dinsdag 9 september 2014

Gebroeders Van de Riet, handelaren

Ik neus zo af en toe wat op marktplaats.nl, gewoon eens kijken of ik daar wat oude Baarnse dingetjes zie. Af en toe kom je wat leuke dingen tegen. Namen waarvan ik nog nooit gehoord heb, mensen die bedrijven in Baarn hadden waarvan ik nog nooit gehoord heb. Onlangs vond ik de items die hier afgebeeld zijn. Ik heb (een beetje) info gevonden in de oude adresboeken, maar ik daag u als lezer uit om meer te vertellen over deze personen en bedrijven.


Bij het zien van deze foto op marktplaats was mijn eerste reactie: "Huh, een Chemische Industrie in Baarn?"
In de oude adresboeken van Baarn, eind veertiger jaren en vijftiger jaren vond in een R. van de Riet, Javastraat 1, Chem. Pharm. Ind. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar dat adres was wel de laatste plek in Baarn waar ik een Chemische Pharmaceutische Industrie had verwacht. Het merk Peruvasol blijkt volgens het blikje wettig gedeponeerd door R.R.B. (de initialen van R. van de Riet, Baarn?). Het lijkt mij dat dit een mooi stukje huisvlijt was of een product dat elders voor Van de Riet werd ingekocht en in een eigen verpakking werd verkocht. Peruvasol  is een soort wonder-balsem. Het geneest, volgens de opschrift op het blikje, springende handen en voeten, brand en snijwonden, ontvelling en kneuzing. Het is ten zeerste aan te bevelen voor onderhoud van de huid bij iedere weersgesteldheid. Bij hitte en koude, bij toilet en op reis. Een echt wondermiddel dus.
Natuurlijk wil ik weten wie deze R. van de Riet precies was. In onze database met gegevens van personen die begraven zijn in Baarn vond ik Rombout van de Riet (1889-1968), echtgenoot van Hendrika Everdina Boorsma, zoon van Casper Coenraad van de Riet en Jantje Alida van Londen. Zou dat onze industrieel zijn?


Maar we zijn er nog niet. Even verder snuffelen op marktplaats leverde deze briefkaart op. D. van de Riet, Torenlaan 61, Baarn. Groothandel in eerste Soorten sponsen en zeemleder. Ook vreemd. Dezelfde achternaam en een groothandel, weer op een plek waar je het niet verwacht. Poststempel 1938, kort voor de oorlog dus. Volgens de oude adresboeken woont daar inderdaad D. van de Riet, grossier in pharmac. goederen. Dat moet haast wel familie zijn van Rombout van de Riet van de wonderzalf. En inderdaad: Dirk van de Riet (1880-1956), is een broer van Rombout. Hij was getrouwd met Cornelia Maria Weijmans. Ook hij is op de Wijkamplaan begraven.

Ik ben benieuwd of iemand meer kan vertellen over deze broers. Zijn er nog foto's van hen?

Eric van der Ent

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter

Reactie 10-9-2014 van dhr. W. Timmer, Ermelo

Veel wijzer kan ik je niet maken over Rombout v.d. Riet. Wel weet ik dat hij inderdaad de man was van de Peruvasol; dat spul was echt heel goed. Wij gebruikten het thuis altijd bij ruwe handen en bij kloven in de handen en/of de voeten. Het knapte er altijd zienderogen van op. De familie Van de Riet waren bewoners van dezelfde straat als waar wij (mijn ouders) vroeger woonden. Zij op nr. 1 en wij op nr. 6 van de Javastraat. Ik ben een poosje reisgenoot geweest van hun zoon Coen (volgens jouw gegevens vast vernoemd naar zijn opa), toen wij beiden in Utrecht werkten en samen ook wel eens achter een paar meisjes aan gingen die ook altijd met "Bello" vanuit Soest naar Utrecht reisden voor hun werk. Ik kan me ook niet indenken dat deze zalf daar in huis werd geproduceerd en het lijkt me aannemelijk wat jij ook veronderstelde, dat hij het elders inkocht en onder eigen naam verhandelde. Maar ik weet dus niet of dat klopt. Misschien dat je nog meer reacties ontvangt en achter de juiste toedracht komt. Zo ja, dan hoor ik dat graag van je. Veel succes verder met je naspeuringen naar de families Van de Riet. Een hartelijke groet,

Reactie 12-9-2014 van dhr. D.H. Werner, Culemborg

Wat ik over van de Riet weet is het volgende, al is het niet veel. Nog duidelijk heb ik voor mij de prachtige woning vooraan in de Javastraat, een villa vergeleken met de rijtjeshuizen verderop in de straat; grote tuin voor, opzij en achter.
Van de Riet herinner ik mij als een ietwat oude man (hij was even oud als mijn vader) die enigszins gebogen, in de kraag gedoken, altijd in een lange donkere jas in snelle pas over de straat ging, het leek mij een wat norse man.
Zijn vrouw was een slanke dame, waarschijnlijk wat teruggetrokken want ik zag haar nooit in de kerk of op straat; zij was altijd sjiek gekleed. Ik denk dat zij er financieel goed voor stonden, want ook de kinderen staken altijd piekfijn in de kleren (ik merkte dat op omdat ik vaak eigen gemaakte bloesjes en broekjes aan had, dat had dus wel wat  met de beurs te maken).
De kinderen: Annie was een knap, slank meisje, langer dan de andere meiden, maar heel aardig; we zaten bij elkaar in de klas; de oudere broer, Rombout, was een forse jongen met een flinke heel donkere haardos, knappe knul; ietwat teruggetrokken; een zusje jonger dan Annie was Riekie, zat bij mijn zusje in de klas; een hartstikke knappe meid, donker ogend, waar jongens omheen fladderde, voor die jaren hip gekleed. , na de mulo kwam zij te werken op kantoor bij Bosch en Keuning aan de Bremstraat  (Ericastraat). waar ook mijn zusje werkte. Zij wist zich op te werken tot secretaresse van
een van de directeuren,Cees Looise (vorig jaar overleden, getrouwd met Cathrien Hornsveld,
(zus van Theus)).
Er was nog een jongere zoon: Coenraad, ook een wat donker ogend type, ik meen dat het een robbedoes-achtig jongetje was. Ik ben eenmaal in het huis geweest, ik weet niet meer waarvoor, maar ik vond het daar een sjieke bedoening, maar ja, ik was niet zo veel gewend.
Dit was alles wat ik me over de van de Rieten herinneren kan. Hopelijk krijg je meer interessante informatie van elders., ben daar ook benieuwd naar. Ik herinner mij ook nog dat mijn moeder altijd een doosje purol in huis had, dat elk wondje deed verzachten; een wondermiddel zeg de advertentie.
Succes gewenst en vele groeten

1 opmerking:

  1. Zou iemand er nog achter kunnen komen wat de inhoud van de blikjes was? Vast elders geproduceerd onder een andere naam? Ik heb goede jeugdherinneringen aan peruvasol, het rook ook zo lekker zoetig. Heel anders dan purol, lijkt er qua naam wel op, maar niet wat betreft de geur. Als het ergens nog onder een andere naam verkrijgbaar is, of iemand heeft de receptuur: ik hou me aanbevolen!

    BeantwoordenVerwijderen