Hendrikus (Henk) Groenesteijn was de eerste Groenesteijn die de boerderij aan de van Heemstralaan 19 bewoonde. Henk is geboren op 18 februari 1910 in Soest en is opgegroeid op de boerderij Oost Indieën op het landgoed Groeneveld. Henk was getrouwd met Gerrigje (Ger) Breunesse. Gerry is geboren op 17 januari 1914 en was een dochter van Johannes Breunesse en Willemijntje Schouten. Gerry was de kleindochter van Bart Breunesse (handelaar in elektrische huishoudelijke artikelen) en Gerrigje de Kruijf.
De huidige situatie |
In 1940 kocht Henk Groenesteijn de boerderij gelegen aan de van Heemstralaan 19 van de heer Veldhuis. Vóór de heer Veldhuis woonde daar weduwe mevrouw J. Hendriksen – Schouten.
Het hooi binnenhalen
Het binnenhalen van het hooi was altijd een familieaangelegenheid. Dit ging met een zogenaamde “hooiberggrijper”. Een grijper die via een katrol in het midden van de hooibergkap uit kwam na het ophijsen. Aan de grijper zat ook nog een touw dat aan de voet van de hooiberg gebruikt werd om het hooi te “lossen” boven in de hooiberg.
De Baarnse Omnibus
De Omnibus in 1956 |
Hier ziet u het verkeershuis (1956) van de VVV Baarn op het Stationsplein. Daarvoor een paardentram (omgebouwde boerenwagen) met als koetsier de heer Henk Groenesteijn. De eigenlijke koetsier was zijn 16 jarige zoon Joop. Deze paardentram had de naam ‘Baarnse Omnibus’. Hiermee werden de toeristen door Joop in Baarn rondgereden, en ook naar Lage Vuursche, Bunschoten en Spakenburg.
Veehouderij
De boerderij bestond uit diverse schuren, zoals een kippen- en varkensschuur. Daarnaast waren er twee hooibergen aanwezig. De boerderij was een veehouderij met zo’n 18 – 20 stuks melkvee voor de melk. Daarnaast liepen er diversen varkens rond en ook waren er nog eens zo’n 600 kippen aanwezig op de boerderij. ’s Morgens en ’s avonds werd er gemolken. Het melken begon ’s morgens rond de klok van 5.00 uur want de melk moest om 7.00 uur bij de boerderij klaar staan voor de melkrijder van de Utrechtsche Melk Centrale (UMC). Van de melk werd onder andere de bekende Havermoutpap gemaakt. Henk had geen knechten in dienst, de familie Groenesteijn deed alles zelf.
[De kuil]
Achter de boerderij lag een kuil van ongeveer 3 meter diep en een oppervlakte van 0,5 hectare. Deze kuil is afgegraven in de periode toen deze nog eigendom was van de Fa. Hartog. Het zand werd toen gebruikt voor de bouw en voor de aanleg van wegen. Nu staan er woningen. Deze zijn in de “Kuil’ gelegen aan de M.C. Escherlaan en Ypendael.
Het land
De grote weilanden lagen langs de huidige snelweg A1. De melk moest worden opgehaald met de melkkar. Dit was een kleine platte kar met één as.
Henk en Ger zijn overleden
Henk en Ger zijn inmiddels overleden. Beide zijn begraven op de Nieuwe Algemene Begraafplaats. Henk is overleden op 29 september 1992 in Baarn, 82 jaar oud. Ger is overleden op 22 november 2001 in Baarn, 87 jaar oud.
De huidige situatie
De huidige bewoners hebben de woning gekocht van Joop en Jenny Groenesteijn. Zij hadden al eerder de "kuil” verkocht en de opstallen, beide hooibergen en alle schuren zijn gesloopt. De oorspronkelijk boerderij is gerestaureerd tot een prachtig pand.