vrijdag 14 februari 2020

Het echtpaar De Graaff-Van Steeden


Hoe vier je je zilveren huwelijk als je eigenaar van het badhotel in Baarn bent? Nou, toch net even wat uitgebreider dan gemiddeld om het maar zachtjes uit te drukken. Op 10 oktober 1923 vierden Henri de Graaff en Klasina van Steeden hun 25-jarig huwelijksjubileum. We hebben het bewijs in handen dat kosten noch moeite bespaard werden. De menukaart van het feest, gegeven in het Baarnse Badhotel ligt hier voor me, en is indrukwekkend!



Hendrik (Henri) de Graaff werd geboren op 19 januari 1874 in Amsterdam als zoon van Frederik Willem de Graaff en Amalia Theresia Molenaar. Henri kwam uit een familie waar men al generaties lang schilder was, maar Henri zag dat niet zitten. Hij wilde meer. Het lukte hem om eigenaar van verschillende hotels te worden, en niet de minste hotels! In 1903 werd hij eigenaar van Huize Zomerdijk-Bussing in Amsterdam, en gérant van het Paviljoen Vondelpark in Amsterdam. Ook Hotel Hof van Holland in Hilversum was in familiebezit. Dat hij eigenaar was van het Badhotel in Baarn schreef ik al. Hij volgde daarin N.G. van Doorne op. In 1929 kocht hij het door brand verwoeste Grand Hotel Verseput in Middelburg. Dat hotel herbouwde hij en maakte het weer tot een succesvol luxe hotel. In Doorwerth exploiteerde hij vanaf 1933 het huis De Duno. De dagelijkse leiding daarvan legde hij in handen van zijn zoon Hendrik jr. De Duno werd in 1944 door oorlogshandelingen verwoest.



Als u naar de foto's van deze hotels kijkt, zal het u opvallen dat er geen derderangs hotels tussen zitten. De Graaff was succesvol en wist (puissant rijke) klanten te trekken. Hij deed dat onder andere door prima restaurants met fantastische keukens in zijn hotels te hebben. Zo opende hij in april 1925 in het Badhotel in Baarn restaurant "Le Hibou", waar een keurig verzorgd diner geboden werd 'voor den prijs van f 5,- per couvert'. Een tafel reserveren kon via telefoonnummer 1. In het restaurant organiseerde De Graaff 'Thé Dansant en Soireè Dansante' met 'The Famous Dance Orchestre Mr. Dark'. Vijf gulden per couvert lijkt weinig, maar zo'n bedrag was voor de gemiddelde Baarnse inwoner gewoon niet op te brengen, maar de rijke Amsterdamse toeristen die steeds vaker vertoefden in het mooie groene Baarn zorgden ervoor dat het hotel goed draaide. In 1938, vlak voor de geboorte van kroonprinses Beatrix was het hotel gevuld met journalisten en andere geïnteresseerden die deze bijzondere gebeurtenis in Soestdijk op de voet volgden. De geboorte van de prinses kon De Graaf niet lang genoeg duren, want zolang Beatrix nog niet geboren was, zat zijn hotel bomvol!

  



Het echtpaar De Graaff-Van Steeden woonde in Baarn, dus toen zich het 25-jarig huwelijksfeest in 1923 aankondigde lag het voor de hand dat het feest in hun eigen Badhotel gehouden werd.



Hierboven ziet u de menukaart die in 1923 bij het feest gepresenteerd werd. Op de voorpagina staan afbeeldingen van de vele hotels die de familie De Graaff bezat en de huwelijksdatum 10-10-1898 en en de datum van het jubileum 10-10-1923. Tussen deze data staat de naam van de gast (handgeschreven) vermeld. In dit geval de Heer M. Heere. Dat moet Mattheus Johannes Hendrikus Heere (1884-1968) geweest zijn. Hij was getrouwd met een zus van de bruid, Gesina Johanna Maria van Steeden (1883-1970). Heere was ook houder van een café restaurant, namelijk Hof van Holland in Hilversum.



Slaan we de menukaart open dan zien we op de linker- binnenzijde van de kaart de handtekeningen van de vele gasten van het feest.



Maar niet minder interessant is het menu dat op de kaart vermeld is. De gasten konden van niet minder dan elf gerechten genieten.

Welke gerechten er op de kaart staan ziet u hieronder. Wat dacht u van "Baarnsche koude voorgerechten"? Wat kunnen we ons daarbij voorstellen? Tarbot uit de vijvers van het Paviljoen, ongetwijfeld een verwijzing naar Hotel Het Paviljoen in het Vondelpark.

Gebraden kapoenen, gemest in de Baarnsche Kippenhokken. Een kapoen is overigens een gecastreerde haan. De castratie van de haan zorgde voor een gewichtstoename en een gestegen malsheid van het vlees. Kapoenen worden gebruikt voor de productie van delicaat kippenvlees.



Leuk dat deze menukaart er na zo veel jaren nog is. Zo kunnen we bijna honderd jaar later nog nagenieten van het diner dat toen genoten is.