zondag 3 november 2019

Tegel expositie bij de HKB, van tegelwijsheid naar tegelfantasie

door Ed Vermeulen


De magie van Portugal
(Foto: Ed Vermeulen)
Waar denkt u aan bij het horen of lezen van het woord tegels? Aan uw groen uitgeslagen en bemoste tuinterras, losliggende en door boomwortels omhoog gedrukte stoeptegels of aan uw gladde betegelde badkamer, waar het doucheschuim u het rechtop staan bijna onmogelijk maakt?

Of denkt u aan de prachtige tegeltableaus in Portugal, gezien tijdens uw vakantie aldaar? Of de tegels in de schouw van de boerderij van uw overgrootouders (alleen van toepassing indien uw overgrootouders inderdaad op een boerderij woonden)

Lenteleven (getekend door Hans Smeekes , uit ’Baarn, daar waar ik geboren ben’, uitgave Groenegraf.nl)

Groter is misschien de kans dat u zich de tegeltableaus in de voormalige en sinds lang afgebroken kleuterschool Lenteleven en de door grafisch topkunstenaar Maurits Escher gemaakte tegels voor de pilaren in Het Baarnsch Lyceum herinnert. Kort en goed: ’tegels zijn er in allerlei soorten en maten’. Daarom is het goed te weten dat de huidige tentoonstelling van de Historische Kring Baerne gaat over deze en andere tegels:

HKB voor het getegelde verleden!


Een tegeltjes wijsheid waard om op een tegel gezet te worden!

   

De tentoonstelling (vrij en gratis toegankelijk) is nog tot 8 januari 2020 te bezichtigen, maar uw schrijver raadt u aan om uw bezoek niet tot het laatste moment uit te stellen en ruim voor Kerst al langs te komen. Waar? Oudheidkamer (onder de Bibliotheek) in de Hoofdstraat. Openingstijden: woensdag 14-16u. en zaterdag 11-13u.

U bent van harte welkom! Maar dat wist u natuurlijk al.

Ed’s tegeltip: het kleurrijke Conimextableau



               
Conimextableau (Coll. HKB)


Getegelde fantasie: Of Baarn ooit weer aan zee komt te liggen, ligt in de nevelen van de toekomst verborgen. Met het stijgen van de zeespiegel weet je het immers nooit. Waar ooit de bark Baarn (groenegraf.nl/bark), volgeladen met producten uit het voormalige Nederlands Indië, afmeerde vindt nu de Stoomboot van Sinterklaas een veilige haven.     
          
Hoe het ook zij: De HKB voor het betere tegelwerk!

De tekst van dit verhaal is een uiterst vrije interpretatie van de door de HKB uitgegeven officiële aankondiging van de Expositie.

Ed Vermeulen (1942)












Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter

Bent u geïnspireerd geraakt door dit oud-Baarn verhaal en wilt u zelf eens wat 
schrijven voor onze website? Stuur uw verhaal dan
 per email aan groenegraf.baarn@gmail.com