donderdag 28 maart 2019

Flora Bioscoop Baarn

Flora Bioscoop in de Laanstraat Baarn


In het boek "Drie jongens en een caravan", een boek dat in 1953 is uitgegeven, staat een afbeelding van een kaartje van het Flora Theater in Baarn. 
Het Flora Theater was een bioscoop en was gevestigd in de Laanstraat op nummer 96. Het pand is daar nog steeds te vinden. Tegenwoordig vinden we daar de Trekpleister.  
De bioscoop werd in 1930 gebouwd in opdracht van Geert Visser. Visser was een ervaren bioscoopexploitant die al diverse gelijknamige bioscopen had opgezet in Leeuwarden en Hilversum. Zodra de bioscopen draaiden en winst maakten, verkocht hij ze en bouwde vervolgens weer een nieuw Theater in een andere plaats. Het theater in Baarn verkocht hij niet, maar verhuurde hij aan zijn zoon A.G. (Ab) Visser. De familie Visser zou de bioscoop ruim 40 jaar draaiende houden.

In een stuk in de Gooi- en Eemlander haalt dhr. Ed Vermeulen uit Baarn zijn herinneringen op aan deze bioscoop. Het was volgens hem een "echte" bioscoop, compleet met stalles, parket, loges en een groot balkon. Het boven afgebeelde kaartje is voor een zitplaats op het balkon (dat toen overigens nog met een "c" geschreven werd. De ingang van 'Flora' bevond zich in het midden van het pand tussen twee winkels. Hier werden de bezoekers opgevangen door de fraai geklede portier. ,,Hij ging compleet gekleed in admiraals uniform. Prachtig was dat! Hij scheurde de kaartjes en bracht ons met een zaklamp naar de goede stoel. Echt een hele beleving", herinnert Vermeulen. In de bioscoop waren maar liefst 420 zitplaatsen aanwezig.
Aan de kassa was meestal mevr. W.M.B. Visser-Van der Heijden te vinden, echtgenote van dhr. Visser. Toen Ab Visser in 1970 overleed zette zij de bioscoop voort. De opkomst van de televisie had de bioscoop echter geen goed gedaan. De bezoekersaantallen liepen in een rap tempo terug. Mevr. Visser vroeg nog subsidie bij de gemeente aan, maar de gemeente wees dat verzoek af. De gemeenteraad vond dat het theater in Baarn geen culturele taak te vervullen had. Het idee om nog een foyer of danszaal bij de bioscoop te bouwen strandde ook op niets. Eind 1972 was mevr. Visser genoodzaakt de deuren van 'Flora' na ruim 40 jaar te sluiten. Met een kritisch bericht inde Baarnsche Courant nam ze afscheid van de trouwe bezoekers.Op 19 augustus 1998 overleed ook mevrouw Visser-Van der Heijden. Ze werd begraven bij haar echtgenoot op de nieuwe algemene begraafplaats aan de Wijkamplaan in Baarn 

Het pand van de Flora-Bioscoop is nog steeds te vinden in de Laanstraat. Nu is daar de Trekpleister gevestigd. 
Nu de Trekpleister


donderdag 12 september 2013


De herinnering aan Flora bioscoop in volle glorie terug

Het prachtige herstelde uithangbord.
Waarschijnlijk zal het de meeste bezoekers aan onze winkelstraten niet eens opvallen, maar vorige week is een klein stukje nostalgie teruggekomen in de Laanstraat. De ogen van het winkelend publiek zijn natuurlijk op de etalages van de winkels gericht. Helaas door de crisis zijn die etalages veelal ook nog eens leeg. Maar ik wil u graag eens uitnodigen om uw blik eens richting de gevels boven de winkels te richten. Daar zijn soms leuke kleine historische (nostalgische) dingen te bewonderen. Vorige week is daar weer iets moois aan toegevoegd.

Vele Baarnaars zullen zich de Flora Bioscoop in de Laanstraat nog herinneren. Deze bioscoop was te vinden tegenover de ingang van de Laandwarsstraat. Tegenwoordig is Trekpleister in het pand te vinden en tot voor kort herinnerde bijna niets meer aan de mooie bioscoop van weleer. Maar de afgelopen weken is de gevel van het pand onder supervisie van Buro Bouw Management (BBM) uit Baarn hersteld en - nog leuker - het oude Flora uithangbord in volle glorie hersteld. Een klus waar Jan Kuijer van Buro Bouw Management trots op mag zijn. Ik ben er zeker van dat vele Baarnaars nu met veel plezier weer eens naar dat uithangbord kijken en hun nostalgische herinneringen de revue laten passeren.

In het pand van de oude bioscoop zijn nu twee bedrijven te vinden, namelijk Trekpleister, aan de kant van de Laanstraat en Mitra, aan de achterzijde bij de parkeerplaats bij de Laanstraat. Als u aan de kant van de Mitra staat, dus op de parkeerplaats, ziet u pas hoe groot het gebouw is. De complete benedenverdieping is nu winkelpand, maar naar verluidt is de bovenverdieping nog steeds herkenbaar als bioscoop.
De Flora bioscoop gezien vanaf de parkeerplaats.Flora bioscoop in de jaren vijftig, zie het mooie uithangbord dat nu weer in ere hersteld is.

geplaatst door L.J.A.Bakker


http://www.grijsvuur.nl

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten