donderdag 6 september 2018

6. Verhalen over Oud Baarn "slagers op Laanstraat 73"

Ruim 140 jaar slagers op Laanstraat 73
Dit keer een prachtige foto van een oude slagerij in de Laanstraat: Slagerij W.F. Hauber. Deze slagerij was gevestigd in de Laanstraat, tegenover drukkerij Bakker Baarn. Wilhelm Friedrich Hauber werd geboren op 24 februari 1894 in Amsterdam als zoon van Meindert Hauber en Johanna Hendrina Maassen. Op 24 februari 1921 opende hij in Baarn zijn slagerij aan de Laanstraat nummer 73. Deze slagerij werd voordien gedreven door Gerrit Das (1846-1913). 
Gerrit zijn geboortewieg stond in Hilversum, alwaar hij geboren werd als zoon van Rijk Jacobszoon Das en Geeske BrouwerGerrit werd geboren op dinsdag 28 april 1846 en hij overleed op maandag 24 november 1913. 
Grafzerk van Gerrit Das gelegen op de oude begraafplaats aan de Berkenweg

In de tussenliggende jaren was op het adres vleeschhouwer Gradus Jan de Jongh (1874-1929) te vinden. In zijn advertenties vermeldde Hauber echter dat de slagerij voorheen van G. Das was. Blijkbaar had Das een goede naam in Baarn. Geen wonder, Das was immers al sinds 1875 slager op dat adres. Op de foto ziet u dat op de gevel is te lezen dat de zaak gedreven werd door de gebroeders Hauber.  Meindert Hauber, geboren rond 1896 in Amsterdam had een stalhouderij in Amsterdam. Zijn andere broer was Gerhardus Henrik Hauber, geboren in 1897 in Amsterdam. Hij was directeur van de Coöperatieve Vereeniging Amsterdamsche Huidenclub. In de oude adresboeken van Baarn vind ik alleen Wilhelm Friedrich in Baarn, geen andere Haubers. Vader Meindert Hauber was ook vleeschhouwer, hij had zijn bedrijf in Amsterdam. Kort voordat Wilhelm Friedrich Hauber zijn slagerij in Baarn opende trouwde hij op 20 januari 1920 in Amsterdam met Sijtje van der Woerdt (1899-1960). Wilhelm Friedrich stierf in 1968. Het echtpaar werd begraven op de nieuwe algemene begraafplaats aan de Wijkamplaan in Baarn. Het grafmonument van het echtpaar is daar nog steeds te vinden.

Ambachtelijke scharrelslagerij Vonk
Begin jaren zestig had Hauber de zaak al overgedaan aan W. van der Linde die een paar jaar later werd opgevolgd door Bonne de Vries. Toen Bonne de Vries in 2000 overleed vestigde scharrelslagerij Chris van Boeijen zich op dit adres en tegenwoordig wordt het pand gebruikt door slagerij Vonk. 


En zo is er al ruim 140 jaar een slagerij op Laanstraat 73 te vinden. Als u de twee foto’s van de slagerijen bekijkt kunt u zien dat op beide foto’s het schild ‘hofleverancier’ aan de gevel hangt. Nog steeds is dat schild te bewonderen op de gevel van slagerij Vonk. Let er maar eens op als u erlangs gaat. Prachtig toch?

Geplaatst door L.J.A.Bakker

http://www.grijsvuur.nl

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter  2 opmerkingen:

  1. Blijkbaar had Das een goede naam in Baarn. Geen wonder, . Dat klopt helemaal met een opmerking van mijn moeder hendrika Dijs (1909-2002): haar moeder, mijn oma toen hendrika Florijn stond rond 1890-1900 in de winkel van das als winkelmeisje. Dat was een goede winkel, met eerbied gezegd..lang geleden.Bert Prinsen

    BeantwoordenVerwijderen