donderdag 1 december 2016

Een Amerikaanse fotograaf op Soestdijk

Portret van Robert Capa
Robert Capa
De Amerikaanse fotograaf Robert Capa heeft in het Novembernummer van het Amerikaanse maandblad "Holiday" in 1951, het een en ander vertelt over een weekeinde op paleis Soestdijk en waarbij hij een serie aardige foto's reproduceert. Capa had het koninklijk gezin ontmoet in het skiseizoen in het buitenland. Prins Bernhard verschafte hem toen de kans een aantal foto's van de hoge gasten te nemen en de Koningin inviteerde hem voor de lunch. En bij het afscheid zei Hare Majesteit:, als u eens in de buurt van ons huis komt, bons dan maar op de deur."

Het koninklijk gezin - en net als in elk ander gezin is het de jongste die de aandacht der anderen tot zich trekt

Prinses Marijke en Margriet
Prinses Irene en Marijke

Letterlijk met die boodschap presenteerde Capa zich in de herfst van dit jaar (1951) bij de politieagent voor het paleis van Soestdijk, maar die keek toch even verrast en moest eerst even aan het paleis gaan informeren. De zaak bleek echter in orde en de Amerikaan ging door een zijdeur naar binnen, waarop de Schotse terrier van prins Bernhard prompt op hem toekwam en hem "beet" - het zal wel niet zo erg geweest zijn! Een poos later kwam de prins, die Spaanse les had gehad, hem begroeten en zei hem, dat hij vrij was foto's te nemen, tot de een of de ander zou zeggen dat het niet mocht - want hij was net in het familieweekeinde terechtgekomen. En zo bleef Capa gedurende dat weekeinde op het paleis logeren.
Hij vertelt, met de kortheid en de enigszins gekruide zakelijkheid, welke de Amerikaan kenmerkt, een en ander van het huiselijk leven, dat hij er heeft gezien en dat in niets verschilt met dat van een ander gezin met gezonde en opgewekte kinderen. In prinses Beatrix vond hij, naar hij verklaart, alle kwaliteiten van "deze grote familie van koninginnen" terug: zij is vriendelijk, begaafd, sterk en vindt zonder moeite altijd het juiste woord en de juiste houding. Hij vroeg haar of hij haar mocht interviewen. ,Jawel," zei de prinses, ,,mits u maar één vraag stelt." Hij vroeg haar toen, wat zij het liefste zou doen, en het antwoord was: schilderen. Waarna de prinses van haar kant dezelfde vraag aan hem stelde. Prinses Irene vond hij impulsief en charmant, aan de ernstige kant. Prinses Margriet leek hem een onafhankelijk type. De kleine Marijke wordt door haar Koninklijke moeder omringd met alle tederheid,
op de vijver van Soestdijk

Capa kreeg gelegenheid een aantal prettige, huiselijke foto's te maken - onder andere van de Koningin, spelend met haar dochters - en prins Bernhard vergezelde hem op een rondgang door het paleis. Maar de oudste prinsesjes haalden hem over tot een partijtje handbal en tennis, waarbij zij hem met gemak versloegen. De volgende dag, na de lunch, werd er met buren tennis gespeeld en na afloop bood de Koningin haar gasten thee met cake aan, waarbij het veel eenvoudiger toeging dan bij een tea bij menige welvarende Amerikaanse familie. Op Maandagochtend had de Koningin om negen uur plaats genomen achter haar bureau en de prins vertrok per auto naar zijn werk in Den Haag.
Prinses Beatrix is een goed paardrijdster

Prinses Margriet en haar hondje
Het bezoek van de Amerikaanse fotograaf eindigde met een verrassing voor hem. Hij zou nog even een foto van prinses Irene op haar pony nemen, maar juist kwam een bejaarde dame met een rijwiel aan de hand binnen het veld van zijn camera en hij maakte een armbeweging om haar te verzoeken uit de weg te gaan. Even later vernam hij, dat de dame met het rijwiel, die hij op zij gewuifd had, een halve eeuw lang over Nederland had geregeerd.  Zij was prinses Wilhelmina.

De hierbij gereproduceerde foto's zijn een keuze uit die voor de Prinsessenkalender 1952. Deze kalender werd door "Pro Juventute" uitgebracht ten bate van het bedreigde kind.
Geplaatst door L.J.A.Bakker 
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter  

Kom in actie en deel ook uw Baarnse herinneringen op Groenegraf.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten