Antwoord van vorige week:
Het Fytopathologisch Laboratorium Willie Commelin SchöltenHet is 10 juli 1988.
Het aan de Javalaan gevestigde Fytopathologisch Laboratorium Willie Commelin Schölten moet sluiten. Hoewel de definitieve beslissing pas later deze maand valt, kunnen we er gevoeglijk van uitgaan, dat deze vakgroep wordt opgesplitst tussen de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Rijksuniversiteit van Utrecht. Overheidsbezuinigingen sec liggen aan de sluiting ten grondslag. Aangezien beide universiteiten de nieuwe huisvesting niet gereed hebben, wordt de verhuizing verwacht tussen 1990 en 1993. Het merendeel van de dertig personeelsleden wordt herplaatst. De gebouwen en de grond worden verkocht. Over de inboedelverdeling moeten nog afspraken worden gemaakt.
Het Fytopathologisch Laboratorium Willie Commelin Scholten startte in een Amsterdams woonhuis. De ruimte was spoedig te klein, waardoor naar een ander pand werd uitgekeken. Mede door de benoeming van de toenmalige directrice, Johanna Westerdijk, lot buitengewoon hoogleraar in de Fytopathologie aan de RU te Utrecht, verhuisde men naar de Javalaan in Baarn. Het gebouwencomplex, gelegen naast het Centraal Bureau voor Schimmelcultures, is eigendom van de stichting Willie Commelin Scholten (WCS), opgericht in 1894 door de familie Scholten ter nagedachtenis aan hun zoon, die student was in de biologie. Vanaf 1930 worden nauwe banden onderhouden met de UvA. Sinds ’63 neemt ook de VU uit Amsterdam aan de unieke samenwerking deel, zij het de laatste jaren op zeer beperkte schaal. In totaal 30 fulltime en 10 parttimers verrichten onderzoek op het gebied van de plantenziektenkunde en geven onderwijs aan biologiestudenten van de aangesloten universiteiten.Beperking
Na verschillende bezuinigingsronden, opgelegd door het Ministerie van Onderwijs, is de UvA nu genoodzaakt het aantal in gebruik zijnde vierkante meters terug te brengen van 306.000 naar 215.000 in het jaar 2010. Het College van Bestuur grijpt deze gelegenheid aan om concentratieplannen te realiseren. Enerzijds door grote huurpanden af te stoten, anderzijds door de biologen in Anna’s Hoeve (aan de Watergraafsmeer te Amsterdam) te concentreren. Het complex bestaat uit drie gebouwen met ruimte voor een vierde. Om dat laatste deel te bouwen is 18,5 miljoen gulden nodig, maar dan moet elders ruimte worden ingeleverd. Als eerste stap wordt voorgesteld het sluiten van het Baarnse lab. De Amsterdamse onderzoekers gaan terug naar het thuisfront, het zelfde geldt voor de Utrechtse aangezien de RU alleen nooit het geld kan opbrengen om het lab draaiende te houden.
Met die sluiting komt een einde aan de vruchtbare samenwerking tussen genoemde groepen onderzoekers. Woordvoerder dr. Schippers vindt dat jammer, mede gelet op de sterke uitbreiding van de werkzaamheden en het verspreiden van de aanwezige know-how.
Wilt u uw herinneringen delen? U kunt hierop reageren via internet: www.geheugen.groenegraf.nl, of stuur een e-mail naar: bakker.groenegraf@gmail.com. Heeft u geen internet? Stuur een briefje aan:
Stichting Groenegraf.nl
T.a.v. Baarnsch Geheugen
Marisstraat 4 - 3741 SK BAARN
De winnaar deze week is: G. de Lange-Meijer