zaterdag 1 september 2012

Rozenstraat Baarn, toen en nu

Een paar dagen geleden plaatste ik wat foto's van de Kemphaanstraat in Baarn, "toen en nu". Ik vroeg toen of u het leuk vindt om zulke items in ons weblog te vinden. Nou dat heb ik geweten. Ik kreeg tientallen mailtjes met het verzoek om dit vaker te doen. Dus, daar gaan we nog een keer!

Onderstaande foto hebben we al bijna twee jaar in onze beeldbank staan. Destijds kreeg ik de foto van Frans Broerze uit Soest. Hij vertelde dat de foto uit de collectie van zijn oom Jan Broerze, de kunstenaar kwam. Verder kon hij er niets over vertellen. Waar en wanneer de foto genomen was en wie erop afgebeeld staan, geen idee. Maar gisteren ontving ik ineens een berichtje van Tineke Dieffenbach. Zij is geboren in de Tulpstraat en zag dat de foto genomen is in hetzelfde buurtje: de Rozenstraat. Hoewel ook zij geen idee heeft wie er op de foto staan afgebeeld brengt ons dat wel een flinke stap verder.

De Rozenstraat in de jaren twintig

Hetzelfde pand negentig jaar later
De foto is dus genomen in de Rozenstraat. De woningen in die straat zijn gebouwd in de vorm van een ruit. De poort waar de mannen voor staan leidt je naar het binnenterrein van de woningen aan de Rozenstraat en Tulpstraat. De woning links heeft nummer 10 en rechts nummer 8. Als ik het moet inschatten denk ik dat de foto in de jaren twintig van de vorige eeuw gemaakt is. Vermoedelijk zijn de mannen schilders, want de man rechts heeft een plamuurmes in zijn hand en de man staand, zonder pet, in het midden heeft kwasten in zijn hand. De man naast hem is, neem ik aan, de baas van het schildersbedrijf want de man achter hem houdt een bordje boven zijn hoofd met het woord "BAAS" erop geschilderd.

Vermoedelijk zijn deze schilders ingezet bij de nieuwbouw van deze woningen. Het arbeidersbuurtje is in de jaren twintig gebouwd in opdracht van woningbouwvereniging "Patrimonium". De schilders staan op een stuk onverharde grond. De deur rechts kan duidelijk wel een kwastje gebruiken.

Natuurlijk ben ik benieuwd of we kunnen achterhalen wie deze schilders zijn. als u op de oude foto klikt, krijgt u dezelfde foto te zien, maar dan met nummers bij de personen. Herkent u personen? Laat het dan alstublieft weten!

Het buurtje in vogelvlucht, foto genomen in 1949. De ruit-vorm is duidelijk te herkennen
En zo ziet het buurtje er nu uit. Er is nog niet zo veel veranderd
Update 3-9-2012:
De eerste namen van de personen (schilders) op de eerste foto hebben we al binnen. Als u op die foto klikt krijgt u de foto met nummertjes te zien. Hieronder de eerste namen die we mochten ontvangen van dhr. D.H. Werner uit Culemborg, die in deze straat als kind gewoond heeft. Mevr. C. Looise-Hornsveld herkende haar grootvader (nummer 12). Zij kon ons vertellen dat haar grootvader werkte voor het schildersbedrijf van 'Baas' de Ruig. Dat boven het hoofd van Theunis Hornsveld een bordje 'baas' gehouden werd zal een grapje geweest zijn. Theunis was zeker niet de baas. Hij was gewoon één van de schilders.

Update 2-7-2013:
Volgens dhr. Th. Hornsveld uit Baarn is de persoon links (met nummer 1) waarschijnlijk de baas van de ploeg. Zeer waarschijnlijk is dat Gerrit de Ruig, die zijn schildersbedrijf op Faas Eliaslaan 41 had. Zijn vader Teunis was ook al schilder.

1. (waarschijnlijk) Gerrit de Ruig, zoon van Teunis de Ruig en Jannetje Deijs
2. Hendrik van Schaffelaar, zoon van Willem Jacobus van Schaffelaar en Cornelia Hornsveld.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12. Theunis Hornsveld (zoon van Nicolaas Hornsveld en Maria de Ruig)
13.
14. Wouter Broerze? (zoon van Willem Broerze en Margaretha van de Kuilen)
15.

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.