dinsdag 23 juli 2013

Straten in Baarn vernoemd naar Baarnaars, Johannalaan

Het leek me leuk om eens wat stukjes te schrijven over straten die vernoemd zijn naar lokale Baarnaars. Daar zijn er natuurlijk veel van te vinden in Baarn. Weet u er een paar te noemen? Vandaag wilde ik eens aftrappen met een laan die inmiddels verdwenen is: De Johannalaan.

Ik denk dat veel mensen niet eens meer weten waar de Johannalaan was, laat staan naar wie deze laan vernoemd is. Eerst maar eens waar de laan lag. Tussen de Zandvoortweg en de Berkenweg ligt nu een wijk uit de zeventiger jaren van de vorige eeuw. Je vindt er straten zoals de Goudenregenlaan, Elzenlaan, Essenlaan, Populierenlaan. De Johannalaan lag ongeveer op de plek waar nu de Essenlaan te vinden is. Hij liep in een rechte lijn van de Berkenweg (toen Verlengde Dalweg) naar de Zandvoortweg. Links evan liep de Dijkweg, rechts ervan de Eikenweg (toen Zandvoortlaan). Het oude wijkje Santvoort is rond 1970 gesaneerd (gesloopt).

Een dubbel winkelpand aan de Berkenweg (Verlengde Dalweg).
Het rechter winkeltje was van 'tante Saartje Ligtenberg', sigarenhandel.
In het linker winkeltje werden levensmiddelen verkocht door Van den Heuvel.
Het buurtje was een echt arbeidersbuurtje. Rijkelui vond je er niet. De meeste bewoners konden maar net het hoofd boven water houden, maar de saamhorigheid was groot. Iedereen kende iedereen en had je hulp nodig, dan was die snel te vinden.

Op de foto rechts ziet u twee winkeltjes aan de Berkenweg. Links Van den Heuvel die levensmiddelen verkocht en rechts de sigarenhandel van tante Saartje Ligtenberg. De ingang van de Johannalaan was naast de winkel van tante Saartje.

Een luchtfoto uit 1968 van het buurtje Santvoort. tijdens de sanering.
 Rechts de Johannalaan. Bij de rode pijl ben ik zelf opgegroeid.
Aan de andere kant, op de hoek met de Zandvoortweg was tuinbouwhuis Timmer te vinden. Hierover schreef ik al eens eerder (klik hier).


De Johannalaan gezien vanaf de Berkenweg. Links het winkeltje van tante Saartje.
Zo, u weet nu waar de Johannalaan te vinden was. Maar wie was deze Johanna eigenlijk? Johanna was Johanna Oomsen (1871-1924), de tweede echtgenote van Teunis van der Woord (1858-1913). Teunis, zoon van Jan van der Woord en Christina Wijnen, was huisschilder. Hij was getrouwd met Carolina van Houten uit Haarlem, maar zij stief al jong. In 1893 hertrouwde hij met de dertien jaar jongere Johanna Oomsen uit Maartensdijk, dochter van Johannes Oomsen en Fijtje van Waveren. Foto's van het echtpaar heb ik helaas niet, wel de handtekeningen die ze onder hun trouwakte hebben gezet. Toen eind 19e eeuw op een terrein aan de Zandvoortweg arbeiderswoningen gebouwd werden, noemde huisschilder T. van der Woord de laan waaraan hij 6 huizen realiseerde naar zijn vrouw, de Johannalaan, en dat is zo tot de sanering van deze wijk gebleven.

Teunis van der Woord werd na zijn dood begraven op de oude algemene begraafplaats aan de Berkenweg, op steenworpafstand van 'zijn' Johannalaan. Johanna Oomsen zelf is begraven op de nieuwe algemene begraafplaats aan de Wijkamplaan. De graven zijn inmiddels geruimd. Niets herinnert nu meer aan Johanna en haar Johannalaan, of toch? De eigenaar van een woning aan de Beukenlaan, naast het speeltuintje, heeft een garage achter zijn woning gebouwd. De ingang van die garage is aan de Essenlaan, dus waar vroeger de Johannalaan liep. Aan de zijkant van deze garage, een beetje verscholen tussen klimop, kunt u een straatnaambordje vinden: 'Johannalaan'. Authentiek is het bordje volgens mij niet, maar wel leuk dat er nog een kleine herinnering is aan Johanna Oomsen.

Heeft u nog een leuke suggestie voor een verhaal over een straat in Baarn die vernoemd is naar een Baarnaar? Laat het maar weten!

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter