zaterdag 1 oktober 2016

Een blik in (en uit) het verleden

door Eric van der Ent


Vandaag werpen we een blik op een blik uit het verleden. Dhr. P. van de Poll uit Hoogland stuurde ons een paar leuke foto's van en prachtig antiek Baarns blikje. Pure nostalgie.

Waarvoor het blikje oorspronkelijk werd gebruikt is mij niet duidelijk. Het lijkt op een opbergblikje voor sigaretten.  Het is een ovalen blik met de afmeting H/B/D = 17 / 11,7 / 2 cm. Misschien toch wat groot om sigaretten in te bewaren. In het blikje is een adres gestanst:


127
Fa. W. vd Brink
Vleeschhouwerij
Tel 23 Baarn


Alleen al het telefoonnummer brengt bij mij een glimlach op mijn gezicht. Nummer 23! Hilarisch. En wat is de betekenis van het nummer 127? Het staat vermeld op het blikje en op het deksel.
Natuurlijk is het ook leuk om uit te zoeken wie deze vleeschhouwer was en vooral van wanneer dat blikje dateert. Onze oude adresboeken uit Baarn brachten uitkomst. Vleeschhouwer W. van den Brink wordt in diverse adres- en telefoonboeken van 1888 tot 1939 vermeld. In 1888 nog zonder telefoonnummer, in de boeken van 1901 tot en met 1915 met telefoonnummer 23 en in 1917 krijgt hij opeens telefoonnummer 2205. We mogen dus vasstellen dat het blikje in ieder geval van vóór 1917 is, dus minimaal 100 jaar oud. Geweldig toch?

Onze vleeshouwer was Willem van den Brink (1864-1941), zoon van Hendrik van den Brink en Antje van de Hoek. Willem werd geboren in 's-Graveland en trouwde daar in 1889 met Margaretha Sophia Hafkamp (1863-1940). Uit het huwelijk werden vier kinderen geboren: Antje, Matje, Hendrik en Jan. De tweede dochter, Matje, mocht slechts één maand oud worden.

Een advertentie uit 1917, met een nieuw telefoonnummer
Al voor zijn trouwen, in 1888, begon Willem al een vleeshouwerij in Baarn, en wel aan de Dijkweg. Een paar jaar later verhuisde hij zijn bedrijf naar de Eemnesserweg 55. Zijn winkelpand bestaat nog steeds. Nu is daar makelaar Prins gevestigd, naast de ingang naar de grote parkeerplaats.

Vleeschhouwerij W. van den Brink, Eemnesserweg te Baarn
In 1939 werd Van den Brink nog vermeld als vleeschhouwer aan de Eemnesserweg. Hij was toen al 74 jaar oud en zou toen al 51 (!) jaar actief in Baarn zijn geweest, ware het niet dat hij al vanaf 1926 in de trouwaktes van zijn kinderen als 'zonder beroep' vermeld staat. Zijn beide zoons werden slager. Hendrik verhuisde naar Soest en Jan bleef, ook na de dood van zijn vader, in 1941 op dit adres aan de Eemnesserweg wonen en zette het bedrijf voort tot ver na vader Willem's dood.

De slagerij is al lang verdwenen, maar het blikje bestaat nog steeds. Een leuke aanleiding om weer eens te schrijven over een oude vleeshouwer uit Baarn.

Met dank aan dhr. P. van de Poll uit Hoogland.

Eric van der Ent

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter