Een hospitaal vol met slachtoffers van de Spaanse Griep Bron: Wikipedia |
In 1918 ging het helemaal mis. Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) brak de Spaanse griep uit. De Eerste Wereldoorlog kostte wereldwijd aan circa 10 miljoen militairen en 5 miljoen burgers het leven, maar dat was nog niets vergeleken met wat de Spaanse griep zou aanrichten. Naar schatting eiste deze groep aan ongeveer 50 miljoen mensen het leven. Het griepvirus doodde in 24 weken meer mensen - het dubbele zelfs - dan het aidsvirus in de afgelopen 24 jaar heeft gedood. Het was verschrikkelijk.
Waar het virus precies vandaan kwam is niet bekend. De naam doet vermoeden dat de oorsprong van het virus in Spanje lag, maar de naam 'Spaanse griep' ontstond omdat in Spanje uitgebreid in de media geschreven werd over het virus. De oorlogvoerende landen publiceerden zo min mogelijk over het virus, zodat 'de vijand' niet zou merken hoe zeer het land getroffen werd door de ziekte. Er wordt wel gedacht dat het virus is overgekomen uit Amerika. Dat land verscheepte met grote hoeveelheden militairen naar Europa om een eind aan de Eerste Wereldoorlog te maken. Vele militairen stierven al voordat ze Europa bereikten. Of de oorsprong echt in Amerika lag is niet meer te achterhalen.
Zo snel als het virus in 1918 opkwam, zo snel verdween het in 1920 ook weer. In 1918 was er sprake van twee griepgolven. In 1920 een derde. Bij de eerste golf leek het om een normale griep te gaan, maar de tweede golf was een massamoordenaar. Daarbij was het opvallend dat vooral jonge mensen aan de ziekte stierven. Met name mensen tussen 15 en 34 jaar oud. Het sterftepercentage in die leeftijdscategorie was maar liefst twintig maal hoger dan in de jaren daarvoor. Mensen die stierven in de bloei van hun leven. Om die reden werd in eerste instantie gedacht dat het om een nieuwe, geheimzinnige, onbekende ziekte zou gaan.
Willem van der Horst, overlijdensbericht. Bron: Dhr. F.J. Lammers, Baarn |
Het plukje haar van Willem van der Horst dat nog steeds door de familie wordt bewaard. Bron: Dhr. F.J. Lammers |
Een schrijnend voorbeeld daarvan is Willem van der Horst, die op 30 maart 1914 in Baarn geboren werd als zoon van Willem van der Horst en Francina Maria Snijder. Hij stierf op 21 november 1918, tijdens de tweede, dodelijke griepgolf aan de Spaanse griep. Hij werd vier dagen later begraven op de oude begraafplaats aan de Berkenweg. De familie was verslagen van verdriet. Nog steeds bewaart de familie een plukje haar als herinnering aan het kleine mannetje, slechts 4 jaar oud, slachtoffer van de verschrikkelijke ziekte.
Rijkje en Evert Hop, broer en zus, slachtoffer van de Spaanse griep. Bron: Dhr. W. Hop, Zaandam |
Evert Hop (1898-1918) Bron: Dhr. W. Hop, Zaandam |
Heintje Hop en Jannetje Hop in traditionele rouwkledij bij het overlijden van hun zus en broer Rijkje en Evert Bron: Dhr. W. Hop, Zaandam |
Willem Jacobus Camper (1890-1918) Bron: Dhr. N.K. Jansen (†), Baarn |
Jan de Ruiter (1881-1918) Bron: Mevr. G. de Ruiter-Koenen (†), Baarn |
Zoals u wellicht ontdekt heeft zijn alle hier genoemde slachtoffers overleden tijdens de tweede, rampzalige, griepgolf. Ook Baarn ontkwam niet aan het virus dat de wereld teisterde. Laten we hopen dat de wetenschap komende griepgolven de baas kan blijven.
Voor dit artikel werd ik geïnspireerd door een boek dat ik in de vakantie las: Het drama van 1918, over de Spaanse griep en de zoektocht naar virus en vaccin, van Eric Mecking. Dit boek heeft ook als bron gediend voor veel van de feiten in het eerste gedeelte van dit artikel. Voor wie meer wil weten over dit onderwerp is dit boek een echte aanrader.
Een wondermiddel tegen de Spaanse griep aangeboden door een Baarnse drogist. Bron: Baarnsch Nieuwsblad, 23-8-1918 Archief Historische Kring Baerne |
Kort na het plaatsen van dit artikel vond Ed Vermeulen in het archief van de Historische Kring Baerne nog deze advertentie in het Baarnsch Nieuwsblad van 23 augustus 1918. Deze 'Glorin tabletten' die deze Baarnse drogist Faassen aanbood hielpen natuurlijk niet tegen de Spaanse griep en moeten we helaas ook onder de noemer kwakzalverij scharen. Ed bedankt voor deze aanvulling!
De drogisterij van Hubertus Faassen (1874-1952) Bron: eigen collectie |
Hier nog een mooie foto van de drogisterij die bovengenoemde advertentie plaatste. Boschstraat 2, bij de Brink.
Eric van der Ent |