zaterdag 22 september 2012

Schoolstraat Baarn, toen en nu

Ik snuffel vaak op de website www.onbekendinnederland.nl. Een prachtige site, waar bezoekers oude foto's van onbekende plekjes in Nederland insturen en andere bezoekers helpen met het herkennen waar die plekjes zijn of waren. Verbazingwekkend hoe vaak oude foto's herkend worden. De eerste twee oude foto's die ik hier toon zijn afkomstig van deze site. De eerste foto is een mooi pand. Voor het pand staat een fietsenrek waarop te lezen is "Pension Geluk". Volgens adresboeken van 1917 en 1921 was Pension Geluk te vinden aan de Schoolstraat 48 in Baarn. Pensionhoudster was mej. C.M. Geluk. Het adresboek van 1933 vermeldt het pension aan de Hoofdstraat nummer 18. Volgens het adresboek van 1948 woonde mej. C.M. Geluk aan de Zandvoortweg op nummer 211. Een fietstochtje door Baarn bracht de oplossing. Het pand bestaat nog steeds en is nu te vinden op Schoolstraat 78. Blijkbaar heeft er een omnummering plaatsgevonden. Pensionhoudster Catharina Maria Geluk werd rond 1858 geboren in Oud Vossemeer als dochter van Anthony Geluk en Catharina Hendrika Engelvaart. Hoe ze in Baarn terechtkwam weet ik niet. Ze bleef haar hele leven vrijgezel en stierf op 16 januari 1949 in Baarn. Ze werd begraven op de nieuwe algemene begraafplaats aan de Wijkamplaan in Baarn.

Pension Geluk, Schoolstraat 48 (nu nummer 78)
Hetzelfde pand in 2012, nu te vinden op Schoolstraat 78
De tweede foto is ook afkomstig van www.onbekendinnederland.nl. Ook deze foto is gemaakt in de Schoolstraat. Hierbij gaat het om een ansichtkaart die in 1911 verzonden is door Grietje Hak.  Volgens het adresboek van 1917 woonde op Schoolstraat 5 in Baarn Harmanus Anthonius Hak, zoon van Hendrik Hak en Joanna Wilhelmina Schimmel. Daarnaast, op nummer 3 woonde mej. M. Hak. Zou de letter "M" wellicht
voor Margaretha (Grietje) kunnen staan? En wie is zij dan? Een zus of misschien een dochter van Harmanus?
Hoe dan ook, de woning op deze foto is nog steeds te vinden op Schoolstraat 3 in Baarn. Ik ben overigens wel benieuwd of iemand weet wie de dame op de foto is.
Schoolstraat 3, rond 1911
Hetzelfde pand aan de Schoolstraat 3, nu in 2012
De laatste foto ontving ik van mevr. E. van Garderen. Voor mij is deze foto extra bijzonder, want mijn overgrootvader staat op de foto afgebeeld. Het betreft de smederij van Willem Huisman. De foto is rond 1920 gemaakt. Willem Huisman is geboren op 20 augustus 1878 in Baarn, zoon van Leendert Huisman en Neeltje Westerman. In die jaren was de smederij te vinden op Schoolstraat 29. Het pand bestaat nog steeds, maar is vrijwel onherkenbaar. Nog steeds is Fa. Huisman daar gevestigd.
Op de oude foto ziet u van links naar rechts: Bertus Appeldoorn (knecht), Dirk van der Ent (knecht, mijn overgrootvader), Harmen Huisman (zoon van de smid), Willem Huisman (de smid zelf) en Leendert Huisman (zoon van de smid). Dirk van der Ent is geboren in 1881 in Rhoon. Hij was al jong wees. De kerk zorgde toen voor pleegouders, zo kwam hij in huis bij de familie Huisman in Baarn. Hij werkte zijn hele leven als smidsknecht bij de familie Huisman. Afstammelingen van hem werden onder andere bekende fietsenmakers / fietshandelaren in Baarn.
De smederij van Huisman aan de Schoolstraat
Hetzelfde pand in 2012, onherkenbaar veranderd, maar nog steeds is Fa. Huisman daar gevestigd.
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.