zondag 21 oktober 2012

Zandvoortweg toen en nu (2)

Enige tijd terug liet ik u wat foto's van de Zandvoortweg toen en nu zien in de omgeving van de oude kwekerij van Hooijer. Dit keer verplaatsen we ons wat meer richting Kerkstraat. Het kruispunt Zandvoortweg, d'Aulnis de Bourouilllaan en Thorbeckelaan. Staande met de rug naar de Daulnislaan is het enige herkenbare punt nog de woning op de rechterhoek van de Zandvoortweg / Thorbeckelaan. Op de linker hoek was de boerderij van Daatzelaar te vinden. Van de Thorbeckelaan was toen nog geen sprake. Dat was destijds nog een naamloos, onverhard pad.

De boerderij van Daatzelaar. Het onverharde pad heet nu Thorbeckelaan. De woning rechts-onder bestaat nog steeds
Rijk Daatzelaar (1840-1911)
Bidprentje

De oorspronkelijke bewoner van deze boerderij was Rijk (Richardus) Daatzelaar, geboren 9 augustus 1840 te Baarn als zoon van Hendrik Daatzelaar en Geertje van de Heijsteeg. Hij trouwde in 1864 met Rijkje Hilhorst. Rijkje was een stuk ouder dan Hendrik. Ze is op 27 oktober 1811 in Bunschoten geboren als dochter van Jan Hilhorst en Jannetje Schouten. Toen Rijkje in 1879 op 67-jarige leeftijd overleed, was Rijk nog maar 38 jaar oud. Niet verwonderlijk dat hij snel hertrouwde met Helena van Paridon, geboren 29 januari 1854 te Baarn, dochter van Pieter van Paridon en Antje van Velsen. Zij was dus een dochter van de boerenfamilie aan de Eemstraat in Baarn. Helena was 14 jaar jonger dan echtgenoot Rijk Daatzelaar. Het eerste huwelijk bleef kinderloos. Helena van Paridon schonk Rijk zeven kinderen, van wie er vier de volwassen leeftijd haalden. Zoon Hendrikus Richardus zou de boerderij later gaan bewonen en na hem kleinzoon Petrus Hendrikus Daatzelaar. De naam Daatzelaar werd door de jaren heen overigens op vele manieren geschreven: Daatselaar, Daatzelaar, Dasselaar, Daselaar, om maar wat voorbeelden te noemen. Daatzelaar en Daatselaar werden in deze Baarnse katholieke tak echter het meest gebruikt. De boerderij van Daatzelaar werd in 1963 afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw.

Hetzelfde kruispunt in 2012. Alleen de woning rechts onder is te herkennen

Van de markante woning op de hoek Thorbeckelaan / Zandvoortweg is nog een mooie foto uit 1945 aanwezig. Op die foto is te zien hoe de Duitse bezetters met hun gezinnen vertrokken uit Baarn.
Zandvoortweg 30 in 1945. De Duitse bezetter trekt zich terug
Dezelfde woning in 2012
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten