dinsdag 6 juni 2017

Wie heeft meer informatie over Villa Mariaheuvel?

Villa Mariaheuvel
Foto: Jan de Groot, Zorro Producties
www.zorroproducties.nl
Onze website wordt goed bezocht. Dat blijkt uit de vele reacties die we dagelijks mogen ontvangen. Vaak ontvangen we oude verhalen, mooie oude foto's of aanvullende informatie. Ook sturen bezoekers ons regelmatig vragen over oude Baarnaars, gebeurtenissen of plekjes in Baarn. We proberen die altijd zo goed mogelijk te beantwoorden, maar ook wij weten niet alles. Vandaar onderstaande oproep van Ellen Kramer, bewoonster van Villa Mariaheuvel aan de Van Heutszlaan 2. Helpt u mee?

De geschiedenis van Villa Mariaheuvel aan de Van Heutszlaan beslaat meer dan een eeuw. In 1883 werd de villa ontworpen door A.L. van Gendt, een in  Baarn welbekende bouwmeester. Het is de tijd waarin welgestelde families uit de grote stad hier komen wonen vanwege de prachtige en gezonde omgeving. Door de aanleg van de  spoorlijn  Amsterdam – Amersfoort in 1874 is de bereikbaarheid van Baarn sterk verbeterd.

In de loop van de tijd hebben verschillende families in Mariaheuvel gewoond, maar daarnaast is het huis ook voor andere doeleinden gebruikt: als dansschool  (rond 1900?), als pension  (1950 - ’57) en van 1957 tot 1981 als  het Jongenshuis Eemland  waar zo’n 40 jongens tussen de 6 en 16 jaar gehuisvest werden. In 1981 komt het inmiddels uitgewoonde  huis leeg te staan wanneer de jongens naar Almere verhuizen. Projectontwikkelaars staan dan  bij wijze van spreken  klaar met de sloophamer om moderne appartementen te bouwen. Gelukkig grijpt de gemeente in en wenst de Mariaheuvel als villa te behouden.

De redding komt uit de hoek van vier Utrechtse vrienden die het huis wel  “voor een prikkie” willen kopen om het te restaureren en weer in oude glorie terug te brengen. Via een advertentie in de Telegraaf vinden zij nog twee gegadigden en zo ontstaat de Coöperatieve Woonvereniging ‘Optie baarn’d’. Met het herstel van huis en tuin  zijn zij jaren bezig geweest. Mede dankzij hun inspanningen is Mariaheuvel op de lijst van Rijksmonumenten terecht gekomen. Tegenwoordig is er niet langer sprake van een coöperatie maar van de Vereniging Van Eigenaren (VVE) van Gendt.



Gezien de oorspronkelijke bouwtekeningen uit 1883 hebben veel bouwkundige ingrepen over de afgelopen honderd jaar plaatsgevonden. Ik hoop daar later nog eens op terug te komen. Maar ook over de inwoners van het pand valt nog veel uit te zoeken. Met name zijn wij op zoek naar informatie over de periode dat de villa in gebruik was als het Jongenshuis Eemland van de Broedercongregatie van Onze Lieve Vrouwe van Zeven Smarten (vallend onder de Fentrop Stichting).



In de afgelopen tien jaar dat ik hier woon zijn af en toe voormalige bewoners van het jongenshuis langs geweest die met- of zonder familie kwamen kijken naar het huis waarin zij een deel van hun jeugd hebben doorgebracht. Had ik maar wat beter geluisterd naar wat ze te vertellen hadden over wel en wee in Villa Mariaheuvel.

Graag maak ik van deze gelegenheid gebruik om alsnog met de vroegere bewoners van het jongenshuis in contact te komen.
Alle hulp is welkom!




Reacties kunnen gestuurd worden naar: groenegraf.baarn@gmail.com. Wij zullen er voor zorgen dat uw reactie wordt doorgestuurd aan Ellen Kramer.


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter

Geïnspireerd geraakt door onze oud Baarn-verhalen?
Kom in actie en deel ook uw herinneringen op Groenegraf.nl.