link om u in te schrijven. Een paar honderd volgers gingen u al voor!

Eric van der Ent

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

zaterdag 27 december 2014

Elly Dragt vertelt over haar vader, politieman in oorlogstijd

Elly Dragt schreef een boekje over haar vader: Politieman in Oorlogstijd. Elly's vader, Chris Dragt was (hoofd)inspecteur van politie en Baarn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat haar vader in die tijd allemaal meemaakte is niet mis. Op een prachtige manier beschrijft Elly Dragt dit in haar boekje.

Onlangs is Elly geïnterviewd door RTV Baarn. Dat interview kunt u bekijken door op onderstaande afbeelding te klikken.



Wilt u het boekje bestellen? Het kost € 17,50, Bezorging in Baarn is gratis. Stuur een mailtje naar: groenegraf.baarn@gmail.com.


Eric van der Ent

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

donderdag 25 december 2014

Een indrukwekkende laatste groet


Murc Camper
Voor de crematieplechtigheid in Den en Rust te Bilthoven, in janauri 2002, namen wij afscheid van onze alom gewaardeerde collega Murk Camper.

Met onze wagens voor de kazerne brachten wij en vele collega’s, onder wie ook een afvaardiging van het bevriende korps uit het Italiaanse Salò, in rij op de Plataanlaan een laatste groet aan onze op 46-jarige leeftijd overleden brandweercollega.



De acht dragers gingen de rouwwagen vooraf. Na de indrukwekkende plechtigheid reed de stoet richting Bilthoven, waar de crematie volgde. Murk Camper was brandweerman in hart en nieren. Meer dan 25 jaar was hij aan het korps verbonden, doorliep alle geledingen, was actief bij het jeugdkorps, bij wedstrijden, bij de uitwisselingen met Salò en bij de personeelsvereniging.





Onze meerdere malen onderscheiden collega lukte het van zijn hobby zijn professie te maken. Sinds 2001 was hij beroepskracht in Arnhem, waar hij met zijn vrouw en twee kinderen zou gaan wonen. Rond juli 2001 werd kanker bij hem geconstateerd en aan die ongeneeslijke ziekte bezweek hij op 9 januari 2002.



 Ter nagedachtenis aan Murc Camper heeft de brandweer van Salo zijn naam geschilderd op een nieuwe brandweerauto. Hier ziet u deze afbeelding tussen onze collega's  Harm Terschegget en Ton Baars in 2002.




Het boek over de Brandweer van Baarn "Waarom Redden" is te koop voor een klein prijsje (€ 8,00). Kijk in onze webwinkel
Het Boek "Waarom Redden"

 Geplaatst door L.J.A.Bakker oud korpslid van Brandweer Baarn

http://www.grijsvuur.nl
http://knipselsuitkranten.nl
http://ljabakker.magix.net/website#Startpagina

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter

maandag 22 december 2014

De Oosterschool gaf les in een iglo

Dit is alweer de 492e aflevering in ons weblog sinds januari 2012. Een enorm aantal, elke paar dagen is er weer een bijdrage te vinden. Inmiddels doe ik dat niet meer alleen. U heeft kunnen genieten van prachtige bijdragen van onder andere Leen Bakker, Ed Vermeulen, Johan Hut en Karla Roskamp. We nodigen iedereen die herinneringen aan het verleden van Baarn wil delen uit om ook hun verhalen in ons weblog te delen! Een selectie van onze verhalen wordt ook geplaatst in de Baarnsche Courant. Van deze tweewekelijkse rubriek zijn alweer 67 afleveringen verschenen sinds de Baarnsche Courant het eerste verhaal plaatste, midden 2012. Bij elke volgende aflevering krijgen we meer leuke reacties van lezers, die telkens weer stof voor nieuwe (oude) verhalen opleveren. Hoe meer reacties, hoe leuker natuurlijk! Dank daarvoor. Ik wil in deze aflevering ook de kans grijpen om al onze vrijwilligers, volgers en donateurs te bedanken voor hun steun dit jaar. Het is geweldig te zien dat zoveel mensen enthousiast worden van het duiken in de geschiedenis van Baarn en haar bewoners. Onze website www.groenegraf.nl bestaat volgend jaar alweer tien jaar en de mensen die ons de afgelopen jaren gevolgd hebben weten hoeveel we in die jaren gepubliceerd en opgediept hebben. Daar mogen we met zijn allen trots op zijn. De komende jaren willen we onze activiteiten natuurlijk verder uitbreiden. Voelt u ervoor om ons als vrijwilliger te helpen, neem dan contact op. Er is genoeg te doen! Voor ons tienjarig bestaan volgend jaar hebben we allerlei leuke plannen waarvoor we nog fondsen zoeken. Wilt u ons steunen, overweeg dan eens een donatie voor onze Stichting Groenegraf.nl. Dat hoeft echt geen groot bedrag te zijn, alle kleine beetjes helpen.




In deze 492e aflevering wilde ik eens een winters onderwerp aansnijden. Ik schreef al eens eerder over deze foto's, maar dit keer wat uitgebreider. De winter is in Nederland nog niet echt aangebroken, maar misschien krijgt u door de hier getoonde foto’s toch een beetje ‘witte-kerst’ gevoel. Deze foto’s zijn gemaakt op 23 februari 1956 en gepubliceerd in vele (landelijke) kranten. Zelf in sommige internationale kranten werd geschreven over deze ludieke gebeurtenis. In 1956 hadden we een echte winter. Dat blijkt wel uit deze foto’s. De iglo is gebouwd bij de Oosterschool in Baarn en niet voor niets. De school zat te krap in zijn jasje en moest uitgebreid worden. Een urgentieverklaring voor de bouw van een lokaal voor voortgezet lager onderwijs was door het ministerie van onderwijs, kunsten en wetenschappen al verschillende keren geweigerd. Dit zette de onderwijzers en de leerlingen van de Oosterschool ertoe om zelf een lokaal te bouwen met materiaal dat op dat moment voldoende op voorraad was: sneeuw! Veertig kinderen hebben er een middag hard aan gewerkt. Het resultaat was een gebouwtje met een binnen-afmeting van vijf bij vijf meter. Het gebouw werd voorzien van een raam en deur en op de ‘buitengevel’ werd een bordje met de naam ‘Oosterschool (noodgebouw)’ bevestigd. Nadat er banken in de iglo geplaatst werden konden twintig leerlingen, dik aangekleed met jassen, dassen en mutsen, plaatsnemen en werd er daadwerkelijk les gegeven.

In een artikel in ‘De Waarheid’ worden nog wat namen van leerlingen genoemd: Henny de Bree, Ansje Bon, Coby Bon, Grietje Dekkers, Ineke de Groot, Rolie van Heck, Sietie van der Ent. Misschien lezen deze oud-leerlingen dit stukje en kunnen ze nog wat herinneringen delen. Dat ook internationaal aandacht besteed werd aan deze ludieke actie blijkt wel uit het feit dat dahliakweker Bruidegom, die veel internationale klanten had, krantenartikelen uit Zuid Afrika kreeg toegestuurd waarin over de iglo in Baarn geschreven werd.


Of de uitbreiding van de Oosterschool uiteindelijk door is gegaan vertelt het verhaal niet, maar eventjes was Baarn wereldnieuws.


Rest mij nog om iedereen fijne feestdagen toe te wensen en een geweldig 2015! Zoals geschreven is dat voor ons een bijzonder jaar. Hou onze website in de gaten. Daar leest u binnenkort over onze activiteiten voor ons tienjarig bestaan!

UPDATE 22-12-2014
Een reactie van Ans van Egdom, u kent haar wel, presentatrice van RTV Baarn. Haar meisjesnaam is overigens Van Wilsum.

Op de laatste foto, in het midden in het raam, sta ik met hoofddoek. Het is ook mijn klas die daar bij de foto staat en de iglo hebben gebouwd. Wij hadden een iglo thuis in de tuin gemaakt en vandaar ontstond het idee om er ook een op school te maken op het grasveld achter het huis van Meester de Groot (hij woonde ernaast) en grenzend aan het schoolplein. Deze foto heeft ook altijd in de gang van de school gehangen en heeft zelfs in Canada in de krant gestaan. Leuk om weer terug te zien!
Vriendelijke groeten, Ans

Eric van der Ent

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

woensdag 17 december 2014

d' Aulnis de Bourouilllaan, even weer vernoemd naar Ferdinand Folef

Het straatnaambordje met de foute straatnaam
Alweer ruim een jaar geleden plaatste ik een artikel over de straatnaam d' Aulnis de Bourouilllaan in ons weblog en in de Baarnsche Courant. Deze moeilijk te spellen straatnaam is al decennia een begrip in Baarn, maar omdat de naam moeilijk uit te spreken is, kreeg de laan allerlei verbasteringen. De meest gebruikte naam was 'Daulnislaan', maar ook 'Laan van de Muisjesfabriek' of 'Muisjeslaan' werden gebezigd. Ook kreeg de laan wel een wat schunnige naam, die ik hier maar niet zal herhalen.

Feit is dat de laan vernoemd is naar een oude burgemeester van Baarn: Ferdinand Folef baron d' Aulnis de Bourouill. Deze burgemeester was van 1897 to 1916 in functie. Hij volgde Jhr. mr. Binnert Philip de Beaufort of en werd opgevolgd door Jhr. mr. J.W.H. Rutgers van Rozenburg. Voordat hij burgemeester van Baarn werd was hij al burgervader van Vuren en Heerde.

Johan d' Aulnis de Bourouill, tweelingbroer van
de burgemeester van Baarn
Ik had al eens wat gepubliceerd over Ferdinand Folef. Omdat de naam Folef niet vaak voorkomt bleef die naam hangen. Toen ik door de d' Aulnislaan wandelde en op het straatnaambordje de voornaam Johan zag staan, begon ik aan mezelf te twijfelen. Heette die burgemeester echt Johan, of toch Ferdinand Folef? Nader onderzoek leerde me dat hij toch echt Ferdinand Folef heette. Een foutje dus.

Geen wereldramp natuurlijk, maar toch wel een beetje slordig. Johan d' Aulnis de Bourouill bleek Ferdinand Folef's tweelingbroer te zijn. Een zeer aimabel man, maar met Baarn heeft hij niets te maken. Geen reden dus om een laan naar hem te vernoemen. Als u meer informatie over deze Johan wilt hebben, klik dan hier. Als wij als gemeente Baarn de oude burgemeester willen eren door een straat naar hem te vernoemen, dan is het toch wel slordig om de naam van zijn tweelingbroer op het straatnaambordje te vermelden.



Zoals eerder vermeld, ruim een jaar geleden schreef ik al over dit foutje op onze site en in de Baarnsche Courant. Intussen gebeurde er niets. Ik bedacht een ludieke actie. Ik liet zelf een straatnaambordje maken met de juiste naam en plaats dat over het foute bordje. Uiteraard zonder het huidige bordje te vernielen. Gewoon met elastiekjes over het oude bordje heen. Ik vroeg fotograaf Caspar Huurdeman om het op de foto te zetten en het te delen met de media.



Nou dat heb ik geweten. Nog dezelfde dag werd ik gebeld door verschillende kranten, RTV Utrecht, Radio M en zelfs de Telegraaf! Een interview op de radio en een artikel in het landelijke dagblad, wie had dat kunnen denken! Ik niet in ieder geval.



Telegraaf 17-12-2014


Eigenlijk verwachtte ik dat er lokaal wat aandacht aan geschonken zou worden, in de hoop dat hierdoor het bordje in de toekomst gecorrigeerd zou worden. Want laten we eerlijk zijn. Het is gewoon een vergissing, meer niet. Foutjes worden gemaakt, die zijn er om gecorrigeerd te worden en dat zal neem ik aan ook wel gebeuren. Het is natuurlijk niet de bedoeling geweest om mensen aan de schandpaal te nagelen. De aandacht voor deze actie was leuk, maar hiermee is het ook mooi geweest. Over naar de orde van de dag.

Eric van der Ent

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter


maandag 15 december 2014

Groenegraf.nl wenst u gezellige dagen en een prachtig 2015!


Eric van der Ent

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

zaterdag 13 december 2014

Oude beelden Bosch en Keuning

Bosch en Keuning aan de Bremstraat in 1949
In 1925 werd uitgeverij Bosch en Keuning opgericht door de heren Bosch, uitgever-ondernemer en Keuning, letterkundige, als een uitgevers- en drukkersfirma. Het grootste gedeelte van de twintigste eeuw was de firma in Baarn te vinden aan de Bremstraat en de Ericastraat, maar inmiddels is het alweer enige jaren verdewenen. Het bedrijf ging op in het uitgeversconcern VBK. Het bedrijfspand is gesloopt en op deze locatie is nu de Meester Pluimhof te vinden.

Evert Jan Bosch, één van de
oprichtters van Bosch en
Keuning
Jarenlang was Bosch en Keuning een belangrijke werkgever in Baarn. Dat het bedrijf in Baarn niet meer voortgezet werd, was voor Baarn een grote klap. Baarnaar Machiel Bakker is jarenlang werkzaam geweest voor Bosch en Keuning en heeft ons een mooie bedrijfsfilm uit 1984 ter beschikking gesteld. 1984 klinkt nog niet eens zo lang geleden, maar dat is toch alweer dertig jaar terug!! Als u de film bekijkt zult u ook zien hoeveel er in die dertig jaar veranderd is. Een leuk tijdsbeeld.

De vestiging aan de Ericastraat in Baarn
Hieronder kunt u de bedrijfsfilm uit 1984 bekijken. Ontvangt u dit verhaal per email dan kunt u de film op ons YouTube-kanaal bekijken. Klik hier om de film te bekijken.



Er zijn vast veel (oud) Baarnaars die ons verhalen kunnen vertellen over Bosch en Keuning. Deel uw herinneringen met ons. Stuur een mailtje aan groenegraf.baarn@gmail.com.

Met dank aan Machiel Bakker voor de foto van Bosch en Keuning, vestiging Ericastraat en de film.

Eric van der Ent

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

donderdag 11 december 2014

Brandstoffenhandel T.&R. de Ruiter op RTV Baarn

DE HERINNERING BLIJFT....

Brandstoffenhandel T. & R de Ruiter
Energieleverancier

Vanaf aanstaande zaterdag is op RTV Baarn weer een nieuwe aflevering in de serie 'De herinnering blijft' te zien. Zoals u weet wordt deze serie met de hulp van de historische kennis en het historische beeldmateriaal van Stichting Groenegraf.nl samengesteld. In deze aflevering gaan we terug naar de tijd van de kolen en stookolie. In Baarn waren er veel van deze energieleveranciers. De brandstoffenhandel van T&R de Ruiter was er één van. De opslagplaats van de kolen was bij het Buurtstation aan de Generaal van Heutszlaan, achter de Generaal. Daar was ook het kantoortje, een kippenhok en een klein moestuintje. De zussen Anneke, Trees, Diny de Ruiter, en hun oom Jaap hebben daar nog veel goede herinneringen aan.

De grondlegger van de brandstoffenhandel van T&R de Ruiter, was opa Lambertus. Hij begon destijds als kruier bij het station en als bijverdienste ging hij er kolen bij verkopen. Eerst met paard en wagen, later kwam de vrachtwagen erbij. Het bedrijf vestigde hij op het terrein van het Centraal Spoor, dus achter het oude station, waar nu de Generaal is gevestigd. Omdat veel zoons en kleinzoons van Lambertus zich ook met de kolenhandel gingen bezighouden, waren er in Baarn veel magazijnen met brandstoffen met de naam de Ruiter te vinden. Ook in Soest .

De broers Teus en Reijer de Ruiter, beiden zoons van Lambertus werden als brandstoffenhandelaar een begrip in Baarn. Het woonhuis was aan de Laanstraat, maar de zaak zelf, de kolenopslag met links het kantoortje, en de volkstuin met kippenhok, werd gehuurd van de NS. In de Turfstraat, waar later de melkfabriek kwam, stond de loods voor turf. De kolen kwamen uit België, Engeland en Schotland en werden vaak over de Eem, per schip aangevoerd.

Anneke, Trees en Diny weten nog te vertellen hoe het toen ging. Door de week werd er kolen, huisbrandolie, turf en gasflessen bezorgd. Oma en hun moeder namen de bestellingen op. In de weekends werden er kachels gerepareerd en mochten ze helpen. Jaap hielp vaak in de vakantie en pakte zelfs de briketten één voor één in. Als er klachten waren dat de kolen niet goed waren of dat er veel slakken in zaten, gaf hij ook stookadvies.

In de bloeitijd was er plaats voor drie man personeel en de meeste bestellingen kwamen uit Baarn en directe omgeving. Voor het rijden buiten Utrecht moest de chauffeur een aparte vergunning hebben. De komst van de Gasfabriek en het steeds populairder worden van het stoken met gas, werd uiteindelijk de doodsteek van de brandstoffenhandel.

Op het terras van de Generaal praten we met Anneke, Trees, Diny en Jaap over deze bijzondere, Baarnse energieleverancier. Deze serie van RTV Baarn wordt gemaakt door: Ans van Egdom, Jan Andries Smit en Eric van der.Ent.

'De herinnering blijft' is van zaterdag 13 december t/m woensdag 17 december te zien op RTV Baarn via het digitale pakket van Ziggo op kanaal 42.

Of via de stream op www.rtvbaarn.nl, YouTube en Facebook.

Deze uitzending is inmiddels geweest. Heeft u het gemist? Kijk het hieronder terug.



Eric van der Ent

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter