woensdag 17 oktober 2012

Brinkstraat in Baarn, sigarenhandel Hilhorst

Brinkstraat Baarn met links op de hoek de sigarenhandel van Herman Hilhorst
Voordat u dit artikel leest wil ik u graag even waarschuwen. Het tweede gedeelte van dit artikel is vooral gemijmer en gedroom over dingen die zeer waarschijnlijk nooit realiseerbaar zijn. Houdt u niet van mijmeren en dromen, lees dan het tweede gedeelte vooral niet.

Herman Wouterus Hilhorst
(1901-1972)
Zo, dan eerst maar wat geschiedenis over een sigarenhandelaar in de Brinkstraat. In die tijd mocht je dat trouwens gewoon sigarenboer noemen. Op bovenstaande foto kijken we de Brinkstraat in vanuit de Kerkstraat richting Brink. Het gaat me even om het linker pand op de hoek. Daar ziet u de sigarenwinkel van  Herman Wouterus Hilhorst. Herman was een bekende figuur in Baarn. Natuurlijk kwam dat door zijn winkeltje, maar ook zijn verschijning was bijzonder.

Herman is geboren op 19 oktober 1901 in Baarn als zoon van kleermaker Cornelis Hilhorst en Anthonia Majoor. In zijn jeugd werd hij getroffen door kinderverlamming. Toch ging het 'winkelier zijn' hem prima af. Hij begon zijn loopbaan als medewerker bij de aanzichtkaartenrubriek 'Raukes en Erhardt' in de Sumatrastraat. Met financiële ondersteuning kon hij zijn sigarenwinkeltje in de Brinkstraat beginnen. Hij woonde bij zijn broer Wout, die aan de overkant van de straat een kleermakerij had, maar overdag was hij toch altijd in zijn sigarenwinkeltje te vinden. Het winkeltje werd verwarmd door een salamandertje (een klein kachteltje). 's Middags deed hij vaak een dutje achter een gordijntje. Door de kinderverlamming in zijn jeugd was Herman slecht ter been, daarom bediende hij zijn klanten gezeten op een mooi draaistoeltje.

Herman Hilhorst overleed op 28 april 1972. Hij werd begraven op de katholieke begraafplaats op de Kerkstraat in Baarn.


Het winkeltje anno 2004
Zo, dan nu mijn gemijmer. Nu, anno 2012, staat het pand van Hilhorst te koop. Al een behoorlijke tijd. Iedere keer als ik langs het pand loop zie ik mezelf zitten in dat  winkeltje. Op de gevel prijkt de naam 'Het Groene Graf'. De winkel hangt vol met oude foto's van Baarn en Baarnaars en Barinezen. Tweedehands boeken over oud Baarn en de regio liggen uitgestald in de etalage. Grote plakboeken met oude krantenartikeltjes uit de Baarnsche Courant liggen op tafeltjes in de winkel. De koffiepot pruttelt in de hoek. Een oude Barinees komt binnen door de winkeldeur. Het belletje van de deur klingelt. In zijn hand heeft de man een paar oude foto's van een plek in Baarn. 'Môge, Van der Ent', zegt de man en laat de foto's aan me zien. 'Heb je hier wat aan?', vraagt hij. 'Natuurlijk heb ik daar wat aan', zeg ik hem en ik vraag hem of hij ook naar oude foto's op zoek is. 'Nou, nu u het me zo vraagt', zegt de man, 'ik ben al tijden op zoek naar een oude foto van mijn overgrootvader, heeft u toevallig een foto van hem?'. De man noemt de naam van zijn overgrootvader. Ik kijk in de computer, maar ik moet hem helaas teleurstellen. Ik heb geen foto van zijn overgrootvader. Ik beloof hem dat ik een oproep in de etalage hang en bovendien op de site een oproep plaats. 'Bedankt', zegt de man, 'ik hoop dat iemand ons kan helpen'. Hij verlaat de winkel. Alweer klinkt het belletje.

Het spijt me dat u dit laatste stukje moest doorstaan. Maar dit lijkt mij het ware leven. Het wachten is nog op de staatsloterij met de grote klapper. En als die valt, dan is dat pandje van mij en dan komt dat winkeltje er. Totaal onrendabel natuurlijk, maar wat zou het. Ik heb immers net de staatsloterij gewonnen...

Ach ja, je moet wat te dromen hebben, niet waar?

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.