zaterdag 3 februari 2018

Baarn is nog vorstelijker dan gedacht

Baarn heeft 'verborgen' koninklijk bezit

door Eric van der Ent


Vanmorgen was op het NOS Radio 1 Journaal een item over de bezittingen van de koninklijke familie te beluisteren, een verslag van Kysia Hekster. Onlangs werd bekend dat prins Bernhard jr. heel veel panden in Amsterdam bezit. Kysia ging met haar redactie op zoek naar nog meer 'verborgen' grondbezit van onze koninklijke familie en kwam ook in Baarn een aantal opvallende bezittingen van de koninklijke familie op het spoor. 

Dat grote gebieden in Baarn koninklijk bezit zijn geweest is algemeen bekend. Paleis Soestdijk staat op Baarns grondgebied. Uiteraard zijn de 'achter- en voortuin' van het paleis koninklijk bezit, maar ook de weilanden aan de overkant van de Biltseweg doorlopend langs de Praamgracht tot aan de Eem was in het bezit van het koninklijk huis. En wat dacht u van het Baarnse Bos, het Overbos tussen de Oranjeboom en Kasteel Groeneveld, het Prins Hendrikpark, Wilhelminapark, het voormalig Pekingbosch, daar waar we nu onder andere de Da Costalaan vinden, en het Amaliapark waren koninklijk bezit. Prins Hendrik, broer van Koning Willem III en bewoner van paleis Soestdijk verkocht grote delen van zijn 'Baarns grondgebied', onder andere om de aanleg van de spoorlijn langs Baarn mogelijk te maken en voor de bouw van villawijken voor de rijke Amsterdammers die graag hun zomerverblijven in Baarn wilden laten bouwen. Het jachtgebied van prins Hendrik liep zelfs vanaf paleis Soestdijk tot aan de Brink in Baarn. Midden op de Brink stond een 'jachtpaal' om de grens van dat gebied aan te geven. Lees hiervoor ons artikel "Een paal bij het tolhuisje".

 
Wie had dat gedacht? De Sumatrastraat in Baarn is eigendom van de prinsessen.


Gedurende de afgelopen weken werd ik regelmatig benaderd door de redactie van het Radio 1 journaal. Het bleek dat een deel van de Sumatrastraat en een stoepje aan de Bremstraat in Baarn in bezit zijn van de prinsessen Beatrix, Christina, Irene en Margriet. Aan mij de vraag of ik wist waarom dat zo was en ik had geen idee. Mijn vrouw Anja is geboren en getogen in de Balistraat, vlakbij de Sumatrastraat. Zij wist mij te vertellen dat op de hoek van de Torenlaan / Sumatrastraat de chauffeur van prins Bernhard sr. woonde. De dienstwagen stond daar regelmatig voor de deur. Johan Hut woont al zijn hele leven in de Sumatratraat en hij kon me vertellen dat er meer personeel van het paleis aan de Sumatrastraat woonde. Een blik in de oude adresboeken van Baarn bevestigde dat. Het blijkt dat in aan het eerste stuk van de Sumatrastraat, gezien vanaf de Torenlaan, dienstwoningen van het koninklijk paleis te vinden waren. Die woningen zijn in de loop der jaren allemaal verkocht en dus inmiddels geen eigendom meer van de koninklijke familie, maar de straat zelf is altijd koninklijk bezit gebleven. Toen de redactie van het Radio 1 Journaal navraag deed bij de gemeente Baarn bleek dat dat op het gemeentehuis niet bekend was.

Het stoepje aan de Bremstraat is mogelijk nog vreemder. Ook de toenmalige heidevelden waar later onze wijk "Oosterhei" op gebouwd is, was koninklijk bezit, maar het blijkt dat een stoepje aan de Bremstraat, ter hoogte van het voormalige bedrijfspand van uitgever Bosch & Keuning, nu Meester Pluimhof, is nog steeds van de koninklijke zussen. Waarom weet niemand, grappig is het wel.

Vanmorgen vroeg werd hierover op NPO Radio 1 uitgebreid verslag gedaan. In die uitzending werd ook een interview van verslaggeefster Karin Alberts met mij gebruikt. Het item kunt u hieronder beluisteren.


Klik op de afbeelding om het geluidsbestand af te spelen.


Eric van der Ent











Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter

Bent u geïnspireerd geraakt door dit oud-Baarn verhaal en wilt u zelf eens wat 
schrijven voor onze website? Stuur uw verhaal dan
 per email aan groenegraf.baarn@gmail.com