zaterdag 10 juni 2017

De Herinnering blijft: Groenteboer Van der Vuurst

Een uitzending op RTV Baarn


Henk van der Vuurst en Ans van Egdom
in gesprek voor RTV Baarn
Baarn kende in het verleden veel buurtwinkels: bakkers, melkboeren, slagers en groenteboeren. Heel vaak ging de zaak ook over van vader op zoon. Zo'n bekende Baarnse familie is de familie Van der Vuurst. Opa van der Vuurst was landbouwer aan de Zandvoortweg en verkocht de producten die hij verbouwde. Zoon Dirk volgde hem op. En zijn zoon, Henk van der Vuurst, had sinds 1966 een groentewinkel aan de Krabbelaan. Hij heeft nog de familiefoto's.
Voor de opname van dit item zijn we naar de moestuin van Kasteel Groeneveld gegaan.
Daar vertelt Henk van der Vuurst over de verbouw en verkoop van de groente, hoe de omgeving Zandvoortweg er vroeger uitzag en haalt hij herinneringen op aan zijn  jeugd.

Het oude woonhuis van Van der Vuurst met groentehal aan de Zandvoortweg

Het rabarberveld van Van der Vuurst
Henk van der Vuurst weet nog hoe het er allemaal uitzag: “De A1 was er nog niet. En waar wij de winkel hebben gehad was vroeger een schuilkerk  en een kerkhof.”
De opa van Henk woonde aan de Zandvoortweg op nr. 180.  Op zijn grond verbouwde hij groenten die zijn zoons Dirk, Wim, Henk en dochter Riek met paard en wagen uit gingen venten.
“Door de akkers, van de Acacialaan tot de Kennedylaan, liep de Bullesteeg. Een oude weg waar de boeren Doppenberg, Hogeboom, Zonneveld en Schimmel naar hun land konden gaan.  Ons land lag aan beide kanten van het pad en was 1,5 ha. groot. Begin jaren zestig begon de onteigeningsprocedure voor de bouw van de Professorenbuurt.”
De kinderen moesten meehelpen. Dat was bij opa zo, hij had 14 kinderen, en dat was ook bij de vader van Henk zo. “Het was een hard bestaan. Vader had er ook een paar baantjes bij. Suppoost bij Musis Sacrum en vakken vullen bij de kruidenierszaak aan de Acacialaan. Toen ik 7 of 8 jaar oud was ging ik ook zakken prikken.”
Dirk van der Vuurst met paarrd en wagen

De groenten waren elke dag vers. Van de eigen akkers, waar Joop tuinbaas was, of van de Amsterdamsestraatweg bij Van der Wurff. “Vader ging op zondagavond kijken of de spinazie goed was. Om 6 uur 's morgens ging ik dan met de fiets op pad om het op te halen“, vertelt Henk.
Toch was er ook ruimte om te spelen. Zwemmen in het Beltgat bijvoorbeeld of vliegeren in de polder.
Maar ook het bezorgen van de groente bij de klanten zorgt voor de nodige verhalen.
Groenteboer is een mooi vak, maar eigenlijk wil Henk graag gaan varen. Toch besluit hij in 1966  om samen met zijn vader en moeder de zaak voort te zetten.

Het nieuwe pand aan de Krabbelaan, met op de achtergrond nog de oude woning en groentehal


De groentezaak in 1968
De groentehal opzij van het huis heeft plaats gemaakt voor een winkel met een breed aanbod. Met de komst van de supermarkt aan de overkant wordt het moeilijker en als ook een personeelslid ontslag neemt wordt het besluit genomen om de winkel te sluiten.
Eind september 2000 komt er na drie generaties van der Vuurst een eind aan de groentehandel.

Deze aflevering van “De Herinnering Blijft” is gemaakt door: Jan Andries Smit, Eric van der Ent en Ans van Egdom en wordt  uitgezonden vanaf zaterdag 10 juni.







De uitzendingen van RTV Baarn zijn te zien via het digitale pakket van Ziggo op kanaal 42 of via de stream op www.rtvbaarn.nlYouTube en Facebook. 
Ook via Xs4all en Telfort met de witte afstandsbediening op kanaal 626 en via XMS, Edutel, Fiber.nl, Stipte, Lybrandt en Telfort met de zwarte afstandsbediening op kanaal 2125.


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter 

Geïnspireerd geraakt door onze oud Baarn verhalen? Kom in aktie en stuur ons uw oud Baarn verhaal!