donderdag 11 september 2014

Hoogte- en dieptepunten bij de Brandweer

Hoogte- en dieptepunten bij de Brandweer tussen 1960 en 1980 en in 2002


Open het Dorp inzamelactie in 1962
B. Keppel, J. v.d. Horst ,J. Meerveld, H. v.Veen,
H. Blok en A. v. Lambalgen
"Open het Dorp" was de eerste grote geldinzamelingsactie in 1962 op televisie in Nederland. De uitzending duurde 23 uur en bracht twaalf miljoen gulden op. Ook de brandweercollega's van Baarn waren daarbij aanwezig onder leiding van J.v.d.Horst.


Op 4 september 1976 rukte de brandweer van Baarn onder leiding van Leen Bakker uit voor bijstand bij de Baarnse Ziekenomroep, maar niet voor een uitslaande brand! Het voormalige ontvangststation van het gasbedrijf was door de gemeenteraad van Baarn in gebruik gegeven aan de Stichting Baarnse Ziekenomroep. Een groepje medewerkers van de ziekenomroep ging aan de slag om van het ontvangststation een studio te maken. Dat zij extra hulp nodig hadden bleek al snel. Dat kwam ook het bestuur van de personeelsvereniging van de brandweer ter ore. Toen bleek weer eens dat deze vereniging bestaat uit mannen die vanuit hun sociale gevoel niet alleen brandweerman zijn, maar bereid zijn ook een ander te helpen wanneer het zomaar nodig is, voor het goede doel. Spontaan boden zij hulp aan. En twaalf man sterk gingen zij aan het werk: hakkend, bikkend, zagend en timmerend om een nieuwe vloer te leggen. Op deze manier ging de aanvankelijk eindeloos lijkende verbouwing heel hard, en mede daardoor kon de ziekenomroep gauw beschikken over hun nieuwe studio.

Belangrijker is misschien nog wel dat weer eens blijkt dat het in Baarn nog niet zo slecht gesteld is met de onderlinge niet-te-betalen hulpverlening. Het leek ons goed u eens opmerkzaam te maken op dit stuk zelfwerkzaamheid en die ongevraagde hulp, die ook in deze tijd nog mogelijk blijkt.’ Aldus de Baarnsche Courant van vrijdag 5 september 1976.

 Zelfredzaamheid lost brandend probleen op

kuil werd gegraven naast de kantine
en werd het nieuwe instructielokaal

In juli 1979 keurde de gemeenteraad een uitbreiding van de instructieruimte annex kantine van de brandweer goed. De ‘brandende’ behoefte aan nog meer ruimte deed de brandweervrijwilligers van Baarn besluiten met eigen vrijwillige inbreng onder de toekomstige uitbreiding nog een kelder te realiseren. Op vrijdag 22 september zetten de brandweervrijwilligers, onder leiding van Wolter Wiersema, de handen daarvoor aan de schop en begonnen met de grondwerkzaamheden en hielpen daarna bij de bouw. Een hartverwarmend staaltje van zelfwerkzaamheid, mag je gerust zeggen.

 

Murk Camper


Een indrukwekkende laatste groet
Voor de crematieplechtigheid in Den en Rust te Bilthoven namen wij afscheid van onze alom gewaardeerde collega Murk Camper. Met onze wagens voor de kazerne brachten wij en vele collega’s, onder wie ook een afvaardiging van het bevriende korps uit het Italiaanse Salò, in rij op de Plataanlaan een laatste groet aan onze op 46-jarige leeftijd overleden brandweercollega. De acht dragers gingen de rouwwagen vooraf. Na de indrukwekkende plechtigheid reed de stoet richting Bilthoven, waar de crematie volgde. Murk Camper was brandweerman in hart en nieren. Meer dan 25 jaar was hij aan het korps verbonden, doorliep alle geledingen, was actief bij het jeugdkorps, bij wedstrijden, bij de uitwisselingen met Salò en bij de personeelsvereniging. Onze meerdere malen onderscheiden collega lukte het van zijn hobby zijn professie te maken. Sinds 2001 was hij beroepskracht in Arnhem, waar hij met zijn vrouw en twee kinderen zou gaan wonen. Rond juli 2001 werd kanker bij hem geconstateerd en aan die ongeneeslijke ziekte bezweek hij op 9 januari 2002.
Het boek over de Brandweer van Baarn "Waarom Redden" is te koop voor een klein prijsje (€ 8,00). Kijk in onze webwinkel
Het Boek "Waarom Redden"
Geplaatst door L.J.A.Bakker oud korpslid van Brandweer Baarn

http://www.grijsvuur.nl

http://knipselsuitkranten.nl

http://ljabakker.magix.net/website#StartpaginaVragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten