donderdag 8 september 2016

Een oude scoutinggroep in Baarn


logo MKWJ
De MKWJ (Mango Kwane Wilco Jiskoot) is al een erg oude scoutinggroep, ontstaan door opsplitsingen en samenvoegingen van verschillende groepen. Het is onbekend wanneer het oudste deel precies is opgericht, maar het is zeker dat de Mango Kwane in 1925 al bestond. In de regio Baarn en Hilversum was er in 1921 een ‘Groep III’, waaruit waarschijnlijk de Baarnse tak Mango Kwane werd opgericht.

De Wilco Jiskoot Groep werd pas veel later opgericht, als afsplitsing van de Mango Kwane. Wilco Jiskoot was een lid van de Mango Kwane en is in de oorlog door de Duitsers gefusilleerd. Zijn naam werd gebruikt voor de nieuwe groep die ontstond na de afsplitsing van de welpentak van de Mango Kwane, welke zelf samen met de groep ‘de Zeeverkenners’ verder ging als watergroep. Er was toen dus een watergroep, de Mango Kwane, en een landgroep, de Wilco Jiskoot Groep. In 1969 kwamen de groepen weer samen. Ook de namen werden samengevoegd, Mango Kwane omdat het één van de oudste zeeverkennersgroepen was en Wilco Jiskoot als eerbetoon aan een moedig lid, dit maakt dus Mango Kwane Wilco Jiskoot. Ons ‘landclubhuis’ heeft nog steeds de naam Wilco Jiskoot Huis, terwijl het clubhuis aan het water het Mango Kwane Huis heet.


Wilco Jiskoot
Bij het bezoek aan het graf van
Wilco Jiskoot
en de plek van de fusilatie in Haarlem
Wilco Jiskoot was sinds 1937 lid van de Mango Kwane in de tweede wereld oorlog naam hij vanaf begin oktober 1944 in Baarn, de woonplaats van zijn moeder, met medewerking van Het Parool het illegale blad Kroniek van de week uit te geven. Tegen het einde van de oorlog viel Jiskoot in handen van het Duitse leger.
Wilco was een van de veertien "Todeskandidaten" die op 7 maart 1945 door een Duits vuurpeloton gefusilleerd werden aan de Dreef in Haarlem. De executie gold als represaille voor de dood van Willem Zirkzee. Deze NSB'er was op 1 maart 1945 door Hannie Schaft en Truus Oversteegen geliquideerd. In 1949 werd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van deze represaille op de Dreef het monument Man voor het vuurpeloton van de beeldhouwer Mari Andriessen geplaatst. Jiskoot ligt begraven op erebegraafplaats Bloemendaal.
In 1982 is Jiskoot postuum het Verzetsherdenkingskruis toegekend. Zijn broer Allard nam de onderscheiding in ontvangst op het clubhuis "t Wilco Jiskoot Huis" aan de Dillenburlaan. Dit kruis is direct daarna overhandigd aan de voorzitter van de Scoutinggroep.

De MKWJ
De Mango Kwane Wilco Jiskoot is een scoutingroep voor iedereen vanaf 7 jaar. Zij zijn een watergroep, wat betekent dat we veel activiteiten op en rond het water doen. Welke activiteiten dat precies zijn, verschilt per leeftijdsgroep en is dan ook te vinden op de eigen pagina’s van de speltakken. Zij doen natuurlijk ook een heleboel dingen met de hele groep samen. Zo begint ieder jaar met een Nieuwjaars brunch, met lekkere broodjes, leuke spelletjes en vaak zelfs een touwbrug. Ook is er ieder jaar een MKWJ-dag, waarin binnen een bepaald thema een groot spel gespeeld wordt met alle kinderen samen. Vaak eindigt deze dag met een gezellige groepsbarbecue, waar natuurlijk ook de ouders welkom zijn. Ook met de andere groepen uit Baarn doen we activiteiten samen, zo zorgen we op het cultureel festival voor uitdagende spelletjes, nemen we deel aan de dodenherdenking en halen we in december samen het vredeslicht op.

De Boten

Romantica
De MKWJ heeft een diverse vloot die voor iedere leeftijd uitdagingen biedt. De Waterwelpen gaan het water op in de Canadese kano's, terwijl de leiding op de Romantica met een elektrische motor in de buurt blijft. De Zeeverkenners varen iedere week met de vier lelievletten van de groep en onderhouden deze in de winter. Deze boten hebben de namen Zephyrus, Aeolus en Notus, namen van de Romeinse goden van de wind. De leiding houdt een oogje in het zeil vanaf de Silpharus, voorzien van een buitenboordmotor.
de boten van de MKWJ

De Waterwelpen
de waterwelpen
De Waterwelpen zijn jongens en meisjes van 7 t/m 10 jaar. Ze hebben iedere zaterdagmiddag opkomst van 14.00 uur tot 16.30 uur. In de zomer zijn de Waterwelpen op het Ocrieteiland te vinden. Ze gaan kanoën, zwemmen, doen waterspelletjes, knutselen bootjes, leren dingen over de boten en nog veel meer.  In de winter zijn de opkomsten aan de Dillenburglaan, hier spelen ze in het bos of in de kuil bij het clubhuis. Levend stratego, hutten bouwen, het safarispel, knutselen of het bouwen van een kampvuur zijn enkele voorbeelden van de vele verschillende activiteiten. Voor veel van de spelletjes komt de inspiratie uit “Het Jungleboek”, wat het overkoepelende thema voor de welpen is. Naast deze leuke zaterdagmiddagen, gaan de Welpen ook een paar keer per jaar op weekendkamp en in de zomervakantie op zomerkamp.

De Zeeverkenners
De zeeverkenners zijn jongeren van 11 tot 15 jaar. In de zomer zijn ze bijna elke week met
hun boten op de rivier de Eem te vinden. Hier wordt er vooral veel gezeild, maar ook roeien, wrikken, zwemmen, spellen en wedstrijden staan op het programma. Regelmatig gaan de Zeeverkenners ook naar het Eemmeer. In de winter houden de Zeeverkenners zich bezig met onderhoud aan de boten, zeiltheorie, pionieren, kampvuur, schaatsen, kampjes en nog veel meer.
Het hoogtepunt van het seizoen is het zomerkamp dat elk jaar plaatsvindt. Hierbij nemen de Zeeverkenners hun boten mee naar een andere locatie. Er wordt dan gekampeerd, gezeild, lol gemaakt en er zijn onderlinge wedstrijden tussen de verschillende boten.


De Wilde vaart
Bij de Wilde Vaart nemen leden tussen de 16 en 19 jaar een grote stap richting zelfstandigheid. Ze maken hun eigen programma’s onder toeziend oog van de Wilde Vaart-begeleiding. De belangrijkste activiteiten spelen zich op, rond en in het water af.
de Wilde Vaart
De leden van de Wilde Vaart varen in de zomer voornamelijk op het schip “Neeltje Jans”. Hiermee gaan ze ook op zomerkamp. De bestemming kan elk jaar anders zijn en wordt bepaald door de Wilde Vaart zelf. Varen op de Randmeren, zeilend door Friesland of de oversteek wagen naar één van de Waddeneilanden, niets is te gek.
Naast het zomerkamp doet de Wilde Vaart ook vaak mee aan andere activiteiten zoals het “ZuWaKa”, de regionale zeilwedstrijden, de Fundays en de iScout.

De Wilde Vaart zet zich ook in voor de groep door bijvoorbeeld te helpen bij een klusproject, een nieuwjaarsbrunch of barbecue en het voorbereiden en draaien van een opkomst met de andere speltakken.

De Stam
De Stam is de speltak voor leden van 19 tot 22 jaar. Bij de Stam is er geen sprake meer van leiding of begeleiding, wel is er sprake van een adviseur die om wijze raad gevraagd kan worden ;-). De leden maken hun eigen programma's en spreken onderling af wanneer hun opkomsten plaatsvinden. Vaak beginnen de leden in deze leeftijdscategorie met leidinggeven bij de jongere speltakken, de opkomsten vinden daarom
meestal 's avonds of op zondag plaats. De Stam maakt gebruik van de boten van de groep om tijdens de opkomsten te zeilen, meestal zal dit de Neeltje Jans zijn. In de winter helpen ze ook mee met het opknappen van de boten. In de zomervakantie gaat de Stam op zomerkamp. Daarnaast helpt de Stam vaak bij grote activiteiten, bijvoorbeeld de Nieuwjaarsbrunch en de barbecue.

De Plusscouts
De Plusscouts
Bij de plusscouts zitten de leden die ouder zijn dan 21 jaar. Bij de MKWJ zijn er verschillende Plusscouts die ook leiding zijn bij een andere speltak, lid zijn van één van de besturen. Ook zijn er Plusscouts die vroeger lid zijn geweest van scouting of het nu gewoon heel erg leuk vinden. De Plusscouts hebben één keer per maand opkomst en die wordt bedacht door twee leden van de speltak. Deze opkomsten kunnen qua invulling erg uiteenlopen, van koken op het kampvuur tot puzzeltochten met de auto, zeilen of in de winter naar een kerstmarkt in Duitsland. In de wintermaanden staan ook de Nairana trail in januari en de iScout in maart op de planning. De Plusscouts gaan ook minimaal één keer per jaar op kamp.


Met dank aan de MKWJ voor het artikel.

 Geplaatst door L.J.A.Bakker 





Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter