donderdag 22 februari 2018

1.Verhalen over Oud Baarn "De Emmabrug"


Even in de buurt van de spoorlijn. Diverse plaatjes van de voormalige spoorbrug (Emmabrug) over het ravijn bij de Amsterdamsestraatweg.de eerste "Emmabrug"

De eerste foto toont de brug in zijn oorspronkelijke vorm met een zeer open en lage leuning. U kunt het waarschijnlijk op de afdruk niet zo goed zien, maar zelfs de kinderen die op de brug staan, konden gemakkelijk over de leuning been kijken. Dat was voor het uitzicht op de spoorlijn prachtig, maar aan de andere kant ook gevaarlijk.

Er is in het begin van deze eeuw aldaar dan ook een ernstig ongeluk gebeurd. Een rijtuig met paard bespannen reed op de brug, toen er juist een trein passeerde. Het paard schrok van het geraas van de trein en sprong met rijtuig en al over de leuning en stortte in het ravijn. Zo vertelt ons de overlevering. Er viel daarbij een dode te betreuren. Of dit nu de koetsier was of de inzittende betrof weten wij niet.
de tweede "Emmabrug"

Hoe het zij, de autoriteiten namen terstond maatregelen en lieten de leuning van de brug verhogen en met een houten schutting afsluiten om meerdere ongelukken te voorkomen. Op de bovenstaande foto ziet u het resultaat. Het uitzicht vanaf de brug was daarmee echter verdwenen en het geheel geeft nu niet direct een fraaie aanblik. U kunt op de eerste foto ook zien, dat de oude brug niet in het verlengde van de Amsterdamse staatweg was gelegd, men moest een bocht naar links maken, om op genoemde weg te komen; u ziet het aan de bomenrij. Dat was in die tijd met z'n geringe verkeer echter geen bezwaar en de brug was daardoor korter (dus goedkoper). Door het steeds toenemende verkeer daartoe gedwongen, bouwde men later onze huidige Emmabrug in het verlengde van de straatweg met aan weerszijden een rijwielen wandelpad. Maar voor het "grote" verkeer wordt de brug bijna alweer te smal. In 1934 werd de Emmabrug weer vernieuwd zoals te zien op de bruine plaatjes.
de bouw van de derde "Emmabrug in 1934"

Geplaatst door L.J.A.Bakker

http://www.grijsvuur.nl

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter  Geen opmerkingen:

Een reactie posten