vrijdag 1 februari 2019

De herinnering blijft... Hoog Wolde bij RTV Baarn

Philips Phonografische Industrie
getekend door Ton Friesen

door Ans van Egdom
Op de plaats van het markante witte kantorencomplex aan de Gerrit van de Veenlaan komt over niet al te lange tijd de nieuwe woonwijk “Baarn Centraal”.  Het wordt een groene wijk met een plein waar gebogen lopende straten op uit komen.  Maar toch...
Het ijzeren hek met de tekst Hoog Wolde staat er nog en roept herinneringen op aan de oude villa Hoog Wolde die er vroeger heeft gestaan.  De villa Hoog Wolde zou uiteindelijk gesloopt worden om plaats te maken voor de huidige nieuwbouw, waar nu nog steeds Universal is gehuisvest.  maar veel Baarnaars kijken nog steeds met weemoed terug naar de tijd dat ze bij PPI hebben gewerkt. Leo Boudewijns en Ed Vermeulen vertellen hun verhaal.

Het hek van Hoog Wolde

In 1954, toen Leo Boudewijns bij Philips Phonografische Industrie kwam solliciteren, stond de oude villa er nog en toen hij werd aangenomen werd de badkamer zijn kantoor. Hij kan er smakelijk over vertellen. Ook over zijn werk daar. Hij werd aangenomen om samen met Margreet Korsman en met grafische ontwerpers en een reclamebureau  LP hoezen een modern en muzikaal aanzien te geven. “Het beroep bestond nog niet, er was geen opleiding voor.”,  zegt Leo, “dat moesten we onszelf aanleren.”
Villa Hoog Wolde

Er werden mooie platenhoezen gemaakt . Bijvoorbeeld de serie van Paul Huf waar  52 x  Ann  Pickford model voor stond !
In het eerste deel over Hoog Wolde zien we mooie oude foto's en vertelt hij over die bijzondere tijd.
Foto's over zijn werk vroeger bij Philips heeft Ed Vermeulen ook. Maar zijn werk was wel anders.
Ook Ed Vermeulen begon zijn loopbaan bij Polygram ooit op Hoog Wolde. Hij heeft veel gereisd en was eigenlijk een soort vertegenwoordiger.”Met een platenkoffer onder zijn arm stapte Ed in de trein of het vliegtuig om in het buitenland de platen te promoten. Daar kreeg hij vaak een zeer hartelijke ontvangst. “Ik had soms het gevoel dat ik meneer Philips was.”
Ed had ook veel met artiesten te maken en maakte de overgang van plaat naar CD mee .
In de tweede aflevering vertelt Ed meer over zijn werk bij Philips.

Deze twee afleveringen van “De herinnering Blijft” over Hoog Wolde, zijn  gemaakt door Jan Andries Smit, Bob van Delft , Ans van Egdom en Eric van der Ent.

Deel 1 wordt bij RTV Baarn op 2 en 3 februari uitgezonden en deel 2 op 9 en 10 februari..

De uitzendingen van RTV Baarn zijn te zien via het digitale pakket van Ziggo op kanaal 42 of via de stream op www.rtvbaarn.nl, YouTube en Facebook.
Ook via Xs4all en Telfort met de witte afstandsbediening op kanaal 626 ; en via XMS, Edutel, Fiber.nl, Stipte, Lybrandt en Telfort met de zwarte afstandsbediening op kanaal 2125.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten