zaterdag 19 september 2015

Wetenschappelijk Haarinstituut Ton Jansen

door Eric van der Ent


Ik moest altijd enorm lachen als mijn schoonvader, Karel Jansen, vertelde dat hij naar de kapper ging. "Ik ben even naar Wetenschappelijk Haarinstituut Ton Jansen", zei hij dan. Aan het knippen van Ton Jansen aan de Eemnesserweg was niets wetenschappelijks. Hij knipte prima hoor, daar niet van, maar het was een kapper voor iedereen. Hij zou zichzelf zeker geen wetenschappelijk haarinstituut noemen. Maar ik zag er de humor wel van in. Mijn schoonvader heeft zijn leven lang hetzelfde kapsel gehad. Een vetkuif naar achteren gekamd. Ook hier niets wetenschappelijks. Schoonvader Karel Jansen was trouwens geen familie van herenkapper Ton Jansen.

De kapsalon van Ton Jansen aan de Eemnesserweg 21
Overigens dacht ik altijd dat het grapje 'Wetenschappelijk Haarinstituut' een zelfbedacht grapje was, maar niets is minder waar. Onlangs liep ik tegen deze advertentie aan van kapper Herman Egtberts in de Laanstraat. Hij gebruikte de term 'Wetenschappelijk Haarinstituut' echt in zijn advertenties! En blijkbaar ook serieus bedoeld. Kapper Egtberts had van het kappen een wetenschap gemaakt.
Ton Jansen werd geboren op 5 februari 1941 als zoon van Willem Jansen en Antonia Woerdenbach. Hij begon zijn zaak aan de Nijverheidstraat 1 in Baarn, op de hoek met de Stationsweg, maar de hier afgebeelde foto's zijn gemaakt in zijn bekende kapsalon aan de Eemnesserweg 21. Veel van zijn klanten kwamen er al jaren. Daardoor kende hij zijn klanten vaak door en door.

Nog een foto gemaakt in de kapsalon, toen het nog heel gewoon was dat je een sigaretje aanstak tijdens het knippen.

Ton Jansen
(1941-2007)
De hier afgebeelde foto's mochten we ontvangen van Deverra Jansen, dochter van Ton. Deverra is op zoek naar haar roots, en als die roots in Baarn liggen, dan kom je al snel bij onze website uit. Door de scheiding van haar ouders zag Deverra haar vader maar één keer per maand. Ze zou heel graag verhalen van mensen horen die haar vader gekend hebben. Een kapper die zoveel Baarnaars als vaste klant heeft gehad. Daar moeten verhalen over te vertellen zijn. Heeft u kapper Ton Jansen gekend en weet u leuke verhalen over hem te vertellen? Neem dan alstublieft contact met ons op.

Ton Jansen stierf in 27 november 2007. Dochter Deverra Jansen weet dat hij is gecremeerd, maar zou graag willen achterhalen waar hij gecremeerd is en waar zijn as verstrooid is. Als u het weet, dan kunt u uiteraard weer contact met ons opnemen.Eric van der Ent


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten