maandag 4 september 2023

Gekoesterd en bewaard: Jubileumlepeltje en speciale poster

Bijdragen van Marga de Bruin-Bouwman en Ton Friesen.
Tekst: Geheugenvanbaarn.nl

In de huidige rage van ontspullen, opruimen en weggooien is er geen plek meer voor: voorwerpen, soms ook memorabilia genoemd, die uw leven of dat van uw ouders, of nog verder terug, grootouders, kleur gaven en geven. Wij van Geheugenvanbaarn.nl weten wel beter, wij leven immers van en soms in het verleden. 

Wij weten wel raad met die voorwerpen, met een bij voorkeur Baarns tintje, die al jaren in kastjes, geheime en minder geheime laatjes of zelfs op zolder en in de schuur liggen te verpieteren. Nu horen wij u denken: verpieteren, niets van dat alles! Wij koesteren deze zaken en tonen ze aan een ieder met oprechte belangstelling voor het (Baarnse) verleden. 

Nu is de tijd gekomen om deze zaken met de buitenwereld te delen via een door ons beschikbaar gesteld platform de Geheugenvanbaarn.nl blogspot. Hoe? U duikt in uw archiefje hoe klein of groot ook, maakt een keuze uit uw dierbaarste zaken, maakt een mooie foto, en schrijft er een klein verhaaltje bij. Vervolgens stuurt u dit alles naar ons emailadres geheugenvanbaarn@gmail.com en na een (positieve) beoordeling door onze uiterst betrokken jury, plaatsen wij het door u uitverkoren voorwerp en uw eventueel door ons opgepoetste tekst op onze blogspot in de nieuwe column ’Gekoesterd en bewaard!’

Marga’s keuze:

Herdenkingslepeltje 50 jaar Hervormde Lagere School Baarn
(Coll. Marga de Bruin-Bouwman)

In april 1960 vierde de Hervormde Lagere School in de Spoorstraat haar 50 jarig bestaan. De snelle rekenaars onder ons herkennen meteen de stichtingsdatum: 1910. Begonnen onder de bezielende leiding van P. de Jong, was de school in 1960 in de bekwame onderwijshanden van P. (‘Piet’) Poorter. Het 50 jarig bestaan werd onder meer gevierd met een naamsverandering. Vanaf deze datum heette de school de Dr. P.V. Astro school, zo genoemd naar de heer Pieter Vincent Astro (1875-1950), huisarts te Baarn. Hij was veertig jaar lang  voorzitter van de schoolvereniging. 

Bericht uit de Baarnsche Courant van 12 april 1960

Maar er was meer: er werd een verzilverd theelepeltje (koffie mag ook) uitgegeven met daarop de afbeelding van het jongetje uit het glas-in-loodraam van de school en de vermelding van het heugelijke feit. Het lepeltje werd destijds aan alle toenmalige leerlingen, als een blijvende herinnering, uitgereikt. 

Het glas-in-loodraam in de Hervormde Lagere School, de huidige Amalia-Astroschool
 was de inspiratie voor de vormgeving van het lepeltje.
(Coll. Geheugenvanbaarn.nl en boek 100 jaar Astroschool)

Eén van hen, mevrouw Marga de Bruin-Bouwman heeft dit lepeltje nog steeds in haar bezit. U ziet het hierboven afgebeeld. De festiviteiten bestonden uit een kerkdienst, onderlinge wedstrijden, een historische speurtocht en een optreden van kindercircus ’Elleboog’ uit Amsterdam in theater Musis Sacrum. Marga won samen met drie medeleerlingen uit de vierde klas de eerste prijs bij de historische speurtocht. En, oh ja, mocht u denken Bouwman, dat klinkt bekend: haar ouders waren Willem Bouwman en Wijntje Hellingwerf. De heer Bouwman was filiaalchef van de toen bekende Simon de Wit winkel in de Nieuw Baarnstraat. Mocht u zich dit herinneren dan heeft u het predicaat ’Oude Baarnaar’ meer dan verdiend. Gekoesterd en bewaard!

Vroegere ingang van de school, Spoorstraatzijde.  Nu rest alleen een raam met naamplaat erboven.
(Coll. Geheugenvanbaarn.nl)

Ton’s keuze:

Poster voor Philips Classics Productions, ontwerp Ton Friesen
(Coll. Ton Friesen)

Ton Friesen: van art-director naar bomenkweker
(Kwekerijdagen-Bingerden)
In de jaren 80 van de vorige eeuw werkte ik als art director bij Polygram in Baarn, nu ben ik al tientallen jaren mede eigenaar van ’De Smallekamp’ kwekerij voor bijzondere vruchten- en notenbomen in Nunspeet. In mijn Baarntijd was Hoog Wolde onze basis, evenals het nieuwgebouwde Amaliawolde. Menige LP, musicassette en CD is door mij en mijn collega’s van een fraaie, artistiek verantwoorde en verkoop bevorderende verpakking voorzien. Hoezen, inlays en inlaycards: we draaiden ons hand er niet voor om. In het woord artdirector valt op het woord ’art’ oftewel ’kunst’. Ja, dikwijls maakten we kunst, pure kunst. 

Ook voor posters en displays maakten we de ontwerpen. Eentje in het bijzonder is me dierbaar: voor het toen vanuit Hoog Wolde opererende Philips Classics mocht ik een poster ontwerpen waarop uitgebeeld diende te worden dat Philips Classics en Hoog Wolde samen het muzikale klassieke centrum van de wereld vormden. Inspiratie zocht en vond ik in het door de beroemde Amerikaanse kunstenaar Saul Steinberg gemaakte en op de cover van de ’Mar. 29, 1976 edition’ van ‘The New Yorker’ afgebeelde kunstwerk, waarin Steinberg de kijk op Amerika van de gemiddelde New Yorker verbeeldde. Niet meer dan logisch dat ik mijn ontwerp signeerde met: ’Ton Friesen after Steinberg’

Getekend door Saul Steinberg (1914 - 1999)
(Wikipedia)

Ere wie ere toekomt! U ziet hier het kleurrijke resultaat. U ziet Hoog Wolde met aanbouw en houten keet, Amaliawolde, Het Oude Koetshuis en links de voormalige en nu verdwenen Luctor villa’s, toen in gebruik  bij Polygram, aan de Oude Utrechtse Weg. Helaas was ik deze fraaie prent, na vele zakelijke en privé verhuizingen, al jaren kwijt. Tot mijn oud collega Ed Vermeulen mijn ’digitale’ pad kruiste. Tot mijn grote verrassing vertelde hij mij in het bezit te zijn van wat zeer waarschijnlijk het laatste exemplaar van de bewuste poster was, nu veilig opgeborgen in een stevige kartonnen koker. U raadt het al: Ed  deed afstand van zijn kostbare bezit. 

 Zamfir: A Christmas Portrait , hoesontwerp Ton Friesen
(Discdog)

Hoesontwerp Ton Friesen ©1994

Onder het motto: ’voor wat hoort wat’, maakten we de volgende ruil: Ed kreeg van mij het originele, door mij gemaakte hoesontwerp, van het Kerstalbum van Gheorghe Zamfir, een van de vele artiesten waarvan de productexploitatie onder zijn verantwoordelijkheden viel. Een dubbele Gekoesterd en bewaard! 


Herinnering aan voorbije tijden: Hek Hoog Wolde
(Geheugenvanbaarn.nl)




Deze bijdrage (aflevering 1) verscheen op maandag 4 september 2023 
in de Baarnsche Courant  in de rubriek

  ’Gekoesterd en bewaard'


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op.
 Uiteraard kunt u Geheugenvanbaarn.nl ook volgen op Facebook 

Geïnspireerd geraakt door onze oud Baarn-verhalen? 
Kom in actie en deel ook uw herinneringen op Geheugenvanbaarn.nl.