woensdag 1 januari 2014

Eemnesserweg 'Dennenhorst' en 'Evergreen'

Op Eemnesserweg nummer 62 en 64, op de hoek met de Gaslaan vinden we een mooie dubbele villa. De linker helft heet 'Evergreen', de rechter helft 'Dennenhorst'.
In het boek 'Baarn, geschiedenis en architectuur' van Gaasbeek, Van 't Hof en Koenders is een omschrijving van het pand te vinden. Het pand is rijksmonument. Om de hoek aan de Gaslaan 2 is nog een koetshuis met paardenstal met een bovengelegen woning te vinden. Dit gebouw hoorde oorspronkelijk bij Eemnesserweg 62, 'Dennenhorst' en is ook rijksmonument.

Villa Evergreen en Dennenorst, Eemnesserweg 62-64


Koetshuis London, Gaslaan 2
De dubbele villa aan de Eemnesserweg is ontworpen door de bekende Amsterdamse architect A.L. van Gendt die in Baarn nog meer ontwerpen van villa's op zijn naam heeft staan, zoals Van Heutszlaan 2 en 4, Oranjestraat 10 en Oude Utrechtseweg 17 en 19. Opdachtgever was de heer Jan Harbrink Numan, bankier en commissionair in effecten, die later even verderop in Villa Pera zou gaan wonen aan de Eemnesserweg. Deze Harbrink Numan was zeer kapitaalkrachtig. Hij zou zijn vermogen te danken hebben aan de handel op Konstantinopel. Jan Harbrink Numan liet de dubbele villa bouwen als belegging. Hij wilde er niet zelf gaan wonen. De aannemer die het bouwde was Dirk Limper. Oorpronkelijk kregen de beide helften de namen 'Evergreen' en 'London'.

In het boek 'Baarn, geschiedenis en architectuur' is te lezen dat de dubbele villa verkocht werd aan de Engelsman Sciff, die in het rechterdeel ging wonen en het linkerdeel verhuurde. Nadat 'London' door Nederlanders betrokken werd, kreeg het de naam 'Dennenhorst'. Het koetshuis aan de Gaslaan bleef wel de naam 'London' behouden.

Nieuws van de Dag, 3-12-1891
Ik heb geprobeerd te achterhalen wie deze Engelsman Sciff was die het pand kocht. Helaas zonder succes. Wel heb ik een advertentie gevonden in de krant 'Nieuws van de Dag' van 3 december 1891, waarin notaris Cambier van Nooten uit Baarn 'Evergreen' te koop aanbiedt. In deze advertentie is te lezen dat 'Evergreen' bewoond is geweest door Mevrouw de Weduwe H. Schiff. Deze mevrouw Schiff heb ik wel kunnen vinden, dat was Maria Cornelia Schiff-Van Leeuwen (1847-1891), geboren in Arnhem als dochter van griffier Jacobus Cornelis Constantijn van Leeuwen en Wilhelmina Maria Gillot. Deze dame was weduwe van Herman Schiff (1837-1891). Herman is ook geboren in Arnhem en was zoon van advocaat Jan Willem Schiff en Jeanne Judith Penning. Ik heb het sterke vermoeden dat de Engelsman Sciff, waar in het boek 'Baarn, geschiedenis en architectuur' over geschreven is dezelfde man is als Herman Schiff die ik gevonden heb. Dat betekent dus dat hij helemaal geen Engelsman was, maar gewoon geboren in Arnhem. Ook zijn vader is in Arnhem geboren.

Herman Schiff was wel een man die reisde. Voordat hij in 1872 met Maria Cornelia van Leeuwen trouwde was hij al weduwnaar van Dorothea Agatha van Leeuwen (1843-1869), een oudere zus van Maria Cornelia. Deze Dorothea mocht slechts 25 jaar oud worden. Zij stierf in Nagasaki, Japan (!). Het vreemde is dat er, toen Herman's eerste echtgenote nog leefde,  twee kinderen geboren werden uit Herman's tweede echtgenote. De geboorteplaats van de eerste zoon, Felix Andries Schiff heb ik nog niet kunnen achterhalen, maar het tweede kind, dochter Wilhelmina Maria Jeanna Judith Schiff, is geboren in Nagasaki, Japan. Daarna kwamen nog minimaal twee kinderen, die beiden in Nederland geboren werden. Blijkbaar had Herman Schiff al een relatie met Maria Cornelia, terwijl hij nog met zus Dorothea getrouwd was. Was zij wellicht op dat moment al ernstig ziek? Wie zal het zeggen.

Op 13december 1869 krijgt Herman Schiff toestemming van Z.M. de Koning om konsul van Denemarken te Nagasaki, Japan te worden. Of hij dat ook geworden is, weet ik niet. 1869 is ook het jaar waarin zijn eerste echtgenote overleed. Vast staat dat Herman overleed op 3 februari 1891 in Soerabaja, op Oost-Java, Nederlandsch Indiƫ. Zeven maanden later overleed ook zijn tweede echtgenote en wordt het huis 'Evergreen' te koop gezet. Volgens de advertentie waarin het huis aangeboden wordt, staat het huis vol met Japanse meubels en reliquien. Niet verwonderlijk, Herman Schiff was immers zo vaak in Japan te vinden. Een hoop vraagtekens dus nog rond dit gezin. Als iemand meer kan vertellen dan verneem ik dat natuurlijk graag.

Ik heb geprobeerd om oude foto's van deze dubbele villa en het koetshuis te vinden. Helaas zonder succes. Als iemand oude foto's van deze panden of van dit stukje Eemnesserweg heeft, dan wil ik die foto's heel graag scannen. Stuur alstublieft een mailtje aan: groenegraf.baarn@gmail.com.

UPDATE 3-1-2014: Van dhr. A. Hart ontvingen we onderstaande prachtige foto van 'Evergreen' heeft ook ook een mooie foto van dit pand? Laat het alstublieft weten.








Eric van der Ent
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter