vrijdag 11 november 2016

Als stenen kunnen praten... Musis Sacrum bij RTV Baarn

Een echte schouwburg was er in Baarn. Een prachtig gebouw met een markante ronde koepel en een 43 meter lange oprijlaan. Musis Sacrum stond aan de Nicolaas Beetslaan. Veel beroemde toneelspelers en muziekgezelschappen hebben daar opgetreden.  Baarnse verenigingen gaven daar hun uitvoering en daar was ook de Baarnse Revue. De Baarnse architect Wolter Bakker werd gevraagd om dit bijzondere theater te ontwerpen met het doel om “het gezellige openbare verkeer in de Gemeente te bevorderen.”.

In de Sociƫteit op het Stationsplein kwamen op 14 oktober 1927 vijftien Baarnaars bij elkaar en besloten, onder leiding van Jan van der Hoop, tot de oprichting van een nieuwe vereniging MUSIS SACRUM. Want om van Baarn een aantrekkelijkje gemeente te maken om te wonen, wilde men een eigen schouwburg. Voor de bouw hiervan wilde men een terrein aankopen in het Pekingbos, tegenover Villa Peking. Er was een beginkapitaal van fl. 15.000,-. . Door het grote succes van het uitzetten van een hypothecaire obligatielening, werd er meer geld ontvangen dan gepland. En toen er onder gunstige voorwaarden inderdaad een stuk grond in het Pekingbos kon worden aangekocht, kon de bouw worden aanbesteed. Van den Breemer uit Baarn mocht de concert-en theaterzaal Musis Sacrum gaan bouwen voor fl. 48.190.-.

Architect Wolter Bakker
Als architect werd de Baarnse Wolter Bakker benaderd. Hij had een grote ervaring met het bouwen van huizen, theaters en zwembaden. Ook de Joodse Schouwburg in Amsterdam is zijn ontwerp.
Hij ontwierp een bijzonder theater met een prachtige akoestiek. Het toneel werd 12 meter hoog, 11 meter breed en 15 meter diep. In de orkestbak was plaats voor 30 musici, 100 elektrische lampen in vier kleuren zorgden voor een mooie belichting en in de zaal waren 600 zitplaatsen.
Baarn kreeg een echte schouwburg !
Gymnastiekvereniging Excelsior in Musis Sacrum

Op 12 april 1928 legde de vrouw van burgemeester van Reenen de eerste steen en al op 27 oktober werd onder leiding van acteur en regisseur Eduard Verkade. de eerste voorstelling gespeeld  
Bijzonder was dat alle voorstellingen om stipt 20.00 uur moesten beginnen zodat iedereen de laatste trein nog kon halen.
Emma, de dochter van Wolter Bakker weet nog hoe zij met haar vader naar Musis Sacrum ging en door het gebouw liep. Zij mocht ook wel eens , mooi aangekleed, mee naar een voorstelling.
Veel Baarnaars kwamen daar trouwens. Om mee te doen met een uitvoering bijvoorbeeld. Excelsior gaf daar een uitvoering, Nel Zuurveen vertelt hoe dat was, op dat grote toneel. Crescendo, het Baarns Dames-en Mannenkoor, de Baarnse Revue, toneelvoorstellingen van Baarnse scholen het kon daar allemaal.
De Baarnsche Revue in het Musis Sacrum

In de foyer van Musis Sacrum werkten  de vader en moeder van Karel van Geebergen. Ontzettend druk was het tijdens de pauzes wanneer de bezoekers allemaal tegelijk voor de koffie kwamen “op elke hoek  stond een blauwe schaal met daarin de gevulde koeken.”
Naast het gebouw waren de sportvelden. Het Baarnsch Lyceum maakte daar gebruik van, maar ook waren er atletiekdagen “Ja daar heb ik mijn vrouw leren kennen” vertelt Harry van Daal” maar we kwamen daar ook wel om te voetballen. Kropen dan bij de Bilderdijklaan onder het hek door.”
Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen de Duitsers hun intrek in het gebouw. Musis Sacrum kreeg geen subsidie en de toegangskaarten waren daardoor na de oorlog erg duur. Bij de toneelvoorstellingen en concerten kwamen er minder bezoekers. Musis Sacrum raakte in verval.. Renovatie zou te duur uitpakken en eind 1969 werd de zaal dan ook voor de laatste keer gebruikt. Musis kwam leeg te staan en eind 1976 begon slopersbedrijf de Ruijter met de sloop van de schouwburg.

Op het terrein van het theater en de sportvelden staan nu woningen. Wat blijft zijn de mooie verhalen en herinneringen aan een echte schouwburg in Baarn.

Deze twee afleveringen over Musis Sacrum zijn gemaakt door: Jan Andries Smit, Eric van der Ent en Ans van Egdom. Het eerste deel van dee serie  ”Als stenen kunnen praten” wordt uitgezonden vanaf zaterdag 12 november. Deel twee is vanaf 19 november bij RTV Baarn te zien.

“De herinnering blijft”is van zaterdag 23 augustus t/m zaterdag 30 augustus te zien op RTV Baarn via het digitale pakket van Ziggo op kanaal 42, of via de stream op www.rtvbaarn.nlYouTube en Facebook.
Ook via Xs4all en Telfort met de witte afstandsbediening op kanaal 626  en via XMS, Edutel, Fiber.nl, Stipte, Lybrandt en Telfort met de zwarte afstandsbediening op kanaal 2125.