vrijdag 16 september 2016

Oproep: Een brief uit de oorlog

door Eric van der EntOnlangs kreeg Wim Velthuizen het verzoek om na te gaan wie de schrijvers van onderstaande brief waren. Deze brief werd kortgeleden in een bijbel gevonden in een klein plaatsje in Friesland. Hier onderstaat het begin van een handgeschreven brief van de Baarnse Cor, Griet en Aafie aan hun ouders in Bolsward.
Het eerste gedeelte van de brief sluit prachtig aan bij het verhaal over Baarn in de jaren ’40-‘45, dat u kunt lezen in het boek Duizend Jaar Baarn van de Historische kring of in het verhaal over de Tweede Wereldoorlog op de website van Stichting Groenegraf.nl (www.groenegraf.nl/WO2). Uit de eerste regels van de onderstaande brief blijkt al dat niet iedereen meteen de Duitsers als vijand beschouwde. Wij zoeken naar nabestaanden van de afzenders. Waarschijnlijk werkte Cor Veltman bij een grote Baarnsche uitgeverij met meerdere directeuren.

Dit is het eerste deel van de brief.
                                                                                                Baarn, 21 Mei ‘40
Beste ouders,

Jullie kaart ontvingen wij hedenmorgen. We hadden al gehoord dat in de Noordelijke provinciën niets beschadigd is. Alleen stonden jullie een dag eerder onder Duitse bescherming dan wij. jullie zult die eerste morgen ook wel geschrokken zijn van vliegtuiggeronk en schieten. Baarn dat heel dicht bij Amersfoort en Soesterberg, vlak achter de z.g. Eemlinie ligt, was zo onveilig  dat we reeds ’s middags naar Laren N.H. moesten evacueren, naar verkiezing per auto of fiets. Wij hebben het noodzakelijkste op de fiets geladen en zijn met duizenden anderen vertrokken. Een kleine 3 uren hebben Griet en Aafie moeten wachten voor ik een inkwartieringsbiljet had bemachtigd. Vele vluchtelingen hebben tot middernacht moeten wachten, terwijl er waren die een plaats in een kerkgebouw of zolder werd aangewezen. Wij zijn best onderdak gekomen bij 2 oudere mensen, broer en zuster, erg rijk en het huisvol met antiek dat we er haast niet bij konden. In ’t begin had ik een beetje strubbeling met hen over slaapplaats en voeding, maar later werden we beste maatjes vonden ze het heel prettig dat ze niet alleen waren bij luchtalarm e.d. ’s Zaterdags ben ik nog teruggeweest naar het verlaten Baarn, waarvoor ik een bewijs van doortocht moest hebben van den Burgemeester. Diverse nuttige dingen heb ik toen nog naar Laren gesleept. Achteraf bleek het niet nodig, want Woensdagavond, toen we terug mochten, vonden we Baarn onbeschadigd terug.


Wie kan ons hier meer over vertellen?  Stuur uw reactie naar groenegraf.baarn@gmail.com Eric van der Ent

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten