donderdag 27 september 2018

7. Verhalen uit oud Baarn "Circus Caroli in Baarn"


Een oude foto met een bekende afbeelding uit 1922. We zien hier de achterzijde van Hotel Central aan de Brink. De foto is genomen vanuit de Brinkstraat kijkend richting de Brink en de Pauluskerk. De foto is goed te dateren want op het braakliggende terrein links hoort de schouwburg van Hotel Central te staan. Die schouwburg brandde in februari 1922 uit. Die gebeurtenis haalde het landelijke nieuws en werd breed uitgemeten in alle kranten. Het stuk terrein heeft nog jarenlang braak gelegen. Zo lang, dat mensen zich gingen storen aan het lelijke ‘gat’ in de Brinkstraat. Als je op de foto gaat inzoomen valt een aantal aanplakbiljetten op dat aan de achtergevel van het hotel geplakt was. Naast een paar verkiezingsposters zie je een aanplakbiljet van Circus Caroli. Duidelijk zijn de woorden Circus Caroli te lezen.

Via de website van de Koninklijke Bibliotheek in de krantendatabase kun je meer informatie over dit circus terugvinden. Het circus was een Frans circus dat een groot gedeelte van 1923 door Nederland trok. Voordat Baarn aangedaan werd was het circus in Laren te zien. Na Baarn kwam Hilversum aan de beurt. Tijdens één van de voorstellingen in Hilversum brak noodweer uit. Dat noodweer verstoorde de avond flink, maar desondanks werd de voorstelling tot het einde uitgevoerd, zo is te lezen in kranten uit die tijd. In heel veel kranten uit 1923 is te lezen dat het circus door heel Nederland trok.

Ook op website www.circusmuseum.nl is een prachtige beeldbank te vinden met beeldmateriaal van circussen. Ook van Circus Caroli is daar prachtig beeldmateriaal te vinden. Als je de foto’s bekijkt vallen een paar foto’s op waarvan de woningen op de foto wel heel erg bekend voorkwamen. Op de foto hieronder zijn onmiskenbaar de woningen aan de Marisstraat in het Rode Dorp te herkennen. In de een oude advertentie is te lezen dat het circus in Baarn op standplaats “Ons Belang” zou staan. “Ons Belang” is de arbeiders-woningbouwvereniging die begin jaren twintig de woningen van het Rode Dorp liet bouwen. Geen twijfel dus. Deze foto is gemaakt op 22 augustus 1923. Op onze website zijn nog een paar foto’s te vinden die op hetzelfde terrein gemaakt moeten zijn. Dhr. H. Voogd, bestuurslid van Stichting Circusarchief Jaap Best, heeft ons toestemming gegeven om deze foto’s met u te delen. Uiteraard zijn we hem daar zeer dankbaar voor.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten