maandag 5 november 2018

De Gebr. W.C.J. en G.J. van der Grift te Baarn

Voor het maandblad "De Shetlandpony" schreef Hedy Hogenbirk uit Assen een mooi verhaal over de familie Van der Grift van boerderij De Eult aan de Torenlaan in Baarn. Dit artikel werd onlangs in het blad gepubliceerd en met vriendelijke toestemming, ook in overeengekomen met Willem-Jan van der Grift en Elize van der Grift, mogen wij het verhaal ook in ons weblog publiceren. Dirk van der Grift (1855-1933) pachtte boerderij 'De Eult' aan de Torenlaan in Baarn van het Koninklijk Domein Soestdijk. Bij zijn overlijden stond daarom ook Jhr. J.A. de Jonge van Zwijnsbergen, intendant van paleis Soestdijk aan zijn graf. Hij stond bekend om zijn mooie hengsten waarmee hij op landbouwtentoonstellingen vaak eerste prijzen behaalde. Hij fokte stamboekvee. Zijn boerderij werd regelmatig vereerd met een bezoek van leden van de koninklijke familie. Hedy Hogenbirk schreef haar verhaal over twee zoons van Dirk:

De Gebr. W.C.J. en G.J. van der Grift te Baarn

door Hedy Hogenbirk


Gerrit Jacobus van der Grift (geb. 13 juli 1888) en Willem Cornelis Jan van der Grift (geb. 5 juli 1895) waren respectievelijk de 4e en 8e zoon uit een gezin van 9 kinderen. In de jaren 1930 tot en met begin jaren 1960 van de vorige eeuw waren de broers vooral bekend om hun aangespannen rijden op diverse Nationale en Internationale Concours Hippiques. Eerst met landbouwpaarden en Hackney’s van hun vader en later kwamen daar ook de Shetlandpony’s bij. Een leuk detail is dat met praktisch alle pony’s, zowel merries als dekhengsten in tuig werd gereden, dit niet alleen in enkel- of dubbelspan, maar ook met 4 of meer. 
Gerrit Jacobus had een officiële hengstenhoudervergunning, welke in die tijd voor Shetland hengsten nog verplicht was. Ook werden er op het terrein van “de Eult” elk jaar Stamboekopnames en plaatselijke keuringen gehouden.

Boerderij De Eult aan de Torenlaan rond 1910

Vader Dirk van der Grift en moeder Clara Margaretha van Woudenberg vestigden zich in 1883 in Baarn en pachten van het Koninklijk Domein Soestdijk modelboerderij “de Eult” (= boerderij, gebouwd en ingericht om als voorbeeld voor andere te dienen), aan de Torenlaan 88, tot 1924 bekend als Pekinglaan en gelegen aan het Baarnse bos, schuin tegenover Paleis Soestdijk. Dirk van der Grift was landbouwer en fokte stamboekvee, was bestuurslid van het waterschap de Pijnenburger Grift en van de Boerenleenbank. Ook stond hij bekend als fokker van hele beste volbloedpaarden, waarmee op landbouwtentoonstellingen veelal eerste prijzen in de wacht werden gesleept. Vandaar dat de boerderij regelmatig vereerd werd met een bezoek van Koningin Wilhelmina, haar echtgenoot Prins Hendrik en andere adellijke families uit naburige landen.
Dirk’s vrouw Clara had aan huis een winkeltje waar je allerlei soorten zelfgemaakte kazen, karnemelk of zure melk met suiker kon kopen. Deze beroemde Baarnse kaas werd in die tijd zelfs tot in New York verscheept. Ook kwamen er jaarlijks in de zomer c.a. 1000 van de armste kinderen uit Amsterdam naar “de Eult”, waarna ze na een wandeling door het bos hier karnemelk kwamen drinken.
Vader Dirk stelde elk jaar op 30 april zijn terrein beschikbaar voor het ruiterfeest ter ere van de verjaardag van Prinses Juliana en in samenwerking met de Oranje Vereniging werden deze ruiterfeesten in 1937 uitgebreid met een Concours Hippique.

Boerderij de Eult rond 1900/1905 met de Fam. Van der Grift
In 1926 trouwde Willem Cornelis Jan met Machteltje Vroege en nam de pacht van boerderij “de Eult” over van vader Dirk, zij kregen 2 kinderen n.l. Dirk en Truus. Gerrit Jacobus is nooit getrouwd en verhuisde samen met vader Dirk, die sinds eind 1926 weduwnaar was, naar de Torenlaan 94.


W.C.J. van der Grift met een aantal van zijn schimmels

De merries en goedgekeurde hengsten:

In de begin jaren van ons Stamboek hadden de merries en hengsten van de gebroeders nog geen stalnaam, dit gebeurde pas , zoals bij de meeste fokkers in de jaren ’50. Alle veulens die toen werden geboren kregen de stalnaam “van Baarn” of “van de Nieuwe Eult”.

De voshengst Jopie I H.15 (geb. 1928), goedgekeurd voor de dekdienst was één van de 1e pony’s die begin jaren ’40 werd aangeschaft. Jopie I had al aardig wat concoursen gewonnen met zijn toenmalige eigenaar Dhr. S. Floor en ook bij de Gebr. van der Grift werd hij voor veel wedstrijden ingeschreven. Daarnaast werd ook een zwarte merrie Sheila v. Groensande S.317 (geb. 15-5-1939 en V. Johny Walker H.10) aangekocht bij Mevr. P.N. Gerritsen-Schakel in Laren. In die tijd (net zoals Dhr. S. Floor) een bekend fokster en aangespannen rijdster al voor en ook ver na de oprichting van ons Stamboek. Sheila was moeder van de zwarte goedgekeurde hengst Räzon S.109 (geb. 13-7-1944, V Jopie I H.15).

De 3e premie merrie Norma H.365, (geb. 1935), bracht in 1951 een hengstveulen Honnie v. Baarn S.219 (zwartbont, 97 cm., V. Cohny van Westerhout S.143). Honnie werd in 1954 goedgekeurd met als commentaar “type goed, bewegingen vlot”.

De in 1941 geboren vosbonte merrie Videlia H.914 werd door W.C.J. van der Grift in 1950 aangeboden voor opname in het hulpboek. Zij bracht o.m. de 1e premie merrie Hidelia v. Baarn S.1790 (geb. 1951, vosbont) en de 3e pr. merrie Kidelia v. Baarn S.2548 (geb. 1953, bruinbont). Beide merries hadden Loeki H.37 als vader. Kidelia werd verkocht aan Dhr. A.J. van Waarden van de bekende Stal v. Heesselt te Heesselt.

Uit Gidelia v. Baarn H.1640, (geb. 1950, bruinbont) werd in 1953 de bruinbonte Kidelias v. Baarn V.3567 geboren (V. Cohny v. Westerhout S.143). Kidelias werd in 1955 goedgekeurd, ontving in Utrecht een 1e premie en werd tevens reserve kampioen. Ook werd hij in 1955 en 1957 vermeld op de “Erelijst van op de voorgrond tredende pony’s”.

Van Mw. Gerritsen-Schakel werden nog een aantal pony’s gekocht n.l. Fleur van Groensande S.1347 (V. Bartje S.128) met haar dochters Lotty van Groensande S.2952 (V. Supreme of Marshwood S.169), Marja van Groensande S.3582 (V. Helios v. St. Rodichem S.212), Nanja van Groensande S.4326 (V. Mylord H.4) en haar in 1960 goedgekeurde zoon Olaf van Groensande S.313 (geb. 1957, blauwschimmel, 94 cm. V. Gijs van Beesd S.191).

Fleur van Groensande in het vierspan met 3 van haar kinderen: Lotty, Marja en Olaf van Groensande. Rijder is 
Dhr. W.C.J. van de Grift uit Baarn. Deze foto werd genomen te Elst tijdens het 25 jarig jubileum van het N.S.P.S.
Fleur van Groensande
De 94 cm. blauwbonte kroonmerrie Fleur van Groensande S.1347 (geb. 13-5-1949/overl. 1966) werd één van hun beste aankopen. Zoals eerder vermeld was haar vader de viervoudig Nederlands Kampioen Bartje S.128 en haar moeder de uit Engeland ingevoerde Judy of Overacres S.132. Als veulen werd ze kampioen in Utrecht en nadat ze in het Stamboek werd opgenomen ontving ze bij haar fokster 5 maal een 1e premie en in 1955 een vermelding op de “Erelijst van op de voorgrond tredende pony’s” In handen van de Gebr. van der Grift kwam er nog een indrukwekkende lijst van bekroningen bij te weten: 5 maal kampioen tijdens de Goveka te Gouda, 3 maal kampioen tijdens de agrarische tentoonstelling Wester V te Delft en éénmaal kampioen in Hoorn en Alkmaar. 
Daar kwamen dan ook nog bij de diverse kampioenschappen in tuig die ze op haar naam wist te zetten. Naast –zoals eerder vermeld- Olaf van Groensande werd er bij de Gebr. van der Grift nog een zoon van Fleur goedgekeurd dit was dit de schimmel William van Landsigt V.21636 (geb. 1963) De vader van deze William was Fleur’s kleinzoon Pipo van Groensande V.9923

Via haar 2e premie dochter Nanja van Groensande S.4326 (geb. 1956, moorkopschimmel/bont/bles, 94 cm.) en Kjar v. Strypemonde V.3663 (vosbont, 97 cm.) werd in 1958 de blauwschimmel merrie Petronella v.d. Nieuwe Eult S.5123 geboren. Petronella groeide tot een 1e premie merrie en behaalde het kroonpredicaat. Zij werd verkocht aan Dhr. P.J. Strijland te Uithoorn, waarna in 1962 de goedgekeurde bruine 101 cm. metende hengst Varus v. Uithoorn S.356 (V. Navigator v.d. Molenhof S. S.281) geboren werd. Varus komt via zijn 1e premie, kroon preferente dochter Carientje van Tegelen S. 14356 nog steeds voor in onze huidige pony bestand.


W.C.J. van der Grift zijn dochter Truus
En zoon Dirk van der Grift


Ook de beide kinderen van W.C.J. van der Grift waren besmet met het Shetlander virus, zij hielpen tijdens premiekeuringen met voorbrengen en reden aangespannen en onder het zadel, getuige beide foto’s.

Jammer genoeg hebben zij dit niet doorgezet, oom Gerrit Jacobus overleed op 17 november 1967 en vader Willem Cornelis Jan overleed op 1 november 1969. Alle pony’s met toebehoren werden het jaar daarop publiekelijk verkocht.Hierbij wil ik Willem’s kleindochter Elize van der Grift bedanken voor een aantal prachtige foto’s. 


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter
Bent u geïnspireerd geraakt door dit oud-Baarn verhaal en wilt u zelf eens wat 
schrijven voor onze website? Stuur uw verhaal dan

 per email aan groenegraf.baarn@gmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten