donderdag 15 juni 2017

Kunstschilders Been en Bechthold in Baarn!


Het tolhuisje aan de Eemweg in Baarn,
geschilderd door Daniël Been
Op 25 februari 1967 stierf in Baarn kunstschilder Daniël Been. Daniël Been, Rotterdammer van geboorte, wilde als kind al kunstschilder worden. Hij leerde de kneepjes van het kunstenaarsvak aan de Academie voor Beeldende Kunst. Als Rotterdams schilder richt hij zich in eerste instantie op havengezichten. Later schilderde hij ook veel bloemen, die hij kocht bij een winkel om de hoek bij zijn atelier en daar arrangeerde in kleurige boeketten. Na studiereizen naar Zuid-Frankrijk en de Spaanse Costa Brava schildert, aquarelleert en tekent hij in naturalistische trant Mediterrane landschappen. Zijn kleurrijke, impressionistische werken worden door liefhebbers ook wel ‘beentjes’ genoemd.

Been woonde in Baarn aan de Sophialaan 18. Aangenomen werd dat hij geen Baarnse taferelen schilderde, maar onlangs liep ik bij één van mijn "oude-foto-scan-sessies" in Harderwijk een prachtig schilderij van Daniël Been tegen het lijf. Tot mijn verbazing was daar het Tolhuisje aan de Eemweg op te zien. Aan het eind van de weg is duidelijk de kerktoren op de Brink te zien. De eigenaar- en eigenaresse, dhr. en mevr. Verburg-Groeneveld vertelden me dat in de familie nog zo'n schilderij is. Vrijwel hetzelfde tafereel, maar nu met een paard-en-wagen op straat afgebeeld.
Daniël Been werd op 2 maart 1967 begraven op de nieuwe algemene begraafplaats aan de Wijkamplaan in Baarn. Hij werd 81 jaar oud.
met een paard-en-wagen

 Nog een schilder die in Baarn werkte (Bechthold)
We kregen een foto van een mooi schilderij van de grote kom in het Baarnsche Bos (of is het de Pekingkom?)
Het schilderij is gesigneerd (als we het goed lezen) "Bechthold, 1903".
De enige Bechthold in Baarn die ik kon vinden is een Jan Willem Bechthold, zoon van Andries Bechthold en Anna Maria Geertruij Gaatman. Deze Jan Willem was koopvaardij kapitein / scheepsgezagvoerder, geboren in Amsterdam en in 1883 op 62 jarige leeftijd overleden in Baarn. Zijn weduwe Willemina Maria Pieters woonde volgens het adresboek van 1888 aan de Oosterstraat in Baarn.
Jan Willem kan nooit de schilder van dit werk geweest zijn, want het schilderij is volgens het signatuur gemaakt in 1903, Jan Willem was toen al 15 jaar dood. Mogelijk is de schilder (of misschien wel schilderes?) wel familie van hem, we tasten nog in het duister.
Wie o wie kan ons meer informatie over dit schilderij en de kunstenaar verstrekken?
We zijn zeer benieuwd of iemand ons meer kan vertellen!
Met dank aan Jan Overeem uit Woudenberg voor de foto van dit schilderij.

 


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter