donderdag 13 oktober 2016

Muilezel Francis

muilezel Francis
Ik kan mij nog zo goed herinneren, als de muilezel Francis op de tv kwam moest ik kijken. Samen met mijn vriendjes voor de tv van mijn Opa. Ik denk dat er vele Baarnaars zijn die zich dit ook nog kunnen herinneren. De opnames werden gemaakt in augustus 1951.
 
Muilezel Francis, een wonderlijk dier, dat de taal der mensen verstaat en spreekt en hiervan gebruik maakt om tal van wijsheden te debi­teren over de menselijke hebbelijkheden, waar hij weinig respect voor heeft. De enige mens, die hem interes­seert, is zijn oude strijdmakker uit de oorlog, een jongeman, die hij menigmaal uit moeilijkheden heeft gered en die hij na de oorlog terzijde staat met zijn groot verstand en zijn kennis van gebeurtenissen en geheimpjes.

Het lag voor de hand, dat Fran­cis nog eens in een film zou opdagen, en het ligt eveneens voor de hand, dat het bij twee films niet zal blijven. We zien Francis thans op de rennen en in de omgeving van bookmakers en renpaardbezitters. Ook hier is hij danig op de hoogte van het doen en laten der mensen en van hun zwak­heden. Dus geeft hij Peter, zijn vriend, allerlei tips over de rennen en spreekt hij af met de andere paarden, wie de wedstrijd mag winnen, en dat is altijd het paard, waar Peter op gewed heeft.
 
Francis spreekt de vergadering toe
Dit maakt Peter natuurlijk verdacht bij de bookmakers en bij de politie en telkens als hij opgebracht wordt en Francis als zijn zegsman noemt, stuit hij op groot ongeloof, want wie kan in gemoede aannemen, dat een muilezel spreken kan? Toch komt het zover, dat Francis in een vergadering verschijnt om daar een nummertje welsprekendheid weg te geven, waar de toehoorders van achterover slaan. Francis kan dus wel degelijk spreken, al doet hij het zelden.

Ik zeg niks denk Francis
Het is namelijk een slechte gewoonte van hem om telkens als Peter in het bijzijn van anderen een beroep op hem doet, zijn bek dicht te houden, zodat hij zijn vriend om de haverklap een figuur laat slaan. Als het er echter op aankomt, treedt hij naar voren om onrecht te keren en zijn kameraad te redden uit de narigheden, waarin hij hem eerst gebracht heeft.
Soms heeft Francis het hoogste woord
 
Francis heeft ook zijn zwakheden, Hij drinkt zelfs een borrel, hetgeen bij hem betekent een emmer whisky, en hij drinkt er wel eens een te veel, waarna hij met natte kompressen op het warme hoofd moedeloos neerligt. Maar lang duurt dat nooit en het komt ook zelden voor. Al met al is Francis een goede kameraad, die de mensen er graag tussen neemt en van zijn dierlijke toestand en zijn miraculeus vermogen tot spreken gebruik maakt.
 
 


Geplaatst door L.J.A.Bakker 


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter