maandag 6 april 2015

Zeemanspot en Nationaal Steunfonds

een ontdekking, van Baarn naar Texel,Tweede Wereldoorlog, Opstand der Georgiërs, verzet en verraad


door Ed Vermeulen


Ontdekking
Dit verhaal vindt zijn oorsprong in een ontdekking gedaan op een zomerse dag in juli 2004 op de mooi onderhouden Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Baarnse Wijkamplaan. De ontdekking: het graf de Zeemanspot. Duidelijk een Baarns familiegraf, maar wel één met bijzondere kenmerken: naast namen, ook een in de steen gesneden koopvaardijschip en het woord Zeemanspot. Het schip is een zogenaamd drie-eilanden-schip, een ouderwets type koopvaardijschip dat in beladen toestand de illusie wekt dat er drie eilanden te zien zijn. Voorschip, midscheeps en achteruit. Je komt ze nog slechts sporadisch tegen. Het was het woord Zeemanspot waardoor mijn nieuwsgierigheid gewekt werd. Het begin van een zoektocht in het verleden, vastgelegd in een verhaal.

                                       
Graf Zeemanspot, Foto: Ed Vermeulen


De ingang van de begraafplaats
 aan de Wijkamplaan
Foto: coll. Stichting Groenegraf.nl
Het verhaal
Het verhaal voert de lezer van Baarn naar Texel en terug. De drie meest prominente hoofdpersonen in mijn verhaal Herman Johan Visser, Walraven van Hall en Albertus Jullens zullen elkaar waarschijnlijk niet gekend hebben, maar hadden één ding gemeen: zij gaven hun leven voor onze vrijheid. De heer Visser stierf in Sachsenhausen, een concentratiekamp in Nazi–Duitsland, even benoorden Berlijn, van Hall en Jullens werden door de bezetter in respectievelijk Haarlem en op Texel gefusilleerd. Heftige gebeurtenissen in een donkere periode van onze Nederlandse geschiedenis.

Door hier te klikken leest u het complete verhaal.

Bekijk ook de bij de illustraties behorende miniverhaaltjes.

Baarns verleden
Door zijn huwelijk met de Baarnse Hermijntje Kroes maakt de heer Visser deel uit van een Baarnse familiegeschiedenis, maar ook de familie van Hall had en heeft nauwe banden met Baarn. Denkt u aan Villa Woudestein op de Lt. Generaal Van Heutszlaan 4, in 1885 gebouwd in opdracht van Mr. Maurits van Hall. Ook bezochten in de loop der jaren meerdere kinderen van Hall Het Baarnsch Lyceum.

Nationale Dodenherdenking 4 Mei
Bedenk dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is. Het graf ‘Zeemanspot’ geeft gestalte aan mijn persoonlijke 4 mei beleving. Het leggen van een roos op deze dag  getuigt hiervan.


Ed Vermeulen (1942)De basisversie van dit verhaal werd eerder gepubliceerd in Baerne, tijdschrift van de Historische  Kring Baerne uitgaven maart 2005 en juni 2007, Baarnsche Courant 13 maart 2006, als Levensverhaal op de site Begraafplaats-Baarn.nl, maritiem maandblad De Blauwe Wimpel en de bladen van de Historische Verenigingen Texel en Den Helder.

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten