|
Boerderij Schimmel aan de Zandvoortweg |
Dat Baarn een agrarische geschiedenis heeft weet u vast wel. Tot ver in de vorige eeuw waren de agrarische herkenningspunten, zelfs in de bebouwde kom, volop aanwezig, maar in de tweede helft van de vorige eeuw verdwenen boerderijen in rap tempo uit de kom van Baarn. Nu zijn de agrarische herkenningspunten in het dorp nog op de vingers van één hand te tellen en wat er nog over is, wordt ook nog eens bedreigd. Denk maar aan de boerderij van Schouten aan de Hoofdstraat die op de nominatie staat om gesloopt te worden. Tijd om de herinneringen aan de oude boerderijen in Baarn weer eens op te halen. Ik verzamel momenteel gegevens en informatie over (verdwenen) boerderijen in Baarn en heb daarvoor de hulp van Leen Bakker ingeroepen. Leen is iemand met een grote interesse in de geschiedenis van Baarn en een ontembare onderzoeksdrift. Samen met hem zal een boekje over deze boerderijen samengesteld worden.
|
Rechtsonder de boerderij en schuur van Schimmel achter de rij grote bomen. Rechts daarnaast de boerderij van Van der Wardt. |
|
Arnoldus Schimmel en Anna Kok met hun pasgeboren zoon Hendrikus Cornelis. Foto gemaakt rond 1909. |
Het verzamelen van gegevens en beeldmateriaal is al een paar weken aan de gang. De eerste interviews met ‘agrarische families’ hebben al plaats gevonden. Zo ook met Hennie Schimmel, dochter van Hendrikus Cornelis Schimmel (1907-1978) en Johanna van Valkengoed (1916-2000). Ze heeft twee broers, Arnold en Henk en groeide op aan de Zandvoortweg 116, later omgenummerd naar 190 op de boerderij. Deze boerderij was te vinden tussen de Esdoornlaan en de Nachtegaallaan, naast de boerderij van Van der Wardt. Het was een oude boerderij, gebouwd in de 17e eeuw. Hennie’s overgrootvader, Hendrik Schimmel (1830-1912), was landbouwer en veehouder op de Vuursche. Zijn zoon Arnoldus (Aart) Schimmel (1880-1973) vestigde zich in 1906 met zijn vrouw Anna Kok op de boerderij aan de Zandvoortweg en de oude Hendrik kwam in een huisje naast de boerderij te wonen. Aart’s zoon Hendrikus Cornelis volgde zijn vader in 1950 op in de boerderij en zijn zus Stijn trouwde met Daatselaar, een andere boerenfamilie uit het begin van de Zandvoortweg ter hoogte van wat nu Thorbeckelaan heet.
|
Het schapenkot dat samen met de hooiberg achter de boerderij lag. |
Tot begin jaren zestig was de boerderij in bedrijf. Er werden koeien en varkens gehouden en later vooral kippen. Op zeker moment waren er wel zo’n 2000 kippen. Deze kippen werden uiteraard voor de eieren gehouden. Ook stonden er wel paarden, maar die waren meestal van andere boeren uit de omgeving. Zij stalden hun paarden bij boer Schimmel. Als ze terugdenkt aan die tijd op de boerderij krijgt Hennie nog steeds warme gevoelens. Ze vond het er heerlijk. Vooral de ruimte om de boerderij was geweldig, plek genoeg om als kind te spelen. Het land achter de boerderij strekte zich uit tot aan waar nu de snelweg A1 ligt. Een enorme oppervlakte dus. Links naast de boerderij stond een grote schuur die opa Aart al in 1915 had laten bouwen. Achter de boerderij was nog een oud schapenkot te vinden met een rieten kap en daarnaast de hooiberg. Het schapenkot was voor de kinderen verboden gebied omdat het in die tijd al op instorten stond. De grote bomen die voor de boerderij stonden werden al in 1962 gerooid. Het jaar 1963 luidde het einde van de boerderij als bedrijf in. Net als de boerderijen in de omgeving, zoals die van Van der Wardt, Zonneveld en Schothorst, werd de boerderij opgekocht door de gemeente. Het gezin Schimmel verhuisde naar de Van Wassenaerlaan, waar ze maar moeilijk konden aarden. De buren zaten ineens bovenop je lip. Als je zoveel ruimte om je heen gewend bent was dat wennen! In de jaren daarna verkocht de gemeente onderdelen van de boerderij die opnieuw te gebruiken waren, zoals de enorme houten balken en de straatstenen. Hennie herinnert zich nog dat de oude waterpomp destijds is opgekocht door ijshandelaar Ebbink uit de Nieuwstraat. Daar heeft de pomp nog jaren gestaan.
|
Het gezin Schimmel-Van Valkengoed in de voorkamer van de boerderij. |
In 1966 is de boerderij gesloopt om plaats te maken voor de nieuw te bouwen wijk. De bouw van de nieuwe woningen in die wijk, de Professorenbuurt, was toen al twee jaar aan de gang. Hennie heeft als kind nog gezwommen in de bouwputten van de nieuwbouwwoningen. Eind jaren zestig was er van dit agrarisch stukje Baarn bij de Zandvoortweg niets meer over.
Heeft u informatie of beeldmateriaal over (verdwenen) boerderijen in Baarn, neemt u dan contact op. Wij willen het graag gebruiken voor het boekje dat we nu samenstellen.
|
Eric van der Ent |