woensdag 2 november 2022

Boek over ‘De Pianoman’, Willem Naessens: Pianoklanken Klinken

Neemt u eens de tijd om op een vrije middag een wandeling te maken over de oude algemene begraafplaats aan de Berkenweg, pal achter politiebureau en brandweerkazerne. Wel even de sleutel halen op het politiebureau (legitimatie meenemen), want het hek van de begraafplaats is standaard op slot. U zult van de wandeling geen spijt krijgen want het is een oase van rust in hartje Baarn. Op de begraafplaats vindt u bekende Baarnse namen zoals Meester Teunis Pluim (1864-1931), hoofdonderwijzer van de Westerschool, geschiedschrijver, naamgever van de Mr. Pluimhof. En Freule A. Faas Elias (1816-1902), filantroop en naamgever van de Faas Eliaslaan in Baarn en wat te denken van mejuffrouw J.M.F. van IJsendijk (1838-1921), zij schonk het bosje van IJsendijk aan de gemeente Baarn. Veel namen die u ongetwijfeld kent van de verhalen over oud-Baarn. 

Willem Naessens, De Pianoman
(1862-1915)
Een naam die u waarschijnlijk minder zal zeggen is Willebrodus Josephus Theodorus (Willem) Naessens (1862-1915). Ook hij vond, samen met zijn echtgenote Maria Frederika Wardenaar, zijn laatste rustplaats op onze oude begraafplaats. Hoewel hij onder Baarnaars minder bekend is, was zijn leven zeer interessant. Zelfs zo interessant dat Jo Jongen uit Zaltbommel een boek, Pianoklanken Klinken, over zijn werk en leven heeft geschreven. 

Het hart van de schrijver van Pianoklanken Klinken gaat sneller kloppen bij het zien en horen van automatisch spelende muziekinstrumenten en dan vooral automatisch spelende piano’s. Deze instrumenten zijn onder andere bekend onder de naam Pianola. Jo Jongen was vele jaren bestuurslid van de Nederlandse Pianola Vereniging en redacteur van het verenigingstijdschrift dat vier maal per jaar verschijnt. Eerder schreef hij al het boek ‘De Pianola in Nederland, de geschiedenis van een 100-jarig historisch en muzikaal bezien belangrijk instrument’. Willem Naessens, geboren 22 maart 1862 in Zaltbommel, toevallig op steenworpafstand van de huidige woning van de auteur van het boek, was musicus en handelaar in muziekinstrumenten. Als 24-jarige jongeman stapte Willem aan boord van het stoomschip Prinses Mari richting Batavia alwaar inmiddels al drie zussen van hem wonen. Hij gaat daar aan de slag als pianoleraar. Zo nu en dan werd ook een tweedehands piano verkocht hetgeen uiteindelijk resulteerde in een pianohandel met maar liefst zes vestigingen in het voormalige Nederlands-Indië. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en in november 1900 volgt de eerste zaak in Nederland op het adres Bankastraat 54 te ’s-Gravenhage. Van jaar tot jaar worden alle activiteiten in het voormalige Nederlandse Rijksdeel en de activiteiten in Nederland besproken en zien we de fusie van Naessens met Duwaer in Amsterdam tot stand komen. Op een der mooiste standen van Amsterdam, Stadhouderskade hoek Vondelstraat verrees een waar muziekpaleis. In later jaren bekend als het Persilhuis. 

Muziekhandel W. Naessens & Co. in Batavia

De laatste rustplaats van Naessens en zijn echtgenote
op de oude algemene begraafplaats in Baarn
In Pianoklanken Klinken wordt u meegenomen langs Naessens’ hoogte- en dieptepunten in zijn carrière, u leest over zijn leven in Nederlands-Indië en Nederland, de samenwerkingen die hij aanging met andere pianofabrikanten en compagnons, tot aan zijn terugkeer naar Nederland en het auto-ongeval in Woerden dat een einde aan zijn bewogen leven maakte. Op woensdag 3 februari 1915 werd hij ‘s middags om 12 uur op onze oude begraafplaats begraven. Een prachtige plek om je laatste rustplaats te vinden. 

Jo Jongen heeft de verspreiding en verkoop van het boek ‘Pianoklanken Klinken’ in eigen hand gehouden en een financieel resultaat komt geheel ten goede aan kinderen met een handicap in de Derde Wereld. Het boek kost € 20,00, bezorging in Baarn en directe omgeving is gratis. Buiten de regio zijn de verzendkosten € 4,50. Maak het bedrag over op Rekening NL43 ABNA 0830 3810 90 t.n.v. J. Jongen onder vermelding van uw postcode en huisnummer. Het boek zal daarna zo snel mogelijk op uw adres bezorgd worden. Heeft u nog vragen? Stuur dan een mailtje naar geheugenvanbaarn@gmail.com.

In onze weblog en ons boek Vandaag is morgen alweer gisteren, deel 2, besteedde Ed Vermeulen ook aandacht aan de Pianoman. Zie https://groenegraf.blogspot.com/2019/03/sporen-van-indie-op-de-oude.html

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op.
 Uiteraard kunt u Geheugenvanbaarn.nl ook volgen op Facebook en Twitter

Geïnspireerd geraakt door onze oud Baarn-verhalen? 
Kom in actie en deel ook uw herinneringen op Geheugenvanbaarn.nl.