woensdag 17 oktober 2012

Klein Peking aan de Oosterstraat

Elke Baarnaar kent de 'Pekingtuin' met het grote huis 'Peking', het voormalige belastingkantoor. De buitenplaats werd aan het eind van de Torenlaan gebouwd in opdracht van Jhr. Mr. B.Ph. de Beaufort, burgemeester van Baarn. De Torenlaan heette toen nog Pekinglaan. Het werd gebouwd op de plek waar daarvoor het gelijknamige Chinese landhuis stond, dat in opdracht van Reinhard van Scherenberg was gebouwd. Maar over die gebouwen gaat dit artikel niet. Op loopafstand van Peking, in de Oosterstraat, is een kleine villa te vinden. Het gaat hier om villa 'Klein Peking'. Dit pand is in 1906 gebouwd als tuinmanswoning voor de tuinman van buitenplaats 'Peking'.

'Klein Peking" aan de Oosterstraat
Het grote huis 'Peking'
Eén van de eerste bewoners, misschien wel de eerste bewoner, was Dirk Radstok, tuinman van huize Peking. Hij bewoonde volgens een adresboek uit 1917 deze leuke kleine villa op Oosterstraat 2. Een adresboek uit 1906 of 1907 heb ik niet, dus ik kan niet zeggen of hij de eerste bewoner was. De kleine villa is nog steeds in de Oosterstraat te vinden. Inmiddels heeft het huisnummer 24 gekregen, want er is een rijtje huizen voor in de Oosterstraat gebouwd.

Dirk Radstok (1866-1930)
Radstok is een naam die al generaties lang in Baarn voorkomt. Onze tuinman Dirk was ook een rasechte Barinees. Hij werd op 18 februari 1866 geboren in Baarn als zoon van Willem Radstok en Gijsbertje Kinderdijk. Volgens de diverse aktes die we hebben gevonden was Dirk arbeider, gaslantaarnaansteker en tuinman. Hij trouwde in 1893 in Baarn met Alida Roodhart, alweer zo'n bekende Baarnse naam. Alida was een dochter van Daniel Roodhart en Johanna Los. Alida had vier jaar voor het huwelijk al een "voorkind" van een onbekende vader gekregen. Ze noemde het zoontje Gijsbertus. Het kindje stierf al vier maanden na de geboorte. Uit het huwelijk van Dirk en Alida werden nog eens acht kinderen geboren waarvan één zoon (Gijsbertus) slechts negen maanden oud werd en een andere zoon (Johan) door een motorongeval in Laren om het leven kwam. Hij werd slechts 23 jaar oud. De overige zes kinderen (Willem, Annigje, Gijsbertje, Alida, Dirkje en Dina), behaalden allen de volwassen leeftijd.

Het gezin Radstok / Roodhart. Van links naar rechts: moeder Alida Roodhart, Willem, Annigje,
 Alida, Gijsbertje, Johan en Dirkje. Vooraan zit jongste dochter Dina
'Klein Peking' anno 2012
Dirk Radstok stierf op 11 december 1930 op 64-jarige leeftijd. Hij werd begraven op de nieuwe algemene begraafplaats aan de Wijkamplaan in Baarn. Het graf is inmiddels geruimd. Echtgenote Alida verhuisde naar de Oosterdwarsstraat, nu omgedoopt tot Westerstraat in Baarn. Zij zou Dirk nog 24 jaar overleven. Zij stierf op 81-jarige leeftijd op 25 mei 1954. En "Klein Peking"? Dat is allang geen tuinmanswoning meer, maar het is er nog steeds. Sterker nog, u kunt er gaan wonen. Het staat te koop voor € 675.000 k.k.

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten