zaterdag 13 augustus 2016

Wie, wat, waar: Van Riemsdijkstichting


Speurder, de speurhond van Groenegraf.nl
Vandaag is een nieuwe uitzending in de rubriek Wie, Wat, Waar? bij RTV Baarn gestart. De rubriek is een samenwerking met Stichting Groenegraf.nl. U kent inmiddels onze speurhond "Speurneus". Tijdens de uitzending van de rubriek Wie, Wat, Waar? graaft Speurneus telkens een foto van Groengraf.nl op. Wij hopen dan dat de kijkers van RTV Baarn en de volgers van Groenegraf.nl de vragen die we hebben over de foto kunnen beantwoorden.
De Van Riemsdijkstichting is in 1932 opgericht door de weduwe G.W. van Riemsdijk, Geertruida Catharina van den Ordel vlak na de dood van haar echtgenote. Het was een rusthuis voor de 'welgestelde' oude van dagen. Geertruida Catharina van den Ordel is geboren op 20-05-1880 in Amsterdam, dochter van Carel Gerhardus van den Ordel en Maria Elisabeth Bunger. Geertruida is overleden. Geertruida trouwde, 26 jaar oud, op 29-05-1906 in Amsterdam met Gerrit Willem van Riemsdijk, 29 jaar oud. Gerrit is geboren op 14-07-1876 in Havelte, zoon van Antoni van Riemsdijk en Hermanna Slingenberg. Gerrit is overleden op 26-07-1932 in Baarn, 56 jaar oud. Hij is begraven op 30-07-1932 in Baarn, Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Wijkamplaan. 

Volgens onze gegevens was dat rusthuis gevestigd op Prins Hendriklaan 11 in Baarn.Vanaf 1932 tot eind jaren dertig zijn regelmatig vermeldingen van de Van Riemsdijkstichting in diverse kranten te vinden. In 1939 wordt het rusthuis opeens omgedoopt tot Rusthuis Insulinde. Onder die naam zijn dat jaar diverse vermeldingen te vinden, de laatste in januari 1940.

De Weduwe Riemsdijk woonde na het overlijden van haar man op Nassaulaan 35. In ieder geval tot 1939. Haar echtgenote is volgens de overlijdensakte ook op dat adres gestorven. In 1948 staat ze op het adres Prins Hendriklaan 11 vermeld, daar blijft ze tot zeker 1956 op het adres wonen. In het adresboek van 1956 wordt ze daar nog vermeld.

Wie kan ons vertellen waarom de Van Riemsdijkstichting is opgeheven? Wat is er daarna met de villa gebeurd? Wanneer is de villa gesloopt?

Wat we precies willen weten leest u op onze site via deze link, of bekijkt u op RTV Baarn. De uitzending blijft ook te zien op onze site via deze link. Op die plek kunt u gelijk ook uw reacties plaatsen.

We zijn heel erg benieuwd of u ons kunt helpen!
RTV Baarn kunt u ontvangen via het digitale pakket van Ziggo op kanaal 42 of via de stream op www.rtvbaarn.nlYouTube en Facebook.

Op onze site is deze rubriek te volgen via www.groengraf.nl/wiewatwaar

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten