woensdag 14 september 2016

Speurtocht naar nabestaanden van Jan Koele en Maria Moen

door Eric van der EntTwee weken geleden ontving ik een emailberichtje van Jan van der Wijngaart uit Zwolle. Jan bezoekt onze site regelmatig omdat zijn echtgenote afstamt van de familie Koenen uit Baarn. In het Zwolse dagblad "De Stentor" las Jan een oproep van Sjoerd Schaaf uit Twello.

Sjoerd was via Jan Gorter en Wim van Beusekom, twee leraren aan het De Bruyne Lyceum in Utrecht, in het bezit gekomen van een persoonsbewijs uit de Tweede Wereldoorlog. Waarschijnlijk hebben zij dit materiaal gekregen van leerlingen om de klas te laten zien. Beide docenten zijn inmiddels overleden en het materiaal is via de zoon van Jan Gorter bij Sjoerd (als historicus) terechtgekomen. Sjoerd zou graag willen dat het persoonsbewijs weer terecht komt bij nabestaanden van de toenmalige eigenaresse. De reden dat Groenegraf.nl in beeld komt is omdat die toenmalige eigenaresse in Baarn geboren is. Haar naam is: Maria Moen. Voor Groenegraf.nl en haar volgers dus de schone taak om nabestaanden op te sporen.
Maria Moen en Jan Koele
Maria Moen is geboren op 21 maart 1897 in Baarn als dochter van spoorwegbeambte / overwegwachter Gerrit Moen (1856-1932) en Maria Ravenhorst (1858-1965). Maria kwam uit een gezin met maar liefst dertien kinderen waarvan slechts zes kinderen de volwassen leeftijd haalden. Vader Gerrit en zijn gezin woonden op de Oosterhei en later aan de Stationsweg in Baarn.
Maria trouwde op 10 maart 1921 in Baarn met Jan Koele (1896-1964) uit Doornspijk, zoon van timmerman Aart Koele en Aaltje Fiechter. Jan was schoenmaker van beroep. Hij had zijn schoenmakerij aan Van Assenraadstraat 1 in Amersfoort.
Bron: Amersfoortse Courant
Na het huwelijk verhuisde Jan Koele van de Van Assenraadstraat naar Kruiskamp 62 op een steenworp afstand van zijn oude adres in Amersfoort. Echtgenote Maria Moen trekt bij hem in, om de rest van hun leven op dat adres te blijven wonen.

Op 12 april 1922 werd in Amersfoort zoon Jan Marie Koele geboren. Het zou mooi zijn als we bij hem het persoonsbewijs konden afleveren, maar helaas, hij is in 2013 overleden.

Overlijdensberichten Jan Koele en Maria Moen
Bron: CBG


De laatste rustplaats vam Jan Koele en Maria Moen
Bron: www.online-begraafplaatsen.nl
Jan Koele overleed in 1964 en Maria Moen in 1966. Zij vonden hun laatse rustplaats op de begraafplaats Rusthof aan de Dodeweg.

In de  overlijdensberichten staan zoon Jan Marie en zijn echtgenote H.W. Koele-Hoefsloot vermeld. Tevens worden hun drie kinderen vermeld: Ad, Mary en Hans. Met deze informatie moet het toch mogelijk zijn om nabestaanden van Maria Moen te vinden?

Helpt u mee om het persoonsbewijs terug in de familie te krijgen?

Tips kunnen naar groenegraf.baarn@gmail.com

Met dank aan Jan van der Wijngaart en Sjoerd Schaaf.

Update 20 oktober 2016: Inmiddels heeft dhr. Hans Koele, kleinzoon van Jan Koele en Maria Moen, zich bij ons gemeld. Hij vind het leuk om het document weer in familiebezit te krijgen. Inmiddels is het persoonsbewijs bij hem afgeleverd.


Eric van der Ent
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter

1 opmerking:

  1. JM Koel is overleden op 22 jan 2013 te Amersfoort en een Mary Koele op 29 jan 2014 te Hilversum. Zij was getrouwd met H. Wernsen.

    HG Betty

    BeantwoordenVerwijderen